BDDK'dan Swap işlemlerine sınırlama! Peki Swap nedir? Swap işleminin anlamı nedir

Son dakika: Banka Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Swap işlemlerine sınırlama getirmesinin ardından Swap ne demek, swap işlemi nedir? Swap ne anlama geliyor gibi soruların yanıtını aramaya başladı. İşte merak edilenler.

BDDK'dan Swap işlemlerine sınırlama! Peki Swap nedir? Swap işleminin anlamı nedir

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, SWAP işlemlerine sınır getirdiğini duyurdu. Pekki Swap nedir, swap ne anlama geliyor? ile ilgili merak ettiklerinize haberimizden ulaşabilirsiniz. BDDK'dan yapılan açıklamada bankalara swap işlemi sınırlama getirildiğini duyurdu. Vatandaşlar bu açıklamanın ardından Swap nedir, swap ne anlama geliyor sorularını sormaya başladı. Peki Swap nedir, swap ne anlama geliyor? İşte detaylar...

BDDK sınırlama getirdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, SWAP işlemlerine sınır getirdiğini duyurdu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun açıklaması şu şekilde:
"Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swapişlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %50’sini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Kısaca SWAP işlemi nedir? Swap işleminin anlamı nedir

Swap işlemi, iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve/veya farklı   para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir. Swap piyasasında ağırlıklı işlem gören swaplar döviz Swap'ları ile faize dayalı Swap Sözleşmeleridir.

SWAP Özellikleri nelerdir?

Faiz Swap'ında biri sabit faizle, diğeri değişken faizle borçlanan iki taraf faiz ödemelerini birbirleriyle değiştirirler, ancak anapara hiçbir şekilde el değiştirmez.

Çapraz Döviz Swap'ında, iki farklı para birimindeki kur riski belli bir süre bertaraf edilerek, faizi yüksek olan para biriminin faiz getirisinden yararlanma adına yapılan işlemdir. Böylece kur riski taşımadan, yüksek getiriye sahip diğer kur birimine geçilmektedir.
 

SWAP NEDİR?

Swap, iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olarak farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir. Swap, kelime anlamı olarak "değiş, tokuş, takas" anlamına gelir. Finans piyasalarında ise; iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olarak farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir. Forex işlemlerinde, alınan para borç verilir, satılan para ise borçlanılır. Swap bedelleri, işlem yapılan döviz kurunda pozisyon durumuna bağlı olarak, düşük faiz ve yüksek faiz ilişkisine göre hesaplanır.

Cumhurbaşkanlığı: Türkiye bir ekonomik savaş vermektedir!

 ABD – Türkiye geriliminin ardından Dolar'daki tırmanış devam ediyor. Akşam saatlerinde Asya borsalarının da açılması ile Dolar, Türk Lirası karşısında 7,21'lik tarihi zirveyi gördü.

Akşam saatlerindeki bu yükseliş çok geçmeden geriledi. 23.20 sıralarında Dolar, 7.10'u gördü. Ekonomi uzmanları sabah saatlerinde Türk borsalarının açılması ile birlikte bu seviyenin yine düşüceğini savunuyor.

Öte yandan Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan da tarihi zirve ile ilgili açıklama geldiç Albayrak açıklamasında, "Pazartesi sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacaklar. Dediğim gibi, tüm önlem ve aksiyon planlarımız hazır." dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Hürriyet gazetesi'ne döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Albayrak, yaşanan dalgalanmaların çok net bir saldırının, sınamanın göstergesi olduğunu belirtti.

"Küresel finansal sistemin en büyük oyuncusunun başlattığı bu saldırı, tüm gelişmekte olan ülkelerde benzer durumu ortaya çıkarır. Çıkardı da zaten. Bugün yaşanan tabloda, ülkemizin parasının doğrudan bir ABD başkanı tarafından hedef alındığı böyle bir ortamda, Türk ekonomisine kırılganlık suçlaması yapmak art niyetliliktir."

Albayrak kurdaki dalgalanmaya karşı aksiyon planı hazırladıklarını açıkladı.
"Bankalarımızla birlikte kurdaki bu dalgalandırmanın en fazla etkilendiği kesim olan reel sektör firmalarımızın KOBİ’ler dahil durumlarıyla ilgili aksiyon planımızı hazırladık. Bankalarımız ve BDDK ile beraber gerekli önlemleri hızlı bir şekilde alacağız."

Bakan Albayrak, gereken adımların atılmaya başlandığını vurguladı:
"Pazartesi sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacaklar. Dediğim gibi, tüm önlem ve aksiyon planlarımız hazır."

Bakan Berat Albayrak, döviz kurundaki hareketlilik sonrasında yaptığı açıklamada, ‘’Aksiyon planımızı hazırladık. Mevduatlara asla el konulmayacak. Hesaplardaki dövizler TL’ye döndürülmeyecek. Gerekirse mali kural uygularız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama: Türkiye bir ekonomik savaş vermektedir
Cumhurbaşkanlığı'ndan ekonomi ile ilgili açıklama: "Türkiye bir ekonomik savaş vermektedir. Ekonomik savaşı millet ve devletle birlikte kazanacağız"

İşte Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklama:

Cumhurbaşkanımızın bu akşam Trabzon’da yaptığı “Bilesiniz ki bu milleti ayakta tutmak sadece bizim görevimiz değil, sanayicinin tüccarın da görevidir. Aksi takdirde B planını C planını uygulamak zorunda kalırım” şeklindeki açıklamaları üzerinden bir algı operasyonu yürütülüyor.

Bu algı operasyonu ülkemizin karşı karşıya kaldığı ekonomik savaşın bir parçasıdır. Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamanın hiçbir yerinde mevduat hesaplarına el konulması gibi bir durum söz konusu değildir.
Cumhurbaşkanımızın sözleri Türkiye ekonomisini güçlendirmeye yönelik devletimizin kararlı tutumunu yansıtmakta, ülkemizden döviz kaçışını engellemeye dönük bir uyarı mahiyeti taşımaktadır.
Cumhurbaşkanımız henüz B ve C senaryolarının detaylarına ilişkin bir bilgilendirme yapmamışken sanal senaryolar üreterek halkımızı ve piyasa aktörlerini tedirgin etme çabası kabul edilemez.
Türkiye, bir ekonomik savaş vermektedir. Buna mukabil ekonomimiz güçlüdür, bu savaşı millet-devlet birlikteliğiyle biz kazanacağız!
 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡