Börü ne demek? Börü kelimesi ne anlama geliyor?
Börü ne demek? Ne anlama geliyor? soruları özellikle televizyonda bir dönem yayınlanan Börü dizisinden sonra internette en çok aranan kelimelerden birisi oldu. Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte detaylar...
Star Tv'de bir dönem yayınlanan Börü dizisi internette hala anlamı sıklıkla araştırılan bir kelimedir. Peki Börü ne demek? Börü kelimesi ne anlama geliyor? tüm merak edilenler haberimizde...
BÖRÜ NE DEMEK?
Börü, kelime anlamı olarak eski Türkçe'ye dayanmaktadır ve kelimenin anlamı "kurt, yiğit, bahadır ve cesur" gibi farklı anlamlar taşımaktadır. Mitolojik bir anlamı çağrıştıran Börü kelimesi, yalnızca hayvan anlamında kurt için değil, kutsal bir varlık olarak kabul edilen kurt için de kullanılmaktadır.
Ergenekon Destanı yazıtlarında Börü kelimesi, "Türklere yol göstermek için gökten gelen bozkurt" anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Türk Edebiyatı'nın önde gelen yazarlarından olan Hüseyin Nihal Atsız'ın "Bozkurtların Ölümü" ve "Bozkurtlar Diriliyor" adlı romanlarında anlattığı Kürşad ve 40 çerisi hikâyesindeki savaşçılardan birinin adıda Börü'dür.
Börü kelimesi Türk Dil Kurumu'nda (TDK) birçok anlama sahip. TDK, Börü kelimesini Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'nden kurt olarak kabul ederken, Kişi adları Sözlüğü'ne göre de kurt, yiğit, bahadır, cesur olarak kayıtlara geçirmiş.
BÖRÜ SİNEMALARDA DA YE ALMIŞTI
BÖRÜ; Türkiye’de özel kanallarda yayınlanmış ilk mini seri olacak. Aynı zamanda büyük finalini sinemalarda yapan ilk mini seri olma özelliğini de taşıyacak.
10 ay süren araştırmalar sonrasında gerçek hikayelerden esinlenen, gerçek ekipmanlar ile gerçek mekanlarda çekilen ve gerçek eğitimlerin olduğu bir proje olan BÖRÜ’de, proje için geliştirilen mekatronik ve efekt sistemleri kullanılıyor.
Özel Harekat Daire Başkanlığının faal ve emekli üyeleri ile yapılan uzun mülakatlar sonrası, geçtiğimiz dört senenin en mühim operasyonları inceleniyor.
BÖRÜ DİZİSİNİN KONUSU NEYDİ?
2014 baharında Türkiye. Sınırda düşmanların çoğaldığı, içeride tehlikeler çemberinin giderek daraldığı bir dönem. Türkiye Cumhuriyeti yakın tarihinin en büyük tehditleriyle karşı karşıya. BÖRÜ, vatan aşkı ile tutuşmuş yalnız kahramanların destanını anlatıyor.
Özel kanalların ilk mini serisi. BÖRÜ; Türkiye'de özel kanallarda yayınlanmış ilk mini seri olacak. Aynı zamanda büyük finalini sinemalarda yapan ilk mini seri olma özelliğini de taşıyacak. Alper Çağlar'ın birbirine bağlı bir öykü evreni yaratma projesinin ilk adımı.
60 dakikalık sinema kalitesinde bölümler. BÖRÜ'nün 1'er saatlik her bölümü, senaryodan prodüksiyona kadar sinema filmi kalitesinde olacak. Bölümler, dünyanın en prestijli sinema kamerası markası olan RED'in, Türkiye'de ilk kez kullanılacak RED WEAPON 8K modeli ile çekiliyor.
Gerçeklik ön planda. DAĞ serisinde olduğu gibi gerçeklik öğesi BÖRÜ'nün de kalbini oluşturuyor. 10 ay süren araştırmalar sonrasında gerçek hikayelerden esinlenen, gerçek ekipmanlar ile gerçek mekanlarda çekilen ve gerçek eğitimlerin olduğu bir proje olan BÖRÜ'de, proje için geliştirilen mekatronik ve efekt sistemleri kullanılıyor. Özel Harekat Daire Başkanlığının faal ve emekli üyeleri ile yapılan uzun mülakatlar sonrası, geçtiğimiz dört senenin en mühim operasyonları inceleniyor.
Türkiye'nin ilk Amerikan stüdyo modeli işi. BÖRÜ; Yaratıcı yapımcı, yapımcı ve kanalın yapım stüdyosu ortaklığında hayata geçen ilk dizi olma özelliği taşıyor.
Prodüksiyon ve hikayenin üstünlüğü var. Seri yaratıcısının liderliğinde yürütülen proje, sektöre yeni bir soluk getirecek. Amaç, DAĞ film serisinde olduğu gibi, yakın tarihe damgasını vurmuş Polis Özel Harekat'ın büyük fedakarlıklarını taçlandırmak ve seyirciye, yurtdışındaki özenli dizi projelerinin yerli halini sunabilmek…
BÖRÜ DİZİ OYUNCULARI KİMLERDİ?
Mesut Akusta (İrfan Aladağ karakteri)
Ahu Türkpençe (Asena Tümer karakteri)
Serkan Çayoğlu (Kaya Ülgen karakteri)
Murat Arkın (Kemal Boratav karakteri)
Emir Benderlioğlu (Turan Kara karakteri)
Fırat Doğruloğlu (Behçet Orbay karakteri)
Ahmet Pınar (Barbaros Çepni karakteri)
Can Nergis (Tolga Erlik karakteri)
Armağan Oğuz (Ayı Murat karakteri)
Ozan Ağaç (Baran Harput karakteri)
Bedii Akın (Ömer Tunç karakteri)
Gürol Tonbul (Turgut Atalay karakteri)
Tan Altay (Tan Altay karakteri)