Baklavalık yufkadan tatlı | İftar için tatlı tarifleri
11 ayın sultanı olan Ramazan ayında sofraları taçlandıran tatlı vazgeçilmezlerden biri olmuştur. İftar sonrasında yenilebilecek, baklavalık yufkadan tatlı tarifleri merak ediliyor. İşte İftar için baklavalık yufkadan tatlı tarifleri...
11 ayın sultanı olan Ramazan ayında sofraları taçlandıran tatlı vazgeçilmezlerden biri olmuştur. İftar sonrasında yenilebilecek, baklavalık yufkadan tatlı tarifleri merak ediliyor. İşte İftar için baklavalık yufkadan tatlı tarifleri...
Baklavalık yufkadan neler yapılabilir?
Fıstıklı Baklava Kek Malzemeleri
Keki için Malzemeler
☘4 adet yumurta – oda sıcaklığında
☘1 su bardağı toz şeker –
☘125 gr. tereyağı – eritilmiş, soğumuş
☘3,5 su bardağı ekmek kırıntısı
☘1 su bardağı toz fıstık
☘1 paket kabartma tozu
☘1 çay kaşığı tarçın
☘1 tutam muskat
Baklava için Malzemeler
☘30 yaprak baklava yufkası
☘3 su bardağı toz fıstık
☘4-5 yemek kaşığı tereyağı
Şerbet için Malzemeler
☘2 su bardağı su
☘2 su bardağı şeker
☘1-2 damla limon suyu
Fıstıklı Baklava nasıl yapılır?
Şerbeti için;
Şeker ve suyu şeker eriyinceye kadar kaynatın. Ateşten alamaya yakın limon suyunu koyup soğutun.
Keki için;
Yumurta ve şekeri köpük oluncaya kadar çırpın. Ardından tereyağını ekleyip çırpmaya devem edin. Diğer malzemeleri ekleyip spatula yardımıyla karıştırın ve yağlanmış kek kalıbına döküp 180 derecede 30 dakika pişirin.
Kekiniz piştikten sonra soğutup yatay olarak ortadan ikiye bölün.
Fıstıklı baklava için;
Tüm baklavalık yufkaları fırın kabınızın tabanına göre kesin. Keki yaptığınız fırın kabını kullanın.
Fırın kabınızın tabanına 1 kat yufka koyup iki tutam fıstık serpin. Üzerine bir kat daha yufka koyup yağlayın ve tekrar fıstık serpin.
5 katı bu şekilde hazırladıktan sonra, 5 kat daha araları yağlanmış yufkaları yerleştirin. Üzerine ikiye böldüğünüz keklerden birisini yerleştirin.
Üzerine 5 kat yağlanmış yufka, fıstık ve yeniden 5 kat yağlanmış yufkayı yerleştirin. Kekin 2. Parçasını yerleştirin. Yeniden 5 kat yağlanmış yufka, fıstık ve 5 kat daha yağlanmış yufka yerleştirip, en üstüne tereyağı sürün ve dilimleyin.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
Fırından çıkan kekin üzerine şerbeti dökün ve soğuyunca servis edin.
Gül Baklavası Malzemeleri
☘12 adet baklavalık yufka
☘200 gr. tereyağı
☘2 su bardağı ceviz – dövülmüş
Şerbeti için Malzemeler
☘2,5 su bardağı toz şeker
☘3 su bardağı su
☘4 – 5 damla limon suyu
GÜL BAKLAVASI NASIL YAPILIR?
Şerbeti için; bir sos tenceresinde toz şeker ve suyu kaynatın.
İçerisine 4 – 5 damla limon suyu ekleyin.
Bir taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın.
Tereyağını eritin.
4 adet baklava yufkasının her bir katını tereyağıyla yağlayarak üst üste dizin.
Bütün baklava yufkalarını aynı şekilde hazırlayın.
Uzun tarafından 5 santim genişliğinde şeritler kesin.
Şeridin orta kısmına ince kıyılmış ceviz gezdirin ve şeridi ikiye katlayın.
Katladığınız hamuru kendi içinde döndürerek gül şekli verin.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
Fırından çıkan tatlınızın üzerine soğuyan şerbeti gezdirerek çekmesini sağlayın ve servis edin.
Laz Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru İçin:
☘1 çay bardağı yoğurt(suyu ile birlikte)
☘1 çay bardağı sıvı yağ
☘1 çay bardağı su
☘1 çay kaşığı tuz
☘1/2 paket kabartma tozu
☘2 adet yumurta
☘4 su bardağı un
Muhallebisi için:
☘5 su bardağı süt
☘2 adet yumurta sarısı
☘4 yemek kaşığı un
☘1 yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday nişastası)
☘1 su bardağı toz şeker
☘1/2 adetlimon kabuğu rendesi
Şerbeti için:
☘1,5 su bardağı toz şeker
☘1,5 su bardağı su
☘1 tatlı kaşığı limon suyu
Tezgahı Unlamak İçin:
☘1 su bardağı nişasta (mısır veya buğday nişastası)
Yağlamak İçin:
☘1 çay bardağı eritilmiş tereyağı 1 çay bardağı sıvı yağ
Laz Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
Şerbeti için su ve şekeri, şeker eriyene kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve kısık ateşte şerbet kıvamını alana kadar pişirin ve ocağın altını kapatıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Baklava hamurunu hazırlamak için geniş bir kasede sulu yoğurt, sıvı yağ, su, tuz, kabartma tozu ve yumurtayı güzelce karıştırın.
Bu karışımın üzerine yavaş yavaş ekleyerek, hamur ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun.
Hamurun tezgaha yapışmaması için nişasta serpiştirin ve yoğurduğunuz hamuru 18 eşit bezeye bölün.
Muhallebisi için; ayrı bir kasede 1 su bardağı süt, yumurta sarıları, vanilin, nişasta, un ve limon kabuğu rendesini karıştırın.
Geriye kalan 4 su bardağı sütü tencereye aktarın. Üzerine 1 su bardağı toz şekeri de ekledikten sonra ocağın altı açıkken, şeker eriyene kadar karıştırın.
Tencerede ısınan sütlü karışımdan bir kepçe süt alın ve kasede hazırladığımız yumurtalı karışımın içerisine azar azar ekleyerek ısılarını eşitleyin.
Isıları eşitlenen karışımları birleştirelim. Kasedeki karışımı azar azar tencereye ekleyin ve sürekli olarak karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Piştikten sonra ocaktan alıp, ılımaya bırakın.
Tezgaha tekrar nişasta serpiştirin. Tüm bezeleri incecik olacak şekilde açın.
Yağladığınız, fırına dayanıklı fırın kabının içerisine yufkayı yerleştirin. İlk yufkanın dışarıya doğru taşmasına izin verin.
Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile ilk yufka katını fırça yardımıyla yağlayın.
17 katın her katını yağlayarak fırın kabınıza dizin.
Hazırladığınız muhallebi karışımını yufkaların üzerine dökün.
İlk katın taşan yufkalarını içe doğru katlayın.
Üzerine son yufka katını da ekledikten sonra son kez yağlayın ve dilimleyin.
170 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar 30 dakika pişirin.
Fırından çıkardığınız laz böreğinin ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş olan şerbeti üzerine gezdirin ve sevdiklerinizle afiyetle tüketin.
Paçavra Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Harcı İçin:
☘7 adet yumurta
☘2 su bardağı zeytinyağı
☘3 yemek kaşığı yoğurt
☘1/2 su bardağı süt
☘1 paket kabartma tozu
☘1 paket vanilin
☘1 paket baklavalık yufka
Şerbeti İçin:
☘3 su bardağı su
☘1,5 su bardağı toz şeker
☘1/2 adetli limonun suyu
Paçavra Tatlısı Tarifinin Püf Noktası
Şerbet soğuk tatlı sıcaksa tatlınız yumuşak dokulu olacaktır. Bu tip tatlılarda bu yöntem kullanılır.
Paçavra Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Şerbetin Hazırlanışı:
Su ve şekeri derin bir tencerede kaynatın.
Kaynayan şekerli suya limon suyunu ilave edin ve 5-10 dakika daha özlenmesi için kısık ateşte kaynatın.
Daha sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Harcın Hazırlanışı:
Fırını 180 dereceye ısıtın.
Yumurta, zeytinyağı, süt ve yoğurdu çırpma teliyle pürüzsüz bir doku elde edinceye kadar çırpın.
Kabartma tozu ve vanilini ilave edip tekrar iyice karışıncaya kadar çırpın.
Baklavalık hamurları bu harca bulayın ve harcın fazlasını ellerinizle sıkarak tepsinize yerleştirin.
Biz bu tarifte büyük boy fırın tepsisi kullandık ve bu ölçü için 1 paket baklavalık yufka tam geldi. Siz tarifi yaparken tepsi ölçünüze göre tarifi şekillendirebilirsiniz.
Baklavalık hamurları yerleştirdikten sonra ısıtılmış fırında 30-35 dakika üzeri nar gibi kızarıncaya kadar fırınlayın.
Fırından çıkan tatlıya soğuk şerbeti dökün ve 4-5 saat oda sıcaklığında bekletin.
Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra dilimleyerek servis edin. İşte bu kadar. Afiyetler olsun. :)
Paçavra Tatlısı Tarifinin Servis Önerisi
Dilerseniz kaymak, sürülebilir fındıklı çikolata kreması ve Antep fıstığıyla servis edebilirsiniz.