B12 vitamini nedir? Ne işe yarar?
B12 vitamini nedir? Ne işe yarar? Faydaları nelerdir? soruları vatandaşlar tarafından merakla araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için araştırdık. Vücudumuzda önemli bir vitamin olan B12 hakkında tüm merak edilenler.
İnsan sağlığı için çok önemli bir rolü bulunan vitaminlerden birisi olan B12 vitamini internette merakla araştırılmaktadır. Peki özellikle son yıllarda sıklıklı duyduğumuz B12 vitamini nedir? Ne işe yarar? Faydaları nelerdir? Tüm merak edilenler haberimizde...
B12 VİTAMİNİ NEDİR?
C vitamini, B vitamini çeşitlerinden Riboflavin (B2) ve Niasin (B3) ,Nikotinik asit ,vitamin pp ve Folik Asit ile birlikte suda eriyen vitaminler arasında yer alan B12, insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Nitekim vücut tarafından üretilmeyen B12 vitamini sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresi üretimini sağlar.
Vücutta depolanma miktarı da düşük olan B12 vitamini içeren besinlerin çok bekletilmemesi, pişirme süresine dikkat edilmesi tavsiye edilir. Besinleri pişirme süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırmasına yol açabilmektedir.
B12 VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?
B12 vitamininin vücut çalışmasında birçok önemli görevi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendiren B12 protein metabolizmasında görev alır. Ayrıca sinir sisteminin doğru ve hızlı çalışmasına yardımcı olur. B12, kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımında da görevlidir.
B12 vitamini faydaları oldukça fazladır. Sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar, vücut hücrelerinin oluşumunu kendini yenilemesini ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştıran vitaminler arasında yer alır. Öte yandan vücuda yeterli miktarda alınan B12 vitamini hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye de yardımcı olabilmektedir.
B12 FAYDALARI NELERDİR?
- -B12 vitamini normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
- -B12 vitamini sinir sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur.
- -B12 vitamini normal homosistein metabolizmasını destekler.
- -B12 vitamini normal psikolojik fonksiyonların işleyişinde rol oynar.
- -B12 vitamini normal kırmızı kan hücresi oluşumuna ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
- B12 vitamini yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasına katkıda bulunur ve hücre bölünmesinde rol oynar.
- İçinde B12 vitamini olan yiyecekler ve takviyeler, vücudunuzda herhangi bir emilim problemi yok ise size B12 desteği sağlayacaktır. B12 emiliminde problem yaşıyorsanız ya da B12 eksikliğiniz var ise bu durum kendisini bazı belirtiler ile gösterecektir. B12 eksikliğinden şüpheleniyorsanız hekiminizle bu durumu paylaşmalısınız. B12 eksikliği tanısı, doktorunuzun sizden isteyeceği kan testi sonuçları doğrultusunda konulabilir
B12 NERELERDE BULUNUR?
Normal sağlıklı bir insanda kandaki B12 miktarı 150 pg/ml civarındadır. Bu miktar 80 pg/ml altına düştüğünde B12 yetersizliğinden söz edilebilir. Besinlerle günlük olarak 2.4mcg miktarında B12 vitamini alınması önerilir. B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülür. Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
- Karaciğer, dalak gibi sakatatlar
- Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri
- Alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı
- Süt, yoğurt, peynir
- Yumurta B12 vitaminin en zengin kaynakları arasında yer alır.
- B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Soluk ya da sararmış cilt
- Aşırı yorgunluk ve halsizlik
- El ve ayaklarda uyuşma ya da karıncalaşma
- Kas güçsüzlüğü
- Denge ve koordinasyon sorunları
- Ağız ülseri (aft) ve dil enfeksiyonu (glossit)
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Enerji eksikliği
- Görme bozukluğu
- Depresyon ya da kafa karışıklığı gibi psikolojik sorunlar
- Hafıza, kavrama ve muhakeme ile ilgili sorunlar
- Ateş basması (nadiren)
- Kabızlık
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Adet sorunları
B12 EKSİKLİĞİ EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
50 yaş ve sonrasında B12 vitaminin vücut tarafından emilmesi zorlaşmaya başlamasıyla B12 vitamini eksikliği ileri yaştakiler (65 yaş üstü) arasında sık görülmektedir. 65 yaş üstünde B12 eksikliği oranı % 3-42 arasında saptanmıştır. B12 eksiliği riskiyle karşı karşıya kalabilecekler şöyle sıralanabilir:
- Vejetaryen ve sürekli diyet yapanlar
- Zayıflama amaçlı mide-bağırsak ameliyatı olanlar
- Alkol alışkanlığı bulunan ve aşırı alkol kullanan kişiler
- Yetersiz beslenen küçük çocuklar veya hamileler
- Antibiyotik sonrası bağırsakta aşırı bakteri çoğalması yaşayanlar
- Mide ilacı kullananlar
- AIDS hastası veya HIV pozitif kişiler
B12 FAZLALIĞI ZARARLI MIDIR?
İçeriğindeki kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak da bilinen B12 vitaminini insan vücudu 5 yıllık depolayabilir. Vücutta 5 yıl için depolanan B12 vitamini fazlalığının insan sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır.