Başkentte 24 saat ulaşım dönemi başlıyor
Göreve henüz başlayan Ankara'nın yeni belediye başkanı Musta Tuna yeni bir açıklamada bulundu. Tuna Ankara'da 24 saatlik ulaşım dönemi başlayacağını söyledi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna toplu ulaşımın 24 saat sürmesine ilişkin düzenlemenin cuma gecesinden itibaren başlayacağını açıkladı.
Ankaralılar'ın, kent içi toplu taşımada en büyük eksiklik olarak gösterdikleri gece ulaşımı, cuma günü itibarıyla başlıyor. 9 ilçeye ulaşımın 35 hatta 280 seferle 24 saat devam edeceğini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, “Halkın yüzde 90’ının talebini gidermiş olacağız” dedi. Eski başkan Melih Gökçek, 2014’te gece ulaşımını uygulamaya koymuş, ancak “yeterli talep olmadığı” gerekçesiyle 22 gün sonra iptal etmişti.
Başkentlilerin “Gece ulaşımı istiyoruz” çağrısı karşılık buldu. Başkan Mustafa Tuna, gece ulaşımının cuma günü itibarıyla hayata geçeceğini söyledi. Kentte en çok yolcunun taşındığı 35 otobüs hattında gece boyunca 280 seferle hizmet verilecek. Belirlenen 35 hat, gece 02.00’ye kadar normal seferlerine devam edecek. 02.00’den sonra ise her saat başı sefer yapacak, sabah 06.00’da ise normal seferlerine dönecek. Gece ulaşımının fiyat tarifesinde ise herhangi bir değişiklik olmayacak.
Ulaşımla ilgili çalışmaları göreve gelir gelmez başlattıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, “Otobüsleri 24 saate çıkaracağımızı ilk gün söyleseydik olmazdı. Çalışmalarımızı tamamladık. Cuma gününü cumartesiye bağlayan gecede ulaşım başlayacak. Amacımız 24 saat yaşayan, canlı ve dinamik bir şehir yaratmak” dedi.
Gece ulaşımı için belirlenen 35 hattın Ankara’daki toplam yolcu sayısının yüzde 90’ına hitap ettiğine dikkat çeken Tuna, sözlerine şöyle devam etti:
METROLAR 01.00’E UZATILDI
“Halkın yüzde 90’ının talebini gidermiş olacağız. Metro seferleri ise Ulaştırma Bakanlığı’nın test sürüşleri nedeniyle gece 01.00’e kadar uzatıldı. 01.00’den sonra ise diğer araçların test sürüşleri yapılacağı için şu anda daha fazla uzatma ihtimalimiz yok. 00.00’da kepenk kapatılıyordu, şimdi 01.00’e kadar sefer yapılabilecek. Bu da ciddi bir yoğunluğu alacaktır.
VATANDAŞ İŞİNE, OKULA GİDECEK
Vatandaş işine gidecek, okula gidecek. Bu bakımdan ulaşımı sübvanse etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Vatandaşların böyle taleplerini duyuyorduk, hissediyorduk. Sincan’da da bu talepleri hissediyorduk. Arkadaşlarla analiz yaptık, nedir ne değildir, nasıl olabilir diye. Ayrıca bunun şoför ihtiyacı da oluyor sadece araçla bitmiyor. Bütün bunların hepsi denge içerisinde.
'ZARARI, SÜBVANSE EDECEĞİZ'
Vatandaşları ulaşım noktasında rahatlatmaya gayret edeceğiz. Bu bir sosyal mevzu olduğundan dolayı artık o zararı karşılayacağız. Gelirlerimizi artırıcı imkânları temin ederek, bu işi sübvanse edeceğiz. İlk etapta bazı lüks işlerden biraz iktisat yapıp, ulaşımı sübvanse etmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum.”
Gece ulaşımı konusunda İstanbul’da 11 hatta 358 sefer olduğu, İzmir’de ise 6 hatta 36 sefer yapıldığı bilgisi de verildi.
ARAÇLAR TESLİM ALINDIKÇA METROLARDAKİ YOĞUNLUK AZALACAK
METRO hakkında son zamanlarda gelen yoğunluk şikâyetler hakkında da konuşan Başkan Mustafa Tuna, “İhaleyi belediye değil de Ulaştırma Bakanlığı yaptığından araçları onların bize teslim etmesi gerekiyor. Vagonlar eksik geldi, ihalede 108 tane aracın yerli imalat olması şartından dolayı Sincan Organize Sanayi’de bir fabrika kuruldu. Burada tren üretimine başlandı. 2018’in Haziran ayında 108 araç bize teslim edildiğinde, Sincan tarafından 3’lü gelen vagonu 6’ya çıkaracağız. Sefer aralıkları 2.5 dakikaya düşecek. Şu anda 5 dakikanın altına inemediğimiz için bu sıkıntılar oluyor. Araçlar teslim alındıkça metrolardaki yoğunluk da azalacak. Başkentray projesi de önümüzdeki ocak ya da şubat ayında inşallah başlayacak. Bu da Kayaş-Sincan hattındaki yoğunluğu azaltacak” ifadelerini kullandı.