Balık çeşitleri nelerdir?
3'te 2'si su olan gezegenimizi kaplayan okyanus ve denizlerde milyonlarca canlı türü bulunmakta. Peki balık çeşitleri neler? İşte sizin için hazırladığımız Türkiye'de keşfedilmiş balıklar ve balık türleri...
Besin kaynağı olarak büyük bir protein deposu olan balıkların hangi türleri var sizin için derledik. Peki balık çeşitleri nelerdir? İşte Türkiye'de keşfedilmiş balıklar ve balık türleri...
Balıkta Şeker, karbonhidrat yok denecek kadar azdır. Protein açısından ise son derece zengindir. Bu özellikleri nedeniyle son derece sağlıklı bir yiyecektir. Yüz gram yağlı balık yaklaşık 22 gram, yağsız balık ise 10 gram protein içerir. Balık aynı zamanda proteininden en çok faydalanılan besin türüdür. İnsan vücudu bu proteinin %93'ün den faydalanır. Bu oran kırmızı etlerde ve diğer beyaz etlerde çok düşüktür. Balık az karbonhidrat içermesinin yanı sıra madensel tuzlar ve mineraller açısın dan son derece zengindir, bol miktarda fosfor, kalsiyum, iyot ve flor içerir. Balık eti A,B1,B2 ve D vitaminleri açısından da zengindir.
Balık çeşitleri nelerdir?
Dünyanın büyük bir kısmını kaplayan denizlerde yani mavi sularda birçok canlı türü yaşamaktadır. Peki, Türkiye'de keşfedilmiş balıklar ve balık türleri...
1. Alabalık
Ülkemiz 185 bin tonluk yıllık üretimle Avrupa birincisi. Yılın her mevsimi bulunabilen bu beyaz etli balık, somon balığının da yakın akrabası.
2. Barbun
17-20 cm arasında değişen boyuyla Ege ve Akdeniz’de yetişir. Nisan, mayıs, haziran aylarında bol ve lezzetlidir. Temmuz ayından itibaren yerini diğer balıklara bırakır.
3. Çipura
Az kılçıklı, sert ve çok lezzetli bir balıktır. Üreme zamanı ekim ve aralık ayları olan çipura, ülkemizde Ege kıyılarında yetişir. Ocak, şubat ve mart aylarında lezzetiyle adından söz ettirir.
4. Dil Balığı
Haziran ve temmuz aylarında üreyen, yağlı ve yumuşak etli bu balık Ege ve Akdeniz’de bol bulunur. Boyu 20-25 cm arasında değişen dil balığının mevsimi ise kasım ile mayıs ayları arası.
5. Fener Balığı
Dünyada Atlas Okyanusu, ülkemizde Marmara’nın ev sahibi olan bu balık mart ile ağustos ayları arası ürer. 40-60 cm boyunda büyükçe bir vücuda, beyaz ve sert bir ete sahip. Kış mevsiminin misafiri olan fenerin en lezzetli zamanı ise kasım ve aralık ayları.
6. Gümüş Balığı
Şubat, mart ve nisan aylarının kendisi minik, lezzeti büyük balığı. Ülkemizin tüm denizlerinde görülüyor.
7. Hamsi
“uzun ve sivri balık” anlamındaki ismini Lazca ve Gürcüceden alan Karadeniz’in ünlü sakini olan bu balık, ekim ayının sonlarına doğru avlanıyor. Sürüler halinde yaşayan hamsi ülkemizde en çok tüketilen balık unvanına sahip.
8. İskorpit
Zehirli oklarından dikkatlice temizlendiğinde lezzetli etine ulaşılan bu balık ağustos ayının en sevilenlerinden… Tüm denizlerde yaşayabilen kalender balıklardan biri olsa da en çok Ege’de görülüyor.
9. İstavrit
Sonbahar mevsiminde Marmara’ya inip mayıs ayından itibaren Karadeniz’e dönen gezgin balık ailesinin karagöz ve sarıkanat türleri boy uzunluklarına göre ayrılıyor. Karagöz 15-25 cm boyuyla Karadeniz ve Marmara denizlerinde, sarıkanat ise 30-50 cm boyuyla Akdeniz’de görülüyor.
10.Kalkan
Atlas Okyanusu’nu seven, yassı vücuduyla dikkat çeken kalkan ülkemiz denizlerinin tümünde görülüyor. Bir dip balığı olan kalkan, tüm yıl yenilebilir. Ancak en lezzetli olduğu aylar şubat ve mart…
11. Kefal
Üreme mevsimi yaz ayları olan pullu ve çok hızlı bu balık, kış aylarında beyaz ve lezzetli etiyle sofraların vazgeçilmezi… 30-50 cm boyuyla denizlerin diplerinde yaşayan kefal, ülkemizin tüm denizlerinde yetişiyor.
12. Kılıç
Akdeniz ve Ege’de yıl boyunca, Karadeniz’de ise yaz aylarında görülen bu balık pembemsi ve yumuşak etiyle tercih sebebi. Her mevsimde yenilebilse de en lezzetli olduğu aylar eylül ile şubat arası.
13. Kırlangıç
Marmara’nın yerli balığı kırlangıç, 25-30 cm uzunluğunda. Lezzetli ve çok tüketilen bir balık. Ocak ile eylül ayları arasında tüketilebilir.
14. Kolyoz
Ülkemizin tüm denizlerinde yaşasa da gönlü Marmara’da olan bu balık temmuz ve ağustos aylarında ürer. En lezzetli olduğu zamansa eylül ayı. Tatlı sularda da özel olarak yetiştirilebiliyor.
15. Lagos
Akdeniz’in en lezzetli balıklarından. Beyaz etli bu balığın boyu 1 m’ye kadar ulaşabilir. Ağustos ve eylül aylarında balık menülerinde ilk sırayı alıyor.
16. Levrek
İri pullarla süslü bu balığın evi Güney Ege ve Akdeniz. Kendi içinde 12 türe ayrılan levreğin boyu 1 m’ye kadar ulaşabilir. Boyu 18 cm olana kadar avlanması yasak olan levrek, ağustos ile mayıs ayları arasında günde en fazla 5 kg avlanabiliyor.
17. Lüfer
Karadeniz ve Ege arasında dolaşan lüfer, büyürken çeşitli isimler alır. 10 cm defneyaprağı, 15-18 cm çinekop, 18-25 cm sarıkanat, 28-35 cm lüfer, 35 cm’den büyük olanlara kofana ismini alıyor. Sonbahar ve kış aylarında en lezzetli oldukları mevsim. Bahar ve yaz mevsiminde üredikleri için bu mevsimlerde avlanmalı da yasak.
18. Mezgit
Marmara ve Karadeniz’de bol yetişen mezgit, derin sularda yaşayan, 20-40 cm boyunda lezzetli bir balık. Tüm sene bolca bulunan mezgit, ülkemizde en çok tüketilen balıklardan.
19. Orkinos
Yaz mevsiminde Karadeniz’den başladıkları yolculuğu Marmara, Ege ve Akdeniz’le tamamlayan orkinos, diğer adıyla ton balığı, 100-150 kg başlayan ağırlıkları, 4 m boylarıyla iri balıklarımızdan. Hafif pembe eti konserve olarak da tüketilebildiğinden tüm yıl sofralarda olan orkinos, mart ile ağustos ayları arasında ürer.
20. Palamut
Karadeniz ve Marmara’nın en ünlü balığı. Büyüklüğüne göre farklı isimlerle anılıyor. Boyu 10-25 cm Çingene, 30-35 cm palamut, 40-45 cm kestane, 50-55 cm zindandelen, 55-60 cm torik, 60-65 cm sivri, 65-70 cm altıparmak, 70 cm ve üzeri de peçuta olarak bilinir. Ağustos ayında başlayan palamut avı, eylül ayında en lezzetli balıkların sofralara gelmesini sağlar. Palamudun boyu büyüdükçe etinin yağ oranı da artar.
21. Sardalya
Kuzey Ege’nin hamsisi sayılan sardalyanın mevsimi temmuz ile ekim ayları arası. Dünyada Portekiz ve İspanya’nın yemek kültüründe büyük bir yeri olan sardalya özellikle balık unu üretiminde kullanılıyor.
22. Somon
Soğuk suların balığı olan somon, Kuzey Amerika’dan dünyaya yayılmış bir lezzet. Ülkemiz denizlerine de sonradan getirilmiş. Uzun ve yorucu bir yolculuklarıyla ünlü azimli somonlar, 60-100 cm boyunda ve 13 kg kadar. Pembe eti omega 3 bakımından oldukça zengin bu balığın mevsimi de özellikle temmuz.
23. Tekir
Bıyıklarıyla barbundan ayrılan tekir, her mevsim yenebilen bir balık. Lezzetiyle ünlü, iki puluyla süslü bu balığın mevsimi temmuz ve ekim ayları arası.
24. Turna
Ülkemizde İç Anadolu’yu memleket edinen turna, lezzeti kadar ‘Y’ şeklindeki kılçıklarıyla ünlü. Tatlısu balıkları arasındaki en kıpır kıpır balık olan turna, şubat ve haziran ayları arasında ürer.
25. Uskumru
Marmara’nın yerli balığı. Eti siyah ve az yağlı, derisi ise pullu. Eylül ve ocak ayları arasında en lezzetli olduğu dönem. Şubat ayından itibaren etindeki yağ azalmaya başlar.
26. Zargana
Kış mevsiminin yağ oranı yüksek, lezzetli etiyle dikkat çeken balığı. Üreme mevsimi ilkbahar ve yaz ayları. Orta kılçığı yeşil olan zargana, fosfor açısından oldukça zengin.