Bugün iftara ne pişirsem? (13 Haziran 2018)
En değişik yemek tarifleri neler? En kolay iftar menüsü hangisi? İşte tüm detaylarıyla en kolay ve en güzel 13 Haziran yemek tarifleri...
'Bugün iftara ne pişirsem?' diye düşünenler için yine, çorbasından ara sıcağına, en doyurucu ana yemeğinden en güzel tatlısına kadar dopdolu bir ziyafet sofrası hazırladık. Tarhana çorbasının geleneksel lezzetinin ardından gelen en güzel ara sıcaklardan Kıymalı krep böreği ve havuç tarator, ana yemeklerin en doyurucusu orman kebabı ve sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bulgur pilavının en zengin hali garnitürlü pilav, günün kapanışı olarak da en kolay şerbetli tatlılardan İrmik Tatlısı hazırladık.
Başlangıç: Kıymalı tarhana çorbası
Ara Sıcak: Krep börek - Havuç tarator
Ana Yemekler: Orman kebabı - Garnitürlü pilav
Tatlı: Şerbetli irmik tatlısı
İşte bu harika menünün tarifleri ve detaylı malzemeleri:
KIYMALI TARHANA ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 100 gram kıyma (az yağlı)
• 1 tatlı kaşığı tereyağı
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
• 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
• 1 su bardağı toz tarhana
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 tatlı kaşığı iri çekilmiş karabiber
• 1 çay kaşığı nane
• 6 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu)
• 1 adet mantar
Yapılışı:
Toz tarhanayı 1 su bardağı sıcak et suyunun içinde bekletin ve çözünmesi için karıştırın.Tereyağını eritin ve kıymayı kavurun. Dilerseniz bu aşamada minik minik doğranmış mantarlarla protein oranını artırabilirsiniz.Kavrulan kıymaya baharatları ve tuzu ilave edin.
Domates salçası ve biber salçasıyla beraber kıymayı kavurmaya devam edin.Islattığınız tarhanayı kıymalı salçalı karışıma ilave edin ve kalan et suyunu da karıştıra karıştıra karışıma ilave edin. 15-20 dakika kaynayana kadar karıştırın.
KIYMALI KREP BÖREK NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
Krep için:
• 2 adet yumurta
• 2 su bardağı un
• 2 su bardağı süt
• 1 çay kaşığı tuz
Kıymalı harç için:
• 350 gram orta yağlı dana kıyma
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
• 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı tuz
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Pişirmek için:
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Derin bir kabın içine yumurtaları kırın.Hafifçe çırpın ve üzerine sütü ilave ederek çırpmaya devam edin.Ardından unu eleyerek sıvı malzemelerin üzerine ilave edin ve içinde unun topaklanmamasına özen gösterek güzelce çırpın.Kabın üzerini streç filme kapatarak buzdolabında 15 dakika kadar dinlendirin.Bu sırada iç malzemelerini hazırlayın. Orta boy bir tavanın içerisine zeytinyağını ve kıymayı aktarın.Orta ateşte kavurmaya başlayın. Kavrulan kıymanın içine salça, baharat ve tuzu da ilave ederek birkaç dakika daha kısık ateşte pişirdikten sonra ocaktan alın.İnce bir tavayı hafifçe yağlayın ve krepleri bir kepçe yardımıyla dökün. Arkalı önlü pişirin.Kreplerin içerisine kıymalı harcı ortalayarak koyun. Kenarlardan, üst ve alt kısmından içe kıvırarak katlayın.Bir tavanın içerisine tereyağı ve zeytinyağını alarak biraz kızdırın.Krepleri arkalı önlü kızartın ve servis edin.
HAVUÇ TARATOR NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 6 adet havuç (rendelenmiş)
• 2 diş sarımsak
• 1,5 su bardağı süzme yoğurt
• 3 yemek kaşığı sıvı yağ
• 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Önceden ısıtılmış bir tavada, rendelenmiş havuçları, 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile yumuşayana kadar pişirin ve ocaktan alıp, soğutun.Dövülmüş sarımsak ve süzme yoğurdu, tuz ile birlikte iyice çırpın.Soğuyan havuçları, çırpılmış yoğurdun içerisine aktarın ve karıştırın.Servis edene kadar buzdolabında üzeri kapalı bir şekilde bekletin.Servis etmeden önce üzerine zeytinyağı gezdirebilir, ceviz veya zeytin ile süsleyebilirsiniz.
ORMAN KEBABI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 1 kg. kuşbaşı kuzu eti
• 1 adet büyük boy soğan
• 1,5 su bardağı bezelye
• 1 adet büyük boy patates
• 1 adet büyük boy havuç
• 2 adet kereviz sapı
• 2 adet büyük boy domates
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 3 su bardağı et suyu veya sebze suyu
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 adet defne yaprağı
• 1/2 tatlı kaşığı karabiber
• 1/2 tatlı kaşığı pul biber
• 1 yemek kaşığı beyaz un
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 1 tatlı kaşığı tereyağ
Yapılışı:
Kuşbaşı kuzu etlerini hafif una bulayıp, tencereye atmandan önce silkeleyip , sıvı yağı ile iyice kızdırdığınız tencereye atın. Renkleri değişip kokuları çıkana kadar yaklaşık bir 10 dakika soteleyin ve kenara alın.Aynı tencereye bu sefer, yemeklik doğradığınız soğanları alın biraz soteleyin sonra üzerine tereyağını ekleyin ve sotelemeye devam edin.Soğanlar hafif ölünce incecik doğradığınız sarımsakları ekleyip sotelemeye devam edin.Hemen ardından ince ince doğradığınız kereviz saplarını da ekleyin.Soğanlar iyice ölünce salçaları ekleyin, salçanın hafif kokusu çıkana kadar kavurun ve küçük küçük doğranmış domatesleri ekleyin.Domatesler yumuşayınca, küp küp doğradığınız patates, havuç ve bezelyeleri de tencereye atıp şöyle bir karıştırın ve etleri de tencereye geri atın.3 bardak suyu ekleyin defne yaprağını, tuz karabiberi atın ve kaynayana kadar bekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve tıngırdamaya alın.Tencerenizin ağzı kapalı bir şekilde ara ara karıştırarak, kısık ateşte 45-50 dakika piştiğinde Orman Kebabınız hazır olacaktır.
GARNİTÜRLÜ PİLAV NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 1 su bardağı baldo pirinç
• 1,5 su bardağı su
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 1 su bardağı garnitür
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber
• 3-4 damla limon
Yapılışı:
Pirinçlerin içerisinde varsa yabancı maddeleri ayıklayarak işe koyulun.Ardından bir tel süzgecin üzerine aktarın ve berrak bir su çıkana kadar çok fazla karıştırmadan durulayın. Fazla suyunu süzdürün.Bu sırada garnitürlerinizi de kavanozdan çıkarıp fazla suyundan arındırın.Tereyağını pilav tenceresinin içerisine alın, eridikten sonra üzerine yıkanmış, süzülmüş pirinçleri ilave ederek saydamlaşana kadar kavurun.Üzerine su, tuz, limon suyu ilave edip karıştırın. Kapağını kapatın.Suyunu çekmeye yakın garnitürü ilave edip kapağını kapatın. Birkaç dakika garnitürlerle birlikte suyunu tamamen çekene kadar pişirin.Ocaktan alıp 15-20 dakika oda sıcaklığında kapağı kapalı bir biçimde dinlendirin. Ardından demlenen pilavınızın kapağını alıp karabiber ilave ederek karıştırın ve servis edin.
ŞERBETLİ İRMİK TATLISI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 1 çay bardağı yoğurt
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• 1 adet büyük boy yumurta
• 1 su bardağı irmik
• 1 su bardağı un +2 yemek kaşığı un
• 1 paket şekerli vanilin
• 1 paket kabartma tozu
• 1 çimdik tuz
Şerbet için:
• 2 su bardağı toz şeker
• 2 su bardağı su
• 2 damla limon suyu
Yapılışı:
Şerbeti için su ve şekeri orta boy bir tencereye alın. Şeker eriyinceye kadar karıştırarak pişirin. 1-2 dakika kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin ve ocaktan alın.Hamur malzemelerinin tamamını derin bir yoğurma kabına alın. Pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar yoğurun. (Ben biraz dokulu sevdiğim için fazla yoğurmadım hamur toplanınca şekil verdim) Yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. (19 civarı çıkıyor) Tepsiye 3 cm aralıklarla dizin. Küçük bir kapak ya da krema sıkma duyunun arkası ile üzerilerine şekil verin.175 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. (24-25 dk).Fırından aldığınız sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbeti çekip soğuyan tatlıları servis yapın.