Boğaziçi Üniversitesi olayı nedir? Öğrenciler neden eylem yaptı? Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu neden istenmiyor?
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı eylemler tüm Türkiye'nin ve sosyal medyanın konuştuğu bir olay. Protestoların üzerinden 1 ay geçerken akıllarında soru işareti bulunan vatandaşlar " Boğaziçi Üniversitesi olayı nedir? Öğrenciler neden eylem yaptı? Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu neden istenmiyor?" sorularına yanıt arıyorlar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 2 Ocak 2021 tarihli ve 31352 Sayılı Resmi Gazete'de yer alan atama kararıyla Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu atandı. Bulu'nun atanmasının ardından öğrenciler ile akademisyenler bu duruma tepki gösterdi ve durumu protesto etti. Bunun üzerine öğrenciler üniversite önünde eylem başlattı, polisler üniversite önünde öğrencilerin yaptığı gösterileri engellemek için tedbirler aldı. Bu konu Türkiye'nin gündeminde yer alırken vatandaşlar, "Boğaziçi Üniversitesi olayı nedir? Öğrenciler neden eylem yaptı? Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu neden istenmiyor?" sorularına cevap bulmak için internet arama motorlarında araştırma yapıyorlar.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ OLAYI NEDİR? BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ NEDEN EYLEM YAPTI?
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, rektörün Cumhurbaşkanı tarafından atanmasını istemiyor. Öğrenciler, seçilecek rektörün Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenimini tamamlamış olmasını ve bir siyasi parti geçmişinin olmamasını istiyorlar.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ MELİH BULU NEDEN İSTENMİYOR? NEDEN PROTESTO EDİLİYOR?
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanmasını kayyum olarak görüyor. Rektörün kendileri tarafından seçilmesini isteyen öğrenciler, Bulu'nun 2015 yılında AK Parti'den İstanbul Milletvekili aday adayı olmasını gerekçe göstererek Melih Bulu'nun istifa etmesini istemiş ve protesto gösterileri başlatmıştı.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ NEDEN EYLEM YAPTI?
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği protesto gösterilerinde bazı öğrencilerin gözaltına alınması ve tutuklanması gerginliği daha da artırdı. Öğrenciler ve akademisyenler tutuklanan kişilerin serbest bırakılmasını istiyor. Öte yandan sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu saatlerde 1 Şubat günü Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü girişinde yapılan izinsiz gösteriler nedeniyle 108 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 101'inin Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olmadığı tespit edilirken bu kişiler arasında yer alan 15 şüphelinin üniversite düzeyinde eğitim görmediği tespit edildi.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ NEDEN GÖZALTINA ALINDI?
Öte yandan AA'nın haberine göre Boğaziçi Üniversitesine Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör atanmasını protesto edenlere destek vermek amacıyla Kadıköy'de toplanan gurubu dağılmaları konusunda uyaran emniyet güçleri, protestocuların dağılmaması üzerine müdahalede bulundu. Polis, Kadıköy, Sarıyer ve Beşiktaş'taki 104 kişiyi dün gözaltına aldı.
İstanbul Valiliğinden olaylara ilişkin yapılan son açıklamada, Boğaziçi Üniversitesinde 1 Şubat’ta yapılan yasadışı gösterilerde Cumhuriyet Başsavcılığı talimatlarıyla gözaltına alınan, dün yapılan savcılık sorgusunun ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen E.D.A, A.D.A, M.H, U.B.Ç, V.Ç.A, H.Y, H.S, G.T, R.D, R.Ö ve A.Ö isimli şahıslar hakkında, çıkarıldıkları 2. Sulh Ceza Hakimliğince adli kontrol (ev hapsi) tedbiri uygulandığı belirtildi.
Açıklamada, 2 Şubat’ta çeşitli grup ve sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya hesaplarından Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanma çağırıları yaptıkları, akşam saatlerinde bir grup göstericinin toplandığının tespit edildiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Meydanda toplananlara, salgın yayılımının engellenmesi ve toplum sağlığının korunması çalışmalarına olumsuz tesir edebilecek her türlü toplanmanın, Kadıköy Kaymakamlığınca yasaklandığı bildirilerek dağılmaları istenmiştir. Yapılan tüm uyarılara rağmen; alandan ayrılmayan ve güvenlik güçlerimize mukavemette bulunan şahıslara müdahale edilmiş, Rıhtım Meydanı’ndan çeşitli cadde ve sokaklara dağılan göstericilerin, bu sırada emniyet araçları ve çevreye zarar verdikleri tespit edilmiştir. Kadıköy ilçemizde düzenlenen yasadışı toplanmada yakalanan 94 şüphelinin 29’u hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları ile gözaltı işlemi uygulanırken, 65 şahıs ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştır."
BEŞİKTAŞ VE SAYIYER İLÇESİNDEKİ SON DURUM
İstanbul Valiliğinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Bu eyleme katılmak üzere Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerimizde toplanan ve yapılan bütün uyarılara karşı direnerek mukavemette bulunan 11 şüpheli, Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları ile gözaltına alınmış ve haklarında idari yaptırım kararı uygulanarak serbest bırakılmıştır. Gözaltında bulunan 29 şüphelinin işlemleri devam etmektedir."
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ MELİH BULU'NUN AÇIKLAMASI
Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rektörlük görevinden istifa edip etmeyeceğine ilişkin konuşan Prof. Dr. Melih Bulu," Boğaziçi'nin paydaşlarıyla, mezunlarıyla, öğrencileriyle, hocalarıyla hatta etraftaki esnafıyla birlikte biz Boğaziçi Üniversitesi'ni çok daha iyi noktalara taşıyacağız. Boğaziçi Üniversitesi bugün de çok iyi bir yerdedir ama gerçekten dünyanın ilk 100 üniversitesi arasına sokma hedefim var. Ben bunu yapabileceğime inanıyorum 4 sene içinde. O yüzden de asla istifayı düşünmüyorum. Boğaziçi'ni de ilk 100'e sokmak için elimden geleni yapacağım." dedi.