Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur?

Anne adayları ve anne olmak için gün sayan kadınların en çok merak ettiği ve heyecanla beklediği günlerin başında bebeğinin kalp atışını duyacağı gün olmuştur. Peki Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur? İşte detaylar...

Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur?

Bebeğini büyük bir heyecanla dünyaya getirmek için bekleyen anneler bebeklerinin ilk kalp atışını duymak için gün sayıyor. Peki Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur?

Bebeğin kalp atışı ilk kez ne zaman duyulur?

Bebeğin kalp atışları ilk olarak gebeliğin 6. haftasında renkli doppler ultrason ile de dinlenebilmektedir. Gebeliğin 6. haftasından itibaren her kontrolde bebeğin kalp atışları takip edilmektedir. Anne karnındaki bebeğin kalp atışları Transvajinal ultrason ile gebeliğin 5. haftasından sonra da duyulabilir. Ancak karından uygulanan ultrason ile bebeğin kalp atışlarını duyabilmek için birkaç hafta daha beklemek gerekebilir.

Gebelikte bebeğin kalp atışı hangi cihaz ile izlenir?

Gebelik döneminde bebeğin kalp atışını izleyebilmek için özel cihazların kullanılması gereklidir. Bu dönemde bebeklerin kalp atışlarını dinlemek için Stetoskop cihazı yeterli olmaz çünkü bebeklerin kalp atışları bu dönemde çok hassastır.

Stetoskop’un daha gelişmiş bir modeli olan fetoskop cihazları ile bebeğin kalp atışları net bir biçimde duyulabilir. Bu işlem ise ancak hamileliğin 17.haftasından sonra işe yarayacaktır.

Bebeğin kalp atışlarının erken dönemde dinlenebilmesi için ise Doppler ultrason uygulaması ile ölçülebilir. Daha sonrasında ise diğer bir yöntem olarak Transvajinal ultrason yöntemi tercih edilebilir.

Bebeğin kalp atışı nasıl olmalı?

Bebeğin kalp atış hızları yetişkinlere göre daha yüksektir. Bu dönemde bebeklerin kalp atış hızı gelişim dönemleri ile paralel biçimde gelişmektedir. Bebeklerde kalp atışları genel olarak şu değerlerde olmalıdır:

-Yenidoğan bir bebekte kalp atış hızı 90 ile 180 arasında değerlerde değişmektedir. Bunun üzerinde olan değerler ise taşikardi olarak değerlendirilir.

-Bebeğin 1 ile 6.ayları arasında kalp atış hızı ortalama 130 değerindedir.

-6 ile 12. Ay arasındaki bebekler kalp atış hızı alt sınırı 75, üst sınırı ise 155 olarak belirlenmiştir. Bu dönemde ortalama kalp atışı ise 155 değerindedir.

-1 ile 2 yaş arası bebeklerin kalp atış hızı ise 70 ile 150 değerleri arasında ölçülmüştür. Bu değerlerin üstü taşikardi olarak adlandırılır.

Bebek ne zaman dış dünyayı duymaya başlar?

Yaklaşık olarak gebeliğin 18. haftasında dış kulaklar oluşmuş ve bebeğiniz dış sesleri duymaya başlamıştır. Seslere yaklaşık olarak 25. gebelik haftasında tepki vermeye başlar. Bebeğin hareketlerinin yeni yeni hissedilmeye başladığı bu haftalarda onunla iletişim halinde olmak önemlidir.

Bebeğinizle konuşmanız ve müzik dinletmeniz faydalı olabilir. Dokunma reseptörleri gebeliğin 8. haftasında oluşmaya başlamıştır, yaklaşık 32. haftada bebeğinizin tüm vücudu dokunma hissine duyarlı hale gelir. Bu haftalarda seslere ve dokunmaya tepki alınabilir.  

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡