Bugün ne yemek pişirsem? (7 Haziran 2018)
Bugün ne yemek pişirsem? (7 Haziran 2018) Bugün iftara ne pişirsem? En değişik yemek tarifleri neler? En kolay iftar menüsü hangisi? İşte tüm detaylarıyla en kolay ve en değişik 7 Haziran yemek tarifleri...
Ramazan'ın sonlarına geldiğimiz bu günlerde, klasik yemeklerden sıkılıp farklı tatlar arayanlara, birbirinden değişik ve lezzetli 6 tarif hazırladık. Bugün sizler için Ramazan sofrası deyince akla gelen mercimek çorbası, pirinç pilavı gibi klasikleşmiş yemekler yerine, tavuklu mısır çorbası, kıymasıyla incecik hamuruyla damak çatlatan samsa böreği, roka salatası, renkli biberlerle tavuğun şahane uyumunun birleştiği tavuk fajita yanına şahane kremalı dana jambonlu makarna ve harika kapanış! Şerbetlisine alışık olduğumuz kadayıfın muhallebili hali!
İşte 7 Haziran'a özel iftar menüsü ve detaylı tarifleri...
Başlangıç: Tavuklu Mısır Çorbası
Ara Sıcak: Samsa Böreği - Roka Salatası
Ana Yemekler: Tavuk Fajita - Dana Jambonlu Makarna
Tatlı: Kadayıf Çanağında Muhallebi
TAVUKLU MISIR ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 5 su bardağı su
• 1/2 adet kemikli tavuk göğsü
• 1 su bardağı haşlanmış mısır
• 1 çay kaşığı tuz
• 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Terbiyesi için:
• 1 adet yumurta sarısı
• 3 yemek kaşığı un
• 4 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı:
Bol suda yıkadığınız kemikli tavuk göğüs etini derin bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar, yaklaşık 5 su bardağı soğuk su ilavesiyle orta ateşte haşlamaya bırakın.Çorbanın terbiyesi için; yumurta sarısı, un ve yoğurdu küçük bir kapta bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.Haşlanan kemikli tavuk göğüs etini bir servis tabağına çıkartın. Deri ve kemik kısımlarını ayıkladıktan sonra haşlanmış tavuk etini küçük parçalar halinde ditin.Tavuğun haşlama suyundan bir kepçe kadar alın ve yumurtanın kesilmemesi adına terbiye karışımı ile hızlı bir şekilde karıştırın.Bu şekilde tavuk suyu ilave ederek ılıştırdığınız terbiye karışımını çorba tenceresine aktarın. Ditilmiş tavuk etlerini ekleyin.Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve haşlanmış mısırı ilave edin. Aralarda karıştırdığınız çorbayı, kıvam alana kadar orta ateşte pişirin.Tavuk suyu sayesinde ekstra yağ kullanmadan hazırladığınız çorbayı, sıcak sıcak ve yanında kızarmış ekmek dilimleriyle birlikte sevdiklerinizle paylaşın.
SAMSA BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 150 ml su
• 150 ml süt
• 2 yemek kaşığı sirke
• 1 yemek kaşığı silme tuz
• Aldığı kadar un ( yaklaşık 200 ml lik bardakla 4, 5 su bardağı)
İç harcı:
• 400 gr kıyma
• 2 orta boy kuru soğan
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• Karabiber
• Tuz
• Kimyon
• 150 gr tereyağı
Yapılışı:
Soğanı çok minik doğrayıp, sıvı yağ ve kıymayla beraber kavuruyoruz.Toz malzemeleri katarak karıştırıp kenarda bekletiyoruz.Hamur malzemelerini yoğurma kabında karıştırarak yoğuruyoruz. Hamuru iyice özleştiriyoruz.Yoğurduğumuz hamuru 20 dakika dinlendiriyoruz. Hamuru ikiye bölüyoruz. Hamur bezelerini çok ince olabildiğince açıyoruz.Tereyağını eritip ilk hamurun üzerine sürüyoruz.İkinci yufkayı da üzerine serip tekrar yağ sürüyoruz.Rulo şeklinde sarıyoruz.Buzdolabında 30 dakika bekletiyoruz.Hamuru iki parmak genişliğinde kesiyoruz.Çay bardağından biraz büyük açıp ortasına kıyma harcı koyuyoruz.Zarf şeklinde yada ikiye katlayarak kapatıyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede ısıtılmış fırında 45 dakika pişiriyoruz.
ROKA SALATASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 1 demet roka
• 6 adet cherry domates
• 1 yemek kaşığı konserve mısır
• 1 adet küçük kırmızı soğan
Sosu için:
• 1 yemek kaşığı nar ekşisi
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1/4 limon
• 1/2 çay kaşığı tuz-karabiber
Yapılışı:
Rokaları yıkayıp, 10 dakika kadar sirkeli suda bekletin.Domatesleri ortadan ikiye bölün.Sos malzemelerini derin bir kaseye alın ve karıştırın. Domatesleri sosun içerisine atın ve harmanlayın.Rokaların suyunu iyice süzün ve sos kasesine atıp, bir maşa yardımıyla ezmeden karıştırarak sosun her yere bulaştığına emin olun. Üzerine 1 Yemek kaşığı mısırı ve yarım ay şeklinde doğradığınız kırmızı soğanları ekleyin.
TAVUK FAJİTA NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 500 gram kemiksiz derisiz tavuk ızgara eti
• 2 yemek kaşığı soya sosu
• 3-4 diş ince dövülmüş sarımsak
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• Kırmızı toz biber
• Karabiber
• Kimyon
• Tuz ( baharatları damak zevkinize göre ayarlabilirsiniz)
Sebzeli kısım için;
• 2 orta boy kuru soğan
• 3-4 adet yeşil biber
• 2 adet kırmızı etli biber
• 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz
• Karabiber
Yapılışı:
Tavuğumuzu ve sebzelerimizi jülyen şeklinde doğrayalım. Yani uzunlamasına.Doğradığımız tavuğumuza kendisine ait tüm malzemeleri katıp karıştıralım.Birkaç saat dolapta dinlendirelim. Dinlendirilirse daha güzel olur. Zamanınız yoksa hemende pişirebilirsiniz. Sebzeler içinde yine zeytinyağı, tuz ve karabiberi atıp karıştıralım. Tavuklarımızı ve sebzelerimizi ayrı ayrı pişiriyoruz.2 tane ayrı pişirme teflon tavasını ocağımıza koyalım. Ocağımızı yakalım.Isınan tavalardan birine tavuklarımızı diğer ısınan tavaya sebzelerimizi koyalım ve güzelce pişirelim.Sebzeleri çok karıştırmayalım ki ezilmein.Hafif hafif spatula ile çevirelim. Pişen tavukları ve sebzeleri aynı tavaya alıp 1-2 dk da beraber çeviriyoruz ve ocağımızı kapatıyoruz. Servise hazır. Şimdiden kolay gelsin, afiyetler olsun.
DANA JAMBONLU MAKARNA NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• Yarım paket makarna
• 100 gr Dana Jambon
• 2 diş sarımsak
• 200 ml krema
• Tuz, karabiber
• 1 adet yumurta sarısı
• 100 gr rendelenmiş kaşar
• Bir tutam taze fesleğen
Yapılışı:
Spagettileri bol su ile haşlayın. Sarımsakları ve dana jambonları zeytinyağında soteleyin. Ardından kremayı ekleyin. Tuzu, karabiberi ve yumurta sarısını da ekleyip iyice karıştırın. Rendelenmiş kaşarı ve fesleğeni ilave edip biraz daha karıştırın. Son olarak haşladığımız spagettileri karışıma ekliyoruz, Kremalı Dana Jambonlu Spagetti hazır, afiyet olsun.
KADAYIF ÇANAĞINDA MUHALLEBİ NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
Kadayıf Çanakları İçin:
• 1/2 su bardağı pudra şekeri
• 1/2 su bardağı eritilmiş tereyağı
• 150 gram kadayıf
Muhallebi İçin:
• 2,5 su bardağı süt
• 1/2 su bardağı toz şeker
• 1 paket vanilin
• 1 adet yumurta sarısı
• 1,5 yemek kaşığı mısır nişastası,
• Süslemek için çilek
Yapılışı:
Fırını 180 dereceye ayarlayın.Kadayıfları elinizle ufak parçalara ayıracak şekilde didikleyin.Erimiş tereyağı ve pudra şekerini kadayıflarla karıştırın.Muffin kalıplarına ölçünüze göre kadayıfları yarısına göre doldurun.Su bardağı yardımıyla bastırarak kalıpların içini çukurlaştırın.Fırında kızarana kadar 15-20 dakika pişirin.
Muhallebinin Hazırlanışı:
Sütü bir tencereye alın.Yumurta sarısını, şekeri, vanilini ve mısır nişastasını ilave edin.Muhallebinizi sürekli çırpma teliyle karıştırarak pişirin.Kıvama gelen muhallebiyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.Kızaran kadayıf çanaklarını soğuduktan sonra muhallebiyle doldurun. Üzerini çilekle süsleyebilirsiniz.