bimeks.com.tr battı mı?
bimeks.com.tr battı mı? kapandı mı? soruları araştırılıyor. Bimeks mağazalardan sonra bimeks.com.tr'e de kilit vurdu. İşte Bimeks hakkında içeriğimiz.
2015 yılı itibariyle Türkiye'nin ilk 100 şirketi ve organize perakendede ilk 5 şirketi içinde yer alan Bimeks mağazalardan sonra bimeks.com.tr'ye de kilit vurdu.
BİMEKS.COM.TR BATTI MI?
Borçlarının ve tahvillerinin geri ödemesini gerçekleştiremeyerek tüm mağazalarına kilit vuran Bimeks şimdi de bimeks.com.tr'ye kilit vurdu. İnternet sitesine giren kullanıclar. bimeks.com.tr giriş sayfasında "Kiralık web sitesi" yazısıyla karşılaştı.
bimeks.com.tr adresindeki duyuru şu şekilde;
"Kiralık Web Sitesi (bimeks.com.tr) için iletişim [email protected]
Belirtilen mail adresine, Firma ve iletişim bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. sizinle irtibata geçilecektir."
BİMEKS.COM.TR KİRASI NE KADAR?
Henüz bununla ilgili bir bilgi bulunmuyor. Ancak [email protected]'ye mail atarak nekadar ücret istediklerini öğrenebilirsiniz.
BİMEKS TARİHİ
1990 yılında Mehmet Murat Akgiray ve Ahmet Vedat Akgiray kardeşler tarafından kuruldu. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte şirket; bilişim teknolojisi, tüketici elektroniği, beyaz eşya ve küçük ev aletleri gibi ürünleri satmaya başladı. 2011 yılının Nisan ayında halka açılarak Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu. Toplam cirosu 2011 yılında 396 milyon TL olan Bimeks, Eylül 2013'te büyük bir satın almaya giderek Dixons Retail PLC'ye ait olan Electro World'ün Türkiye kolunun %100'ünü satın aldı. Kasım 2013'te ise, Electro World ile birleşmiş ve Electro World, Türkiye'deki mağazalarının tamamını Bimeks'e devretti. Böylece Electro World'ün Türkiye'deki faaliyetleri tamamen son bulmuş oldu. Ardından Türkiye'de faaliyet gösteren teknoloji perakende zinciri Fransız Darty'nin ise Türkiye'deki mağazalarından 28'ini satın alarak bünyesine kattı.
2016 yılının Aralık ayı itibarı ile Türkiye'nin 60 ilinde 135 mağazası vardır.
BİMEKS GENEL MÜDÜRÜ MEHMET MURAT AKGİRAY KİMDİR?
Mehmet Murat Akgiray, 1956 yılında İstanbul'da doğdu. 1974 senesinde Robert Kolej'den, 1979 senesinde de Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Akgiray, İnşaat Mühendisliği yüksek lisans derecesini 1981 yılında aynı üniversitede tamamladı.
İş hayatının ilk yıllarında yurtdışı ve Türkiye'de inşaat projelerinde yönetici ve ortak olarak yer aldıktan sonra; kardeşi Vedat Akgiray ile ortak olarak 1989 yılında kurdukları, Türkiye'nin ilk teknoloji perakende mağazası Bimeks ile Donanım ve Yazılım sektörünün ilk girişimcilerinden biri oldu.
Vedat Akgiray'ın ABD'de öğretim üyeliği yaptığı yıllarda temas kurduğu, dönemin en büyük yazılım şirketlerinden Borland'ın Türkiye temsilciliğini alan Bimeks, bunun yanında Lotus, F-Secure gibi markaların da Türkiye temsilciliğini yapmaya başladı. Murat Akgiray, aile şirketi olan Bimeks'in dışında, 1994 yılında Taiwan'lı bilgisayar üreticisi Acer ile ortak olarak Infronic şirketini kurdu. Infronic şirketini 2002 yılında satan Akgiray, Prof. Vedat Akgiray'ın 2009 yılında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başkanlığına getirilmesinin ardından, Bimeks Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kardeşinden devraldı.
Akgiray, Bimeks'in teknolojik ve yazılım altyapısının geliştirilmesi ile e-perakende (bimeks.com.tr) projelerini bizzat yönetmektedir. Şirket içinde geliştirilen bu entegre yazılımlarla; bir ürünün satın alınması, depolanması, sevkiyatı, satışı ve teslimatı aşamalarının tümünün entegre biçimde, gerçek zamanlı olarak takip, ölçüm ve yönetimi yapılabilmektedir.
Akgiray Bimeks'in vizyonunu, "Mağaza ve online satış faaliyetlerinin tam entegre olduğu ve bunu destekleyen, şirket içinde geliştirilen, gerçek zamanlı entegre yazılımlarla inşa edilmiş, çok kanallı perakendecilik " olarak tarif etmektedir.
İLK 100 ŞİRKET İÇİNDEYDİ
2015 yılı itibariyle Türkiye'nin ilk 100 şirketi ve organize perakendede ilk 5 şirketi içinde yer alan Şirketimiz, yukarıda izah edilen çözüm planı ile yeniden bu performansına dönerek değer üretmeyi hedeflemektedir.
2 TEKLİF SUNDU
Toplantıda Bimeks ilk alternatif olarak, tahsisli sermaye artırımı yaparak alacaklılarını şirkete ortak edecek.
İkinci alternatif olarak sunduğu plana göre ise teknik şartlarla tahsisli sermaye artırımına katılamayacak olanlar için Özel Maksatlı Şirket kurulacak ve bu şirket tahsisli sermaye artırımına katılarak alacaklılar yine Bimeks hissedarı olacak.
Şirketten KAP'a şu açıklama yapıldı:
Şirketimiz, bir süredir içinde bulunduğu ticari ve finansal darboğazı aşmak ve normal ticari kapasitesine tekrar dönmek için bir çözüm oluşturmak maksadıyla, ticari alacaklıların, finansal kuruluşların ve tahvil yatırımcılarının davet edildiği bir toplantı düzenlemiştir.
Bu toplantıda Şirketimiz, faaliyetlerinin devam edebilmesine ve bu sayede finansal/ticari tarafların alacaklarını tahsil edebilmesine imkan sağlamak amacıyla iki alternatifli bir çözüm paketi sunmuştur.
1. ALTERNATİF: ORTAKLIK
Ticari alacaklılar, finansal kuruluşlar ve tahvil yatırımcıları, Şirketten alacaklarını, Şirketin gerçekleştirmeyi planladığı tahsisli sermaye artışına iştirak ederek, nominal bedel üzerinden sermaye payına çevireceklerdir.
Bir diğer ifade ile şirketin ticari ve finansal borçları özsermayeye dönüşecek ve alacaklı firmalar Şirket ortağı olacaklardır.
2. ALTERNATİF: HİSSEDAR OLMAK
İlk alternatife teknik veya idari sebeplerle dahil olamayan alacaklılar, alacaklarını, kurulacak bir Özel Maksatlı Şirkete (ÖMŞ) devredeceklerdir. ÖMŞ, 1.alternatifte izah edilen tahsisli sermaye artışına katılacak ve Bimeks hissedarı olacaktır. Bilahare ÖMŞ, sahibi olduğu hisseleri, alacaklarını devreden alacaklılara, prorata olarak rehin verecektir.
Bu çözüm planı ile aşağıdaki sonuçlar hedeflenmektedir:
A. Borçların sermayeye dönüştürülerek bilançonun sürdürülebilir hale gelmesi;
B. Alacakların hukuki baskısından kurtularak şirketin devamlılığının sağlanması;
C. Şirketin sahip olduğu marka, yazılım, e-perakende altyapısı ve mağazalarının hızla iş modeline evrilerek yeniden değer üretir hale gelmesi;
D. Tedarik darboğazının aşılması;
E. Alacaklıların mevcut riskini artırmayacak şekilde alacaklara tekrar tahsil kabiliyeti kazandırmak
F. Çözüme katılacak alacaklıları, 3. taraf risklerine ve hukuki risklere karşı korunaklı hale getirmek
Bu alternatifli çözüm planı ayrıca yazılı olarak ticari alacaklılarla, finansal kuruluşlarla ve tahvil yatırımcılarıyla paylaşılmıştır ve kendilerinden hangi alternatifi tercih ettiklerini yazılı olarak bildirmeleri talep edilmiştir.
OLUMLU DÖNÜŞ OLURSA SPK'YA BAŞVURACAK
Gelen cevaplardan sonra oluşacak duruma göre, Sermaye Piyasası Kuruluna müracaat ve diğer yasal prosedürler planlanacak ve bütün taraflarla birlikte şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılacaktır.