Aynı kadından bir defa süt emmiş bir kadınla bir erkek evlenebilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı
Kur’an-ı Kerim’de, sütanneler ve süt kardeşlerle evlenmek yasaklanmıştır: “Size şunlarla evlenmek haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren sütanneleriniz, s
Kur’an-ı Kerim’de, sütanneler ve süt kardeşlerle evlenmek yasaklanmıştır: “Size şunlarla evlenmek haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren sütanneleriniz, süt kız kardeşleriniz, karılarınızın anneleri, kendileriyle zifafa girdiğiniz karılarınızdan olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız, -eğer anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur- öz oğullarınızın karıları, iki kız kardeşi (nikah altında) bir araya getirmeniz.
Ancak daha önce geçenler (önceden yapılan bu tür evlilikler) başka. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. ” (Nisâ, 4/23)
Bu âyette yalnız iki tane süt hısımından söz edilmiştir. Bu konudaki genel prensip ise şu hadisle konulmuştur: “Nesepçe haram olanlar süt yoluyla da haram olurlar. ” (Buhârî, Şehâdât, 7; Müslim, Rada’, I).
Fıkıh bilginlerinin çoğunluğuna göre çocuğun ilk iki yaş içerisinde emdiği süt, az olsun çok olsun süt hısımlığının meydana gelmesi için yeterlidir. Buna göre; iki yaş içerisinde aynı kadından bir defa da olsa süt emen kız ve erkeğin birbirleriyle evlenmeleri caiz değildir (Serahsî, el-Mebsût, V, 137; Kâsânî, Bedâiü’s-sanâî, IV, 8; Merğînânî, el-Hidâye, I, 223-224).
Şâfiî ve Hanbelîler ise süt hısımlığının oluşabilmesi için ilk iki yaş içinde ayrı ayrı beş kez ve doyurucu emişin şart olduğunu söylemektedir (İbn Kudâme, el-Muğnî, VIII, 137; Şirbînî, Muğni’l-Muhtâc III, Beyrut, 1997, 546).
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı