Bin yıllık geleneğin bir avuç bekçileri

Selçuklular zamanından beri haberleşme amacıyla kullanılan posta güvercinlerini günümüzde spor ve yarışma organizasyonları için yetiştiriliyor. Bu bağlamda İstanbul Anadolu Yakası Posta Güvercini Sevenler Derneği adı altında Pendik‘te bir yeni dernek daha kuruldu.

Bin yıllık geleneğin bir avuç bekçileri
 Video ve Yerel Haberler Editörü

Türkiye Güvercin Federasyonu'na bağlı yaklaşık 300 derneğin etkin olarak yaptığı ve tüm Anadolu Yakası'nda bu spora gönül vermiş üyelerinin bulunduğu derneklerden biri olan İstanbul Anadolu Yakası Posta Güvercini Sevenler Derneği'nin açılışı Pendik'te düzenlenen törenle gerçekleşti.

Kurdela kesimiyle açılışı gerçekleşen törene Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, AK Parti Pendik İlçe Başkanı Rüstem Kabil, Pendik Belediye Başkan Yardımcıları Atakan Yüce, İbrahim Hakkı Aysan, AK Parti Pendik İlçe Başkan Yardımcıları Müslüm Şahin, Ramazan İstif, Dernek Başkanı Fevzi Yıldırım Taşkıran ve çeşitli il ve ilçelerden gelen Posta Güvercini sevenler katıldı.

Bin yıllık geleneğin bir avuç bekçisi

Açılış töreninde kurdela kesiminin ardından ''Hayırlı olsun'' dilekleriyle derneğe giriş yapan üyelere dernekte açılışa özel yemek ikramında bulunuldu.

Bin yıllık geleneğin bir avuç bekçisi

Gençleri uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak ve spora teşvik etmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen İstanbul Anadolu Yakası Posta güvercini Sevenler Derneği Başkanı Fevzi Yıldırım Taşkıran, ‘’70 senedir bu işi yapıyorum. Gençler benim için çok önemli. Onlara destek olmaya, yol göstermeye ve hakemlik yapmaya çalışıyorum.’’dedi.

Bin yıllık geleneğin bir avuç bekçisi

GÜVERCİNLER NASIL EĞİTİLİP YARIŞTIRILIYOR?

Evlerin çatılarına özenle hazırlanan kümeslerde beslenen güvercinlerin dinç kalıp hızlı uçmaları için titiz çalışmalar yürütülüyor. Günümüzde çok daha safkan ırkları geliştirilerek hız, dayanıklılık, kuvvet ve zekası özelliklerini arttırılmaya çalışılıyor. Kuşlarının birinci gelmesi için emek verip her kuş ile tek tek ilgilenen sahipleri kuşlarını profesyonelce yarıştırıyor.

Bin yıllık geleneğin bir avuç bekçisi

Genellikle yurtdışından gelen kuşlar evraklarla derneklere kaydediliyor. Kuşların kaybolmaması ve karışmaması için çipleme yöntemiyle kuşların ayaklarına barkod takılıyor. Dernek güvercin taşıma aracıyla salınan kuşlardan yuvasına en hızlı gelen kuşlara sırasıyla birincilik, ikincilik ve üçüncülükle kupa veriliyor. Düzenlenen 11 etap sonunda kuşlar vardıkları ilde en az 3500 km yol yapıyor. Kuşların ayağına takılan barkodların sisteme okutulmasıyla yarışmayı sonlandırıyor. 

Bin yıllık geleneğin bir avuç bekçisi

 


 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡