Bilinçsiz Spor, Sporda Kalp Krizleri ve Ölüm! Sporun kalbimize zararlarını biliyor muyuz?
Havaların ısınması kışın alınan kilolardan kurtulma ve yıl boyunca ertelenen fiziksel aktivitelere sağlıklı bir geri dönüş yapabilme düşüncesi spora başlama isteğini artırıyor.Kısa sürede forma girme hevesi, spor yaparken aşırıya kaçılmasına neden olurken
Sporu hepimiz severiz ama bilinçsiz sporun kalbimize zararlarını biliyor muyuz ?
Sağlıksız ve bilinçsiz sporun kalbe zararlarını ve bundan kurtulma yollarını paylaştık.Yaz ayı nedeniyle forma girme hevesi, spor yaparken aşırıya kaçılmasına neden olabiliyor. Bu durumdan en fazla kalp sağlığı olumsuz etkileniyor. Havaların ısınması kışın alınan kilolardan kurtulma ve yıl boyunca ertelenen fiziksel aktivitelere sağlıklı bir geri dönüş yapabilme düşüncesi spora başlama isteğini artırıyor.
Kısa sürede forma girme hevesi, spor yaparken aşırıya kaçılmasına neden olurken bu durum en fazla kalp sağlığını olumsuz etkiliyor.
• Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; haftada dört gün en az yarım saat yapılan egzersiz kalp sağlığı için faydalı olurken; bu sınırları aşmanın bedeli de kalp sağlığı açısından ağır olabiliyor.
• Vücudu hazırlamadan, aşırı spor yapmanın kalp sağlığına olumsuz etkileri olmaktadır.Kimi zaman hiçbir sağlık sorunu olmadığı düşünülen kişiler spor yaptıkları sırada ani şekilde rahatsızlanıp hayatlarını kaybetmektedir.
Sporda Kalp Krizleri ve Ölüm
Genellikle kalp krizlerine bağlı olarak yaşanan bu ölümler, kadın erkek farklı gözetmeksizin her yaştaki sporcu açısından tehlike oluşturmaktadır. Kalp sağlığını koruduğu için uzmanların önerileri arasında yer alan sporun, bilinçli yapılması; insan hayatı üzerinde oluşturabileceği riskleri de en aza indirmektedir.
Kalbin Tempolu Spora Hazır Olması Gerekli
Hayatın her alanında, bir işe başlamadan önce yapılması gereken hazırlık ve kontroller gibi, spor yapmadan önce de kişinin kendini hazırlaması ve gerekli sağlık kontrollerinden geçmesi gerekmektedir.
Egzersiz ve Kalp
Tüm vücut fonksiyonlarında değişiklikler yaratan egzersiz, kişinin oksijen ihtiyacnı 12 katına kadar çıkarmaktadır. Bu ihtiyaç doğrudan kalbin daha fazla kan pompalaması gerektiği anlamına gelir. Bu fazla çalışmakta ve efor sarf etmektedir. İş yükü artan kalbin kasları, tıpkı profesyonel spor yapan kişilerde olduğu gibi zamanla güçlenmekte ve gerekli efor için ‘antrenmanlı‘ hale gelmektedir.
Dolayısıyla, kişinin kalbinin spor için uygun hale gelmesi, düzenli egzersizle sağlanabilen bir durumdur. Spora hazırlanmış kalbin sol karıncığında hacim ve kas artışı gözlenmektedir. Böylelikle kalp, yüksek tempoda yapılan fiziksel aktiviteyi zorlanmadan devam ettirebilme gücüne de sahip olacak şekilde hazırlanmış olur.
Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis, tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.