Bayram haftası sağlık ocakları açık mı? Ramazan Bayramı'nda sağlık ocakları (ASM) açık mı?
17 günlük tam kapanma sürecinin Ramazan Bayramı'nı kapsaması dolayısıyla Bayram haftası sağlık ocakları açık mı? Ramazan Bayramı'nda sağlık ocakları (ASM) açık mı? merak konusu oldu.ll Özeikle aşı randevusu 12, 13, 14 Mayıs'ta olan vatandaşların araştırdığı soruların cevabı haberimizde...
Çin'in Vuhan kentinde başlayarak bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı olumsuz etkileriyle sarsan yeni tip koronavirüs salgınında, ülkemizde artan vaka ve vefat sayılarının önüne geçmek için 17 günlük tam kapanma ilan edildi. 29 Nisan'da başlayarak 17 Mayıs'a kadar sürecek ve Ramazan ayının son iki haftasının yanı sıra Ramazan Bayramı'nı da kapsayacak olan tam kapanmada, aşı randevusu bayrama denk gelen kişiler, Bayram haftası sağlık ocakları açık mı? Ramazan Bayramı'nda sağlık ocakları (ASM) açık mı? sorularını araştırıyor. İşte detaylar...
BAYRAM HAFTASI SAĞLIK OCAKLARI AÇIK MI?
Bu yıl 9 gün olarak ilan edilen Ramazan Bayramı tatili boyunca, aşı randevusu olan vatandaşlar, 12, 13, 14 Mayıs tarihlerinde aşı olup olamayacaklarını merak ediyor. Sağlık Bakanlığı yetkililerince, aile hekimlerinin talebi üzerine alınan karara göre, Ramazan Bayramı dönemi için yeni bir karar aldı.
10-11-12 Mayıs tarihlerinde, resmi tatil ilan edimesi dolayısıyla, sağlık ocağı ya da diğer ismiyle Aile Sağlığı Merkezleri'nin faaliyet gösterip göstermemesi, aile hekimlerinin inisiyatifine bırakıldı.Kapalı olan Aile Sağlığı Merkezleri için aile hekimlerinin kendi planlamalarını yapacağı öğrenilirken vatandaşların, o tarihlerde olan aşı randevularını hastanelere yönlendirebileceği veya bayramdan sonrasına erteleyebileceği duyuruldu.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada "hizmetlerin yürütülmesi için asgari personel bulundurulması kaydıyla; kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanların 10 Mayıs Pazartesi ve 11 Mayıs Salı günleri tam gün, 12 Mayıs Çarşamba günü yarım gün idari izinli" sayıldıkları hatırlatıldı.
RAMAZAN BAYRAMI'NDA SAĞLIK OCAKLARI (ASM) AÇIK MI?
Ramazan Bayramı olan 13,14,15 Mayıs tarihlerinde ise Aile Sağlığı Merkezleri hizmet vermiyor.
Tüm resmi bayramlarda ve tatillerde Aile Sağlık Merkezleri (ASM) kapalıdır. Bayramlarda acil servisler ve yoğun bakım üniteleri açıktır. 24 saat esasına göre hizmet veren yerler yani hastaneler açık olacak.
Aile Sağlık Merkezleri acil servis kategorisinde olmadığı için Pazartesi gününden başlayarak Cuma günü de dahil olmak üzere tatil olacak.
ASM, göreve 17 Mayıs Pazartesi günü başlayacak. Hastanelerin acil bölümleri açık olacak, randevulu hastalar 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren muayene olabilecek.
AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ NEDİR?
Bir veya daha fazla aile hekimi ile aile sağlığı elemanlarınca aile hekimliği hizmetinin verildiği sağlık kuruluşuna denir. Maliyetlerin azalması ve hekim çalışma sürelerinde esnekliğe imkan vermesi bakımından birkaç hekimin yeterli sayıda aile sağlığı elemanı ile birlikte görev yaptığı aile sağlığı merkezleri nüfusun ve ulaşımın uygun olduğu yerlerde oluşturulabilir.
Buralarda sadece birinci basamak sağlık hizmeti verilecektir. Bu tür grup çalışmaları dayanışma, eğitim ve hizmet sürekliliği açısından avantajlar taşımaktadır. Bu yüzden mümkün oldukça grup çalışmaları özendirilmelidir. Bu sayede; Aile sağlığı merkezi, Bakanlıkça öngörülen nüfus kriterleri esas alınmak suretiyle sözleşme yapmış bir ya da daha fazla aile hekimi tarafından açılabilir. Aynı aile sağlığı merkezindeki her aile hekimi ve aile sağlığı elemanı pozisyonu için ayrı ayrı sözleşme yapılır. Bakanlıkça uygun görülen aile sağlığı merkezleri eğitim amaçlı olarak kullanılabilir. Aile hekimleri, sağlık hizmetlerine yardımcı olmak amacıyla ebe, hemşire, sağlık memuru, tıbbi sekreter gibi ilave sağlık hizmetleri personeli ile güvenlik, temizlik, kalorifer, sekretarya vb. hizmetler için ferden veya müştereken personel çalıştırabilir ya da hizmet satın alabilirler.
Aile sağlığı merkezinde birden çok aile hekimi hizmet veriyor ise, aile hekimleri kendi aralarında bir yönetim planı oluşturarak yönetici belirler ve yönetici ismini müdürlüğe bildirirler. Yönetici seçimi zorunlu haller dışında yılda bir kez yapılır. Yönetim tarafından alınan kararlar karar defterine işlenir. Yönetici, aile sağlığı merkezinin işletilmesinden birinci derecede sorumlu olduğu gibi aile sağlığı merkezinin müdürlük ve toplum sağlığı merkezi ile koordinasyonunu sağlamakla da görevlidir.
Bina; kolay ulaşılabilir, güvenli, uygun havalandırma, ısıtma ve aydınlatma imkânlarına sahip, toplam alanı tek aile hekimi için 60 metrekare olmalıdır. Birden fazla hekimin birlikte çalışması durumunda her aile hekimi için 20 metrekare ilave edilir. Bir aile sağlığı merkezinde 2-6 aile hekimliği birimi olmasına azami dikkat gösterilir. Bekleme ve kayıt bölümü bulunmalıdır. Muayene odası, her aile hekimi için en az 10 metrekare olmalıdır.
Tıbbi müdahale odası, hastaya tıbbi girişimlerin yapılabileceği büyüklükte lavabosu bulunan bir odadır. Bu odada aşı, enjeksiyon, küçük cerrahi müdahalelerin yapılmasına uygun muayene ve müdahale masası, muayene ve acil müdahale malzemeleri, jinekolojik muayene masası ile dezenfeksiyon ve sterilizasyon cihazlarının bulunması gereklidir. Laboratuvar hizmetlerinin aile hekimince merkezde verilmesi planlanıyorsa bu hizmetler için uygun bir oda bulunmalıdır.
Sağlık kayıtlarının tutulacağı, dosyalama, verilerin toplanması ve istatistikî değerlendirmeler ile resmi kurum ve sigorta kurumlarına yapılacak bildirimlerin hazırlanması gibi çalışmaların güvenli bir şekilde yapılabileceği bir büro veya bölme bulunmalıdır. Hastaların kullanabileceği bir lavabo ve tuvalet olmalıdır. Tercihen binanın giriş katında kurulurlar. Özürlü ve yaşlı hastaların giriş ve çıkışlarını mümkün kılan, kolaylaştırıcı tedbirler alınır. Muayene odası dışında yukarıda sayılan diğer odalar aile hekimlerince müşterek kullanılabilir.
Aile sağlığı merkezinde aşağıda belirtilen asgari tıbbi cihaz ve malzemenin faal olarak bulundurulması zorunludur: steteskop, tansiyon aleti (çocuk ve erişkin olmak üzere en az iki boy), otoskop, oftalmoskop, termometre, ışık kaynağı, küçük cerrahi seti (asgari 1 portegü, 1 makas, 1 penset, 1 bisturi sapı), paravan, perde v.b, muayene masası, refleks çekici, mezura, fetal el doppleri, aşı nakil kabı, snellen eşeli, diapozon seti, tartı aleti (bebek, erişkin boy), boy ölçer (bebek, erişkin boy), pansuman seti, dil basacağı, enjektör, gazlı bez gibi gerekli sarf malzemeleri, keskin atık kabı, acil solunum yolu müdahale araçları (S-tüp, laringoskop, pediatrik ve erişkin entübasyon tüpü), ambu cihazı (erişkin ve çocuk için), manometreli oksijen tüpü (taşınabilir), seyyar lamba, buzdolabı, jinekolojik muayene masası, spekülüm, muayene ve RİA seti, ilâç ve malzeme dolabı, sterilizatör, EKG cihazı, tromel, negatoskop, tekerlekli sandalye, pulse oksimetre, jeneratör, genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında uygulanan aşılar ve antiserumlar,15/02/2008 tarih ve 26788 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelikte bulundurulması zorunlu tutulan temel acil ilâçlar, aşılar ve antiserumlar.
Aile hekimlerinin kullanmak zorunda oldukları teknik, tıbbi cihaz, bilgisayar donanımları ile gezici sağlık hizmetlerinin sunumu için gerekli olan motorlu araçlar, esas olarak aile hekimleri tarafından temin edilir.
Bina ve müştemilatında eczane bulunan yerlerde aile sağlığı merkezi açılamaz.