Bedeli askerlik eğitimi nasıl olacak?
Türkiye genelinde 723 bin kişinin başvurduğu bedelli askerlik yerler ve tarihleri dün açıklandı. Peki bedelli askerlik de bu iki haftalık süreçte nasıl bir eğitim alınacak? Bedelliye Silah eğitimi verilecek mi ? Çarşı izni var mı ? merak edilen tüm sorular ve bu iki haftalık süreçte nasıl bir kazanım sağlanacağı haberimizde...
Bedelli askerlik müjdesini bekleyen binlerce vatandaş başvurularını yaptıktan sonra da askerliklerinin nerede yapacaklarını merak ediyorlardı. Dün bedelli askerlik yerleri ve tarihleri açıklandıktan sonra şimdi de askerlikte nasıl bir eğitim alınacağı merak konusu oldu. Milliyet gazetesinden Metin Uyar, bedelli askerlik yapacak olanlara geride bıraktığı vatani görevini şöyle anlattı: "21 günlük vatani görevin ilk haftasını büyük ölçüde oryantasyon için gerekli bilgilendirmeler ve sağa, sola, geriye dönme, tekmil ve selam verme, hizaya gelme yerinde sayma gibi silahsız yanaşık düzen eğitimi ile geçirdik. 41 maddelik Askeri Nezaket ve Terbiye Kurallarını da ilk hafta öğrendik.
İKİNCİ HAFTADAN İTİBAREN SİLAH EĞİTİMİ
İkinci haftadan itibaren silahlı yanaşık düzen eğitimine geçtik. Silahla esas duruş, silah yerinde dönüşler yapma, tüfek taşıma vaziyetleri, tüfek çatma... İkinci hafta silahın parçalarını takıp çıkarma, tüfek muayenesi ile bakımı, mekanik nişancılık eğitimi ve atış da yapıldı. Bunların yanı sıra Tek Er Muharebe Eğitimi aldık. Burada da arazide nasıl gizlenebileceğimiz ve arazide yön tayinini nasıl yapacağımız gibi bilgileri öğrendik.
HAFTADA BİR GÜN SPOR VAR
Her iki hafta da cumartesi spora ayrılmıştı. Pazar ise dinlenme günüydü. Eğitimler gözünüzü korkutmasın, komutanların çoğu ömrünüz boyunca masa başında çalıştığınızın farkında. Yani sağlığınızı zorlayacak bir hareketi rahatsızlığınız olduğunu belirttiğiniz sürece yapmıyorsunuz. Ama anlayışlı olmayan kişilerle de karşılaşabilirsiniz. O nedenle mevcut bir sağlık raporunuz varsa ve belirli hareketleri yapamayacak durumdaysanız, doktorunuzun yazdığı raporu yanınızda götürmeniz yararlı olabilir.
AİLE İÇİ ŞİDDET EĞİTİMİ
Biz takım olarak gerçekten çok şanslıydık. Takım komutanımız ve eğitim çavuşumuz bizi sürekli motive ederek, yapamadığımız durumda bire bir ilgilenerek aldığımız eğitimin hakkını verdiler. Komutanlarımızdan aldığımız eğitimlerin yanı sıra; aile içi şiddete ve kadına şiddete dikkat çeken bir saatlik eğitime de katıldık. O kadar erkeği bir arada yakalamışken verilebilecek en güzel eğitimlerden biriydi. Örneğin bağırmanın "psikolojik şiddet" olarak adlandırılan bir şiddet türü olduğunu bile ilk defa orada öğrenen çok kişi oldu.