Bağırsaklara zarar veren ve hastalık yapan besinler neler? Vücudumuza yararlı ve zararlı besinler nelerdir?

Uzmanların yaptığı açıklamalara göre bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci bir beyni olarak nitelendirilmektedir.

Gün içerisinde tükettiğimiz bazı yiyecekler sindirimi iyileştirmeye ve dengeli bir bağırsak oluşturmaya yardımcı olabileceği gibi, lifli olmayan, işlenmiş yiyeceklerin bağırsaklarda neredeyse yıkıcı bir etki oluşturduğu biliniyor.

Kilo alımı, çeşitli rahatsızlıklar ve sindirim sistemi sorunları bunu sonucunda çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Ayrıca metabolizmayı da yavaşlatan şiddetli bir etkiye sahiptir.

Yeme alışkanlıklarını sağlıklı bir düzeyde tutmak, sindirim sorunlarını azaltmak için çok önemlidir.
Bazı besinler bağırsaklarınızı ve genel sağlığı önemli ölçüde bozabilir. İşte tüketmemeniz gereken o besinler...

HAMUR İŞLERİ

Simit, poğaça ve açma gibi kahvaltılık hamur işleri, genellikle en yoğun işlenmiş gıdaların arasında yer aldığından, sağlıklı olmayan kahvaltı seçeneklerinden biri.

Bu nedenle kontrollü tüketilmesi gereken veya yalnızca sağlıklı un ve malzemelerden yapılan çeşitlerinden tercih etmek gerekiyor.

Bu besinlerin üretiminde kullanılan ilave şeker, bağırsak bakterilerinde dengeyi bozarak sağlığı önemli ölçüde bozar.

Bazı besinler, bağırsak florasındaki bakteri dengesini bozarak kötü bağırsak bakterileri için aranan ortam ve beslenme şeklini oluşturabilir.

KIZARTMA
Belirli miktarda ve türde tüketildiğinde yağ temel besin kaynaklarından biridir.

Bununla birlikte, bağırsakların sağlığı, kızartılmış yiyeceklerden de etkilenebilir. Sindirim sistemine zarar verirken, kızarmış yiyecekler bağırsak hareketlerinde istenmeyen değişiklikler yapabilir.

Bu besinler, kötü bağırsak bakterilerinin gelişmesi için uygun bir ortam oluşturan mideniz üzerinde de aynı zararlı etkileri olabilir.

Izgara ve fırında pişirilmiş yiyecekler, kızarmış yiyeceklerden çok daha uygun olabilir.

"SIFIR KALORİ" DİYET BESİNLER

"Diyet" veya düşük kalorili etiketleri gördüğünüzde besinleri "sağlıklı" olarak algılamaya yatkınızdır.

Bununla birlikte, bu büyük bir yanılgıdır ve bu tür gıdaların kalori ve şeker içeriğini azaltmak için sıklıkla yapay tatlandırıcılar kullanılır.
Bu durum ise bağırsak florasını bozulmasına sebebiyet verir.

İŞLENMİŞ GIDALAR
Uzun zamandır bilindiği gibi, beyaz makarna, cipsler, tatlılar, salam, sosis ve sucuk gibi yiyeceklerin yüksek kalori içermesi kilo almaya neden olabilir.

İşlenmiş gıdaların bağırsak sağlığı üzerinde de önemli bir etkisi vardır.

İşlenmiş gıdaların bağırsak bakterilerini ve bağırsak sağlığını iyileştirmek için gerekli liflerin olmaması, bağırsakları çok zarar verir.

Atıştırmalık olarak cips yerine meyve ve çiğ kuruyemişler tüketmek, işlenmiş yiyecekler yerine daha doğal şeyler tüketmek vücudunuza iyi gelir.

Sağlıklı beslenme için en önemli olan öğün kahvaltıdır. metabolizmayı hızlandırmakta kahvaltı büyük önem taşır. fakat sabahları yanlış yenen besinler, kahvaltının sağlıksız olmasına yol açabilir. Ancak öyle kahvaltı sofraları var ki bağırsakların iflas olmasına neden oluyor. İşte uzmanlar tarafından açıklanan kahvaltıda uzak durulması gereken besinler...

Sabahları zor uyanıyorsanız, gün içinde kendinizi yorgun ve stresli hissediyorsanız nedeni kahvaltı yapmama alışkanlığınız olabilir. Güne doğru besinlerin uygun miktarlarda buluşturulduğu bir kahvaltı sofrası ile başlamak, pek çok hastalığın önüne geçmekle birlikte kilo alımını engelliyor, üstelik stressiz ve gerginlikten uzak bir gün geçirmenizi sağlıyor.

Uzmanlar, günün en önemli öğünü olan kahvaltının sağlıksız besinlerle veya geçiştirilerek yapılmasının hayat kalitesinden insan sağlığına kadar pek çok şeyi etkilediğini belirten açıklamalarda bulundu.

Kahvaltıda tercih edilen bazı yiyeceklerin vücuda tehlikeli yan etkileri olduğunu vurguluyor.

Özellikle kahvaltı öğünü bazı zamanlarda geç uyanma, iştahsızlık gibi nedenlerden dolayı geçiştirilebiliyor. Ancak uzmanlara göre kahvaltıyı geçiştirmek ve sağlıksız bir kahvaltı arasında fark yok.

Birçok kişi kahvaltıda neredeyse aynı gıdaları tüketiyor. Ancak bazı kahvaltı sofraları günün geri kalanında mide problemleri yaşatacak cinsten olabiliyor. Örneğin güne şekerli içeceklerle başlamak ne kadar cazip gelse de ilk öğün olduğu için şekeri aniden yükseltir.


Rutin haline geldiğinde ise kilo problemlerine yol açıyor. Bu yiyecekler yerine kahvaltıda yoğurt tüketirseniz midenizi rahatlatabilirsiniz.

Şekerli yiyecek ve içecekler kahvaltıların vazgeçilmesi olarak görülebilir.

Ancak sağlık açısından zararları oldukça büyük. Fazla şeker, insülin seviyesini artırarak diyabet hastalığı riskini artırır. Mideniz boşken şekerli bir şey tüketmemeye özellikle dikkat edin.

Genellikle kahvaltı yapmak yerine tercih edilen kahvaltılık gevrekler güzel bir aperatif gibi gözükse de sağlığa zararlıdır.

Tok tutması sebebiyle sporcuların açken sık sık tükettiği muz da faydalı olmasına rağmen açken tüketilmemesi gereken bir meyve. Aç karnına muz yediğinizde kandaki magnezyum miktarı artar. Bu da kalp hastalıklarına neden olabilir.

Şeker oranı fazlasıyla yüksek olan kahvaltılık gevrekler kan seviyesinin dengesizleşmesine neden olur.

Kabızlık, vücudun yeterli su almaması, lif kaynağı yiyeceklerin az tüketilmesi ve gün içinde az hareket etmeye bağlı olarak bağırsak hareketlerinin yavaşlaması nedeniyle dışkının sert, katı ve kuru bir hal almasıdır. Yaygın olarak herkesin başına gelebilen kabızlık sorununu sağlıklı bazı besinlerle hızlıca ortadan kaldırabilirsiniz. Peki düğümlenmiş bağırsakları anında çözen besinler neler? İşte bağırsaklara anında etki eden gıdalar

İkinci beyin olarak bilinen bağırsaklar, işlevini kaybetmeye başladığında kabızlık sorunu ortaya çıkıyor. Tüketilen besinler ne kadar sağlıklı olursa bağırsaktaki faydalı bakterilerin sayısı o kadar çok artıyor. Sağlıksız beslenmeyle birlikte zararlı bakteri artışı yaşanıyor, bu durum gaz, şişkinlik, kabızlık gibi pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Uzmanlar, düğümlenmiş bağırsakları anında çözen, kabızlığı yok eden besinleri tek tek sıraladı.

ZEYTİNYAĞINDA BEKLETİLMİŞ KURU ERİK:

Kuru eriğin sindirim sistemini rahatlattığı herkes tarafından biliniyor ancak uzmanlar zeytintağında bekletildikten sonra tüketildiğinde faydalarının katlanarak arttığını belirtti. 3 tane kuru eriği dilimleyerek üzerine bir kaşık zeyinyağı ekleyin.

Bir saat beklettikten sonra tüketin. Kısa sürede bağırsaklarınız çalışacak, sindirim sisteminiz rahatlayacak.

Bir saat beklettikten sonra tüketin. Kısa sürede bağırsaklarınız çalışacak, sindirim sisteminiz rahatlayacak.

Bu sayede ertesi gün, güne rahat bir sindirimle başlamanızı sağlıyor.

KURU KAYISI:

Lif, vitamin ve antioksidan açısından oldukça zengin olan kuru kayısı, sindirim sisteminin rahat çalışabilmesi için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

Bağırsakta bol miktarda lif bulunduğunda gaz ve şişkinlik gibi şikayetler ortadan kalkıyor. Lif ihtiyacını karşılayan kuru kayısı aynı zamanda bol miktarda A, C, K vitamini içeriyor. Doğal şeker içeriği sayesinde enerji veriyor.

NANELİ YEŞİL ÇAY:

Yüksek miktarda antioksidan içerdiği için kansere karşı koruyucu olan ve vücut direncini artıran yeşil çay, sindirim sistemini de rahatlatıyor.

Günde bir fincan naneli yeşil çay tükettiğinizde hem enfeksiyona karşı koruyor hem de gaz şikayetlerini bitiriyor.

ZENCEFİLLİ LİMONLU SU:

Özellikle mevsim geçişlerinde sık hastalanıyorsanız, zencefil adeta doğal ilaç görevi görüyor.

Zencefilli limonlu su hem hastalıklara kalkan oluyor hem de bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor.

KEFİR:

Probiyotik ihtiyacını karşılayan kefir, kabızlık sorununu da ortadan kaldırıyor. Uyumadan önce içeceğiniz bir bardak kefir hem uyku kalitesini artırıyor hem de kabızlık şikayetini bitiriyor.