Beyrut nerede? | Beyrut harita konumu nedir?
Beyrut nerede? Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde, Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktığı belirtildi. Peki Beyrut nerede? | Beyrut harita konumu nedir? İşte detaylar.
Beyrut nerede? Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktığı ifade edildi. Peki Beyrut nerede? | Beyrut harita konumu nedir? Ayrıntılar haberimizde...
BEYRUT NEREDE?
Beyrut, Lübnan'ın başkentidir.
Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan başkent, deniz etkisinden biraz korunan bir körfezin kıyısında bulunur.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Akdeniz iklimi görülmektedir.
Uzun seneler boyunca Orta Doğu'nun ekonomik, fikrî ve kültürel merkezi olan Beyrut, 70'li yılların ardından başlayan toplumsal ve siyasal karışıklıklar ve bu nedenle 1975 - 1991 yılları arasında gerçekleşen Lübnan İç Savaşı nedeniyle bu özelliğini kaybetmiştir.
Beyrut, Osmanlı döneminde planlı bir gelişme göstermişti. 1943'te Lübnan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra gelişigüzel ve hızlı bir büyüme dönemine girmiştir.
İç savaştan önce Beyrut nüfusu içinde Hristiyan ve Müslümanların sayısı hemen hemen eşitti. Şimdi Müslümanlar çoğunlukta. Halkın büyük çoğunluğunu meydana getiren Araplar, Lübnanlıları, Filistinli mültecileri, Suriyelileri ve başka göçmen Arap cemiyetleri de içine alır. En büyük ve tek etnik azınlık Hristiyan Ermenilerdir. Ama Hristiyan Araplar gibi iç savaş yüzünden ve sonrasında sayıları göçle azaldı ve azalmaya devam etmektedir.
Beyrut'un doğusunda Hristiyanlar, batısında ise Müslümanlar çoğunluktadır. Eskiden Müslüman topluluğun çoğunluğu Sünni iken 1960'lardan sonra göçler sonucu Şiilerin sayısı giderek artmıştır. Batı Beyrut'un bazı bölümlerinde küçük Dürzi toplulukları da yaşar.
Beyrut, 1950-70 yılları arasında Orta Doğu'nun gözbebeği idi. Lübnan'ın serbest ekonomi ve döviz sistemi, altın esasına dayalı istikrarlı ve konvertibl parası, banka hesaplarının gizliliğini sağlayan kanunları, çekici banka faizleri Beyrut'u Arap zenginlerinin bankacılık merkezi haline getirdi. Ayrıca deniz ve hava yoluyla dünyaya açılması ve yabancı firma ve bankalar içinde Ortadoğu'ya girmek açısından ideal bir üs olan Beyrut, serbest liman bölgesiyle Ortadoğu'nun en büyük antreposu oldu. Şehirdeki Beyrut Amerikan Üniversitesi, Saint Joseph Üniversitesi, Lübnan Üniversitesi ve Beyrut Arap Üniversitesi diğer Arap ülkelerinden pek çok talebeyi Beyrut'a çeken bir faktördü. Ancak 1970'lerden sonra başlayan iç karışıklıklar ve Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) karargahını buraya taşıması ve devlet otoritesinin ve düzeninin zayıflaması Beyrut'un cazibesini kaybettirdi. Bu toplumsal ve siyasal karışıklıklar gittikçe artarak 13 Nisan, 1975'te iç savaşa yol açtı. İç savaş Beyrut'un çok ağır maddi hasarına ve can kaybına yolaçtı. Savaş 1991 yılında sona erdiğinde Beyrut bir harabeye dönüşmüştü ve 150.000 Lübnanlı can vermişti. Kentin merkezi onarlımasına ve maddi olarak biraz toparlanmasına rağmen geleceği hala belirsizdir. 12 Temmuz 2006 tarihinde başlayan 2006 İsrail-Lübnan Krizi'nde İsrail’in hava saldırıları sırasında Beyrut kenti, özellikle güney kısmı ağır hasar görmüştür.
BEYRUT HARİTA KONUMU NEDİR?
BEYRUT'TA PATLAMA
Lübnan'daki Beyrut Limanı yakınlarında büyük bir patlama gerçekleşti.
Patlama, Eski Başbakan Saad el-Hariri'nin evinin yakınlarında oldu.
ESKİ LÜBNAN BAŞBAKANI SAAD EL-HARİRİ'İN EVİ PATLAMADA ZARAR GÖRDÜ
Meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre, eski Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri'nin evinde ve çevre binalarda büyük bir hasar oluştu. Hükümet binasının da patlama nedeniyle zarar gördüğü aktarılırken Muhammed el-Emin Camisi'nde de büyük hasar oluştuğu açıklandı.
SAAD EL-HARİRİ'NİN SAĞLIK DURUMU
Eski Başbakan Saad el-Hariri'nin sağlık durumunun iyi olduğu açıklanırken olayı takip ettiği belirtildi.
PATLAMAYA İLİŞKİN İLK GÖRÜNTÜLER
LÜBNAN RESMİ HABER AJANSI DUYURDU
Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde, Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktığı belirtildi.
Beyrut'ta meydana gelen patlama sesi başkentin banliyölerinden de duyuldu.
3 KATLI BİR BİNA YIKILDI
Patlamanın etkisiyle 3 katlı bir binanın yıkıldığı, enkaz altında hala insanların olduğu belirtildi.
TÜRKİYE'DEN BEYRUT'TAKİ PATLAMAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DESTEK MESAJI
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Beyrut'ta meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, Lübnan halkına başsağlığı diliyoruz. Enkaz altında kalanların olduğu haber veriliyor. Umarız ölü ve yaralı sayısı artmaz. Türkiye her tür yardım için hazırdır." ifadelerini kullandı.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada Kardeş Lübnan halkının ve Beyrut'luların yanındayız. ifadesine yer verdi.
Ömer Çelik paylaşımında "Beyrut'ta meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileriz. Enkaz altında kalanların sağ salim kurtulmasını diliyoruz. Lübnan'ın kardeşi Türkiye bu zor günde kardeşlerinin yanındadır. " ifadelerini kullandı.
BEYRUT VALİSİ'NİN AÇIKLAMASI
Olayın ardından açıklamalarda bulunan Beyrut Valisi Mervan Abbud gözyaşlarına hakim olamadı. Abdud limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti.
"SİLAH DEPOLARIMIZIN HEDEF ALINDIĞI İDDİASI GERÇEK DIŞIDIR"
Hizbullah'a yakın kaynaklar ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, Beyrut'taki patlamanın, kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
İSRAİL'DEN PATLAMA İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
İsrailli yetkililer Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki patlamayla Tel Aviv'in bir ilgisinin olmadığını iddia etti.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkililer, yerel basına yaptıkları açıklamalarda, Tel Aviv'in Beyrut'taki patlamayla bir ilgisi olmadığını öne sürdü.
Söz konusu yetkililer, İsrail'in olayla bağlantısını reddederek, patlamanın kaza olabileceğini ifade etti.
"YÜZLERCE YARALI VAR"
Lübnan Kızılhaç Örgütü, başkent Beyrut'ta meydana gelen patlama nedeniyle yüzlerce kişinin yaralandığını duyurdu.
Kızılhaç Örgütü yetkililerinden Georges Kettaneh, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle yüzlerce kişinin yaralandığını belirtti. Patlamada ölülerin de olduğunu aktaran Kettaneh, sayı hakkında herhangi bir detay vermedi.
Öte yandan Lübnan Kızılhaç Örgütü, twitter hesabı üzerinden yayınladığı açıklamada, kendi bünyesinde ve ülkenin farklı bölgelerinde bulunan tüm ambulansların Beyrut'ta gönderildiği bilgisini paylaştı.
LÜBNAN SAĞLIK BAKANLIĞI ACI HABERİ DUYURDU
Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, Beyrut'taki patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 50'ye yükseldiğini açıkladı. Bakan Hasan, 2 binden fazla da yaralı olduğunu belirtti.
Yerel medyada ise ölü sayısının açıklanan resmi rakamlardan çok daha fazla olduğunu ileri sürüldü.
TÜRKİYE'NİN BEYRUT BÜYÜKELÇİSİ'NDEN PATLAMAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Meydana gelen büyük patlama sonucu başkent Beyrut'un korkunç şekilde sarsıldığını aktaran Çakıl, patlamanın olduğu bölgeye oldukça yakın bir noktada bulunan Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği rezidansının da hasar gördüğünü ve oradan ayrılmak durumunda kaldıklarını kaydetti.
Şu ana kadar patlamada 2 Türk vatandaşının yaralandığı bilgisine ulaştıklarını belirten Çakıl, bunların durumlarının iyi olduğunu ifade etti.