BİLSEM sınavına girecek olanlar internette sonuç tarihini araştırmaya başladı. Peki BİLSEM sonuçları ne zaman açıklanacak 2020? BİLSEM sınav sonuçları ne zaman belli olur? Tüm merak edilenler haberimizin detayında...
BİLSEM SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
BİLSEM grup tarama sınavlarının tarihi, 4 Ocak-19 Nisan 2020 aralığında olacak. Bu sınavın sonuçları ise 22 Nisan tarihinde açıklanacak.
BİLSEM BİREYSEL DEĞERLENDİRME SINAVI NE ZAMAN?
Bireysel değerlendirme sınavı ise 1 Haziran-28 Ağustos tarih aralığında gerçekleşecek. Bu sınavın sonuçları ise 4 Eylül 2020 tarihinde açıklanacak.
BİLSEM’E NASIL BAŞVURULUR?
Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmaktadır. Bu sınava 2017 yılına dek bireysel olarak başvuru yapılamıyordu. Diğer senelerden farklı olarak 2017 - 2018 Eğitim Döneminde veliler, sınav ücretini yatırdıktan sonra sınıf öğretmeninden gözlem formunu doldurmasını talep edebilecek. Aslında dolaylı bir şekilde Bilsem sınavı başvurularının bireysel olarak yapılmasının önü açıldı. Sınava katılacak olan öğrenciler okullarındaki sınıf öğretmenleri tarafından doldurulan "gözlem formu" listesiyle aday gösterilmektedir.
BİLSEM SINAVA GİRİŞ ÜCRETİ NEREYE YATIRILIR?
Öğretmen tarafından aday gösterilen öğrencilerin velileri, ücreti aşağıdaki yöntemleri kullanarak ödeyebilirler.
KREDİ KARTI İLE ÖDEME: https://odeme.meb.gov.tr/ adresine giderek, yönergeleri takip edip sınav ücreti yatırabilirsiniz.
BANKA ŞUBESİNDEN ÖDEME: T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası veya Türkiye Vakıflar Bankası şubelerinden birine giderek grup taramasına giriş (sınava giriş) ödemesi yapabilirsiniz.
ATM veya İNTERNET BANKACILIĞI ÜZERİNDEN ÖDEME: T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ATM’lerinden veya internet bankacılığı üzerinden sınav ücreti yatırabilirsiniz.
BİLSEM PUAN HESAPLAMA NASILDIR?
BİLSEM’de her soru 10 puan olmak suretiyle uygulama 450 puan üzerinden değerlendirilmektedir. 1. sınıf öğrencilerinde genel zihinsel yetenek alanı için 330, 2. sınıflar için zihinsel yetenek alanı için 380 taban puan olarak tespit edilmiştir. Resim ve müzik yetenek alanında bireysel incelemeye hak kazanmış öğrenciler ise Bilim ve Sanat Merkezleri’ne yerleştirilecek öğrenci sayılarının dört katı üzerinden tespit edilir. 1. sınıf müzik ve resim yetenek alanı için taban puan 300, 2. sınıf müzik ve resim yetenek alanı için taban puan 340 olarak belirlenmiştir.
BİLSEM NEDİR?
Bilim ve sanat merkezleri; örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olarak tanılanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek eğitim vermek üzere açılan özel eğitim kurumlarıdır.
Özel yetenekli öğrencilere kendi potansiyellerini anlamaları, kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için okullarda verilen eğitimi zenginleştiren ve farklılaştıran bir eğitim programı sunan bilim ve sanat merkezleri, 81 ilde 135 merkezde hizmet vermektedir.
BİLSEM SINAVINA NASIL HAZIRLANILIR?
Çocukların geleceklerine doğrudan etki sağlayan Bilsem'e katılım için geçilmesi gereken Bilsem sınavlarına nasıl hazırlanılmalı?
Bilsem sınavları tamamen online olarak bir tablet üzerinden yapılmaktadır. Sınav sırasında çocuklar bir tableti kullanarak sorulara ulaşmakta ve sonuçlarını yine tablet üzerinden işaretleyerek sınavı tamamlamaktadır.
Sınavın bu şekilde gerçekleştirilmesi özellikle Bilsem sınavının temelde zeka testi olmasına rağmen pratik yöntemlerinin de benzer şekilde olması zorunluluğunu ortaya koymaktadır.
Başka bir deyişle çocuklarımızın tablette gerçekleştirilen bu sınava kitapta hazırlanmalarını sağlamak, çocukların soruları anlama ve çözüm yöntemlerinde kalem kullanma alışkanlığı kazanmalarına ve tablet üzerinde gerçekleştirilen bu sınavda başarılarına olumsuz etkileyecek sonuçlar doğmasına sebep olacaktır.
Bilsem sınavlarına hazırlık kitapları çocukların sınava hazırlanması için elbette fikir verebilir. Ancak soru çözmek için kullanılan yöntemlerin özellikle yazılı materyallere dayanması, soru okuma ve kas hafızasının sınava uygun olmayan şekillerde gelişmesine sebep olmaktadır. Bu durumda sınava, sınav koşullarına uygun yöntemlerle hazırlanmak gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Bu kapsamda çocuklarımızın hem sınava en doğru çalışma yöntemi olarak hem de sınav dışında zeka gelişimlerine katkı sağlamak için doğru sistemlerin kullanılması, özellikle sınava hazırlık paketleri olarak online sistemlerin tercih edilmesi hem sınava hazırlık hem de çocuklarımızın teknoloji kullanım alışkanlıklarının olumlu yönde geliştirilmesi bakımdan önem taşımaktadır.
Bilsem Online, bilsem sınav hazırlık paketleri içinde bilsem sınavına en uygun platform olmakla birlikte, yazılı maktu sistemlerle sınava hazırlanma sistemlerinin çocuğa sınava hazırlık anlamında farklı alışkanlıklar kazandırması durumunda çocuğun yeteneğine rağmen başarısız olmasının önüne geçebilecek Türkiye’nin bu alanda ki en kapsamlı platformudur. Çocuğunuzun Bilsem Online üzerinden sadece sınava hazırlık değil aynı zamanda zeka gelişimi ve soyut kavrama yeteneğinin artması içinde önem taşımaktadır.
Bilsem Sınavına hazırlık kitapları bu anlamda sınava tam hazırlamadıkları gibi çocuklara yazılı kas hafızası yüklemesine sebep olarak çocukların zeka gelişimine yönelik çok düşük düzeyde katkı sunmaktadırlar.
BİLSEM'DE NASIL BİR EĞİTİM VERİLİR?
Kayıtları yapılan öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyi ölçüldükten sonra Bilim ve Sanat Merkezlerinde;
a) Uyum (Oryantasyon), b) Destek Eğitimi; 1) İletişim Becerileri, 2) Grupla Çalışma Teknikleri, 3) Öğrenme Yöntemleri, 4) Problem Çözme Teknikleri, 5) Bilimsel Araştırma Teknikleri, 6) Yabancı Dil, 7) Bilgisayar, 8) Sosyal Etkinlikler, c) Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme, ç) Özel Yetenekleri Geliştirme, d) Proje Üretimi/Yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar.
Programların belli bir tamamlama süresi bulunmamakta olup öğrenci programlarda kendi öğrenme hızına göre ilerler. Öğrenciler program aşamalarındaki performans, istek, gayretli olmalarına ve devamlarına bağlı olarak eğitimlerine liseyi bitirene kadar devam edebilir. Tüm programlar öğrenci merkezli, disiplinler arası, modüler yapıda; öğrencilerin yaratıcılığını, sorunlara farklı yaklaşım ve çözüm bulma becerilerini geliştirecek ve yetişkinlik dönemlerindeki şartlara hazırlayacak nitelikte bireyselleştirilerek hazırlanır. Programların uygulanmasında okuldan tamamen farklı özel eğitim yöntem ve teknikleri, özel materyaller ve özel eğitim ortamları kullanılır. Bilsem’lerde bireysel eğitim esas olmakla birlikte öğretmen, mekan vb. kısıtlılıklar nedeniyle çoğunlukla 3-5 kişilik küçük gruplarla eğitim yapılır. Bilim ve Sanat Merkezlerindeki eğitim, öğrencilerin örgün eğitimlerinden farklı olarak gerçekleştirilir. Okullarında öğrenciler geçer not alma ve sınavlara hazırlanma amacıyla hareket ederken, Bilsem’ in yapısında sınıf geçme, not alma vb. amaçlar yer almaz. Bunun yerine süreç odaklı, proje tabanlı öğretim modeliyle öğretim sağlanır ve öğrencilerin istenilen niteliklere uygun projeler gerçekleştirmeleri beklenir.