Bebek anne karnında kaç hafta kalır? Sağlıklı bebek kaç haftalık doğar?
Bebek anne karnında kaç hafta kalır? Sağlıklı bebek kaç haftada doğar? Hamilelikte 37, 38,39 ve 40. haftalar nasıl geçer? Bebek ne zaman doğar? Anne adaylarının heyecanlı bekleyişinde bebeklerin doğumuna dair tüm merak edilenleri sizler için araştırdık. 3
Bebek anne karnında kaç hafta kalır? Sağlıklı bebek kaç haftada doğar? Hamilelikte 37, 38,39 ve 40. haftalar nasıl geçer? Bebek ne zaman doğar? Anne adaylarının heyecanlı bekleyişinde bebeklerin doğumuna dair tüm merak edilenleri sizler için araştırdık. 37. haftasını doldurmuş bir bebek doğuma hazırdır ancak..
BEBEK NE ZAMAN DOĞAR, KAÇ HAFTALIK DOĞAR?
Üreme çağı içindeki çiftler korumasız cinsel ilişki yaşadıklarında erkeğin spermi ve kadının yumurtası bir araya geldiklerinde döllenme gerçekleşir. İşte bu döllenmeyle yeni bir yaşam başlar. Döllenmiş yumurta kadının rahmine ulaşıp rahim duvarına yerleşir ve kadın artık gebedir. “Gebelik ne zaman başlar, ne kadar sürer” gibi soruların yanıtları ise bu biyolojik anın tam olarak ne zaman gerçekleştiği ile ilgilidir. Ancak bu zaman dilimi ise tam olarak saptanamaz. Zira baba adayından çıkan sperm hücresi ortalama olarak 36-40 saat canlı kalabilirken, yumurta hücresi döllenmediği takdirde sadece birkaç saat yaşayabilmektedir. Bu bağlamda döllenmenin tam olarak ne zaman gerçekleştiğini bilebilmek için yumurtanın yumurtalıktan atılış zamanının bilmek gerekiyor, bu da hiç bir zaman kesin olarak saptanamaz. Hal böyle olunca da gebelik süresinin hesaplanması için son adet kanamasının birinci günü esas alınmaktadır.
Bu hesaplamaya göre gebelik, adet kanamasının birinci gününden itibaren 280 gün ya da her biri 28 gün süren 10 periyodik ay, yani toplamda 40 hafta sürmektedir. Kadının adetinin ilk gününden yumurtanın yumurtalıktan atılışına kadar geçen 13-14 günlük süreyi 280 günden çıkarttığımızda, 266-267 günlük gerçek gebelik süresini elde etmiş oluyoruz. Bu hesaplamalar tamamen ortalama, yaklaşık bir süreye işaret eder. Gerçekte bebeklerin yaklaşık olarak sadece % 5’i bu hesaplanan zaman diliminde, üçte ikisi de, hesaplanan bu zamanın 10 gün öncesinden başlayarak 10 gün sonrasına kadar süren 20 günlük dönem içinde dünyaya gelir. Bundan dolayı da anne adayları, bebeğini doktorun hesapladığı günden birkaç gün önce ya da sonra doğurabilir.
GEBELİK HESAPLAMALARI
Gebelik süresi, son adet kanamasının ilk gününden itibaren sayıldığında 40 hafta, yani 280 gün olarak hesaplanır. Bu paralelde tahmini doğum tarihi ise;
Son adet tarihinin ilk günü + 7 gün – 3 ay + 1 yıl şeklinde hesaplanmaktadır.
DOĞUM HAFTALARI
Tüm dünyada doğumların ortalama % 80‘i 37. – 42. doğum haftaları arasında gerçekleşir ve bu normal süreç olarak değerlendirilir. Doğumların % 8’i 42. hafta sonrası, yani geç doğum olarak, % 12 kadarı da 37. hafta öncesinde, yani erken doğum sürecinde gerçekleşmektedir. Bu bağlamda bebeğin dünyaya geleceği tarih basit bir yöntem ile hesaplanabilir. Yukarıda da anlatıldığı üzere bebeğin doğum zamanını hesaplamak için anne adayının son adet tarihinin ilk gününe 7 eklenir, bulanan tarihten 3 ay geri gidilir ve buna tam 1 yıl eklenir. Doğum haftasının hesaplandığı bu formüle Negele adı verir. Bu formül anne adayının ne zaman doğum yaparım sorusuna ortalama bir yanıt verebilmektedir. Elbette ki kadının yumurtasıyla erkeğin sperminin tam olarak ne zaman birleşip döllenmenin ne zaman meydana geldiği tam olarak bilinemeyeceği için bu formülle hesaplanan tarih kesin olmayıp bir beklentidir. Ayrıca gebelik süresince anne adayının, bebeğin yaşayacağı pek çok olay, durum, beklenmedik koşul doğum tarihini etkileyebilmekte, tarih bunlara göre değişebilmektedir.
Bir örnekte bakmak gerekirse;
* Anne adayının son adetinin ilk günü 10 Aralık 2017 olsun. Bebeğin tahmini doğum günü 10 + 7 gün = 17 Aralık – 3 ay + 1 yıl = 17 Eylül 2018’dir.
*Anne adayının son adetinin ilk günü 15 Ekim 2017 olsun. Bebeğin tahmini doğum günü 15 + 7 gün= 22 Ekim – 3 ay + 1 yıl= 22 Temmuz 2018’dir.
Bu doğum hesaplamaları elbette ki adet dönemleri düzenli aralıklarla seyreden kadınlar için çok daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Ancak adet gecikmeleri olan bir kadında yumurtlama günü gecikecek, hamile kalma günü de beklenenden daha geç olacaktır. Dolayısıyla her kadının bu formül ile hesapladığı doğum günü çok gerçekçi sonuçlar vermeyebilir. Böyle durumlar da göz önünde bulundurularak gebelik testi pozitif çıktıktan sonra doktorun düzenli aralıklarla yaptığı ultrason muayenelerinde alınan doğum tarihleri ortalama % 90-95 oranında beklenen doğum tarihini verir.
HAMİLELİKTE 37.HAFTA
Siz: 37. haftayı dolduran hamilelikler miadını tamamlamış kabul edilir. Ama bebeğiniz gelişimini devam ettirmektedir. Ağırlaşan vücudunuz hareketlerinizi etkiler. Sık gelen kasılmalar daha heyecanlı olmanıza neden olabilir. Bebek artık doğum kanalına yerleşmeye başladığından hareketleri azalacaktır daha az hareket ettiğin hissedebilirsiniz. Bu haftaya kadar rahim ağzınız ve onu rahime bağlayan kanal sümüğümsü bir tıkaç tarafından korunmaktaydı. Bebeğin baskısı sonucu bu mukus vajinanızdan gelebilir. Buna halk arasında “nişan gelmesi” de denir. Bu doğumdan bir iki hafta önce olabileceği gibi hemen doğum öncesi de gerçekleşebilir.
Bebeğiniz: 37 haftasını doldurmuş bir bebek dış dünyaya hazırdır ama anne karnında olduğu her anı da değerlendirir. Hızla yağ depolamaya ve kilo almaya devam eder. Bu haftada günde 25-30 gr alır. Genelde erkek bebekler kız bebeklere göre daha fazla yağ depolarlar ve daha kilolu doğarlar. Rahim içinde soluk alıp verme hareketleri yapar. El göz koordinasyonu gelişmeye başlar. Eli ile kavrama hareketi yapabilir. Amniyon sıvısına göre çok büyüdüğünden hareket etmesi zorlaşmıştır.
HAMİLELİKTE 38.HAFTA
Siz: Bu haftadan itibaren doğum sancılarının nasıl bir şey olduğunu öğrenmenizde fayda var. Hamilelerin %75’i 38-42 haftalar arası doğum yapmaktadırlar. Eğer siz sezeryanla doğum yapacaksanız doktorunuz bu hafta içinde doğumu gerçekleştirebilir.
Bebeğiniz: Artık bebeğinizin yağ birikimi yavaşlamıştır. Bu yüzden kilo alımı da azalır. Eme hareketini geliştiren bebeğiniz sürekli içinde bulunduğu amniyon sıvısını yutar. Bebeğin sindirim sistemi ve cildinden dökülen hücreler bu sıvı ile birlikte bebek tarafından yutularak ilk barsak içeriğini oluşturur. Buna da mekonyum denir. Bebek herhangi bir nedenle anne karnında sıkıntıya düşerse ilk olarak bu mekonyumu yapar. Artık bebeğiniz sabırsızlıkla dışarı çıkmayı beklemektedir.
HAMİLELİKTE 39.HAFTA
Siz: Artık son haftaya girdiniz. Doğumun başladığını haber vern amniyon zarının yırtılması ve suyun gelmesi olasıdır. Bazen şiddetli bazense yavaş olan bu akıntıyı hissettiğiniz an doktorunuza haber verin ve hastaneye ulaşın. Bu haftada dikkat etmeniz gereken bir konu da dengenizi korumaktır. Bebeğin aşağı hareketi sonucu vücudunuzun denge merkezi değişmiştir. Yürümenizi, ayakta durmanızı buna göre ayarlamanız gerekecektir.
Bebeğiniz: Sizden bebeğinize geçen antikorlar sayesinde bebeğiniz enfeksiyonlara karşı en az 6 ay daha dirençli olacaktır. Bebeğinizin cildini kaplayan kremsi madde yokolmaya başlamış, tüyler hemen hemen hiç kalmamıştır. Bu haftada bebeğinizin boyu ortalama 49 cm, ağırlığı 2650-3800 gr arasındadır.
HAMİLELİKTE 40.HAFTA
Siz ve Bebeğiniz: Artık kucaklaşmaya hazırsınız. Sabırlı olun her an doğum başlayabilir. Bu haftada doktorunuz sizi 3 günde bir görmek isteyecektir. Rahim ağzı açıklını sürekli ölçer. 10 cm. E ulaşan açıklıkta doğumun birinci evresi tamamlanmış sayılır. İkinci evrede bebek kanalda ilerleyip doğacaktır.