Bugüne özel iftar menüsü 28 Mayıs 2018 | Kolay İftar Menüleri
Hergün iftarda ne pişirsem diye düşünen okurlarımız için iftar menüsü, iftarda ne pişirsem diye düşünüyorsanız haberimizden öğrenebilirsiniz. İftar Menüsü yemekleri sizin için hazırladık. Başlangıç olarak gazpacho çorbası ve tatlı olarak köfteli patlıcan
Ramazan Ayının gelmesi ile birlikte bugün iftarda ne pişirsem sorusuna cevap bulabileceğiniz, iftarda ne pişirsem diye düşünen okurlarımız için iftar menüsü, iftarda ne pişirsem diye düşünüyorsanız haberimizden öğrenebilirsiniz. değişik ve kolay tariflerle sizlerin karşısındayız. Ramazan sofralarınızı renklendirecek birbirinden kolay iftar menüleri haberimizle karşınıdayız. Başlangıçta Gazpacho Çorbası çorbası ve tatlı olarak da şam tatlısı diğer yemeklerimizi haberimizden öğrenebilirsiniz. İşte sizler için bugüne hazırladığımız iftar menüsü: 28 Mayıs 2018 Pazartesi
28 MAYIS PAZARTESİYE ÖZEL İFTAR MENÜSÜ
BAŞLANGIÇ
Gazpacho Çorbası
ARA SICAK
Ekşili Kuru Patlıcan Dolması
ANA YEMEK
Köfteli İslim Kebabı
Tereyağlı Pilav
SALATA
Peynirli Akdeniz Salatası
TATLI
Şam Tatlısı
Afiyet Olsun
BAŞLANGIÇ ; GAZPACHO ÇORBASI
4 kişilik
Malzemeler
4 adet büyük boy domates
2 adet orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
2 adet salatalık
1 adet orta boy yeşil dolmalık biber
1 adet orta boy kırmızı dolmalık biber
4 dilim ekmek içi
5 su bardağı su
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 yemek kaşığı mayonez
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Püf Noktası
Daha pürüzsüz ve yoğun kıvamda bir soğuk çorba elde etmek isterseniz püre haline getirdiğiniz çorba karışımını süzdükten sonra içebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Kabuklarını soyduğunuz domates, kuru soğan ve salatalıkları iri küpler halinde doğrayın.
Sarımsakların kabuklarını soyun. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız dolmalık yeşil ve kırmızı biberleri gelişigüzel bir şekilde kesin.
Doğramış olduğunuz tüm malzemeleri mutfak robotuna aktarın. İri parçalar halinde ufaladığınız ekmek içlerini ekledikten sonra tüm malzemeyi püre haline getirin.
Çorba malzemesini derin bir cam kaseye aktarın. Suyu ekledikten sonra metal bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
Zeytinyağı, üzüm sirkesi, mayonez, tuz ve karabiberi ekledikten sonra karıştırmaya devam edin.
Koyu bir kıvam alan çorbayı, buzdolabında soğuttuktan sonra arzuya göre kruton ekmek ile servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
Sarımsakların aromasını daha çok hissetmek için; kabuklarını soyduktan sonra ½ su bardağı suda yaklaşık 2 dakika kadar kaynatın. Soğuk suda duruladıktan sonra çorba karışımına ekleyin.
ARA SICAK ; EKŞİLİ KURU PATLICAN DOLMASI
Ekşili Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Ekşili kuru patlıcan dolması, Güneydoğu mutfağının en lezzetli yemeklerinden biridir. Zeytinyağlı yapılabileceği gibi tercihe bağlı olarak kıymalı iç harçtan da yapılabilir. Kabak, kuru biber gibi sebzelerden ekşili dolmalar yapılabilir. Ekşi olarak sumak ve sumak ekşisi kullanılır. Eğer sumak yoksa ekşi lezzeti yakalamak için limon suyu ya da nar ekşisi de kullanabilirsiniz.
Ekşili Kuru Patlıcan Dolması Malzemeleri
20 tane kuru patlıcan
1 su bardağı pirinç
1 tane orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı sumak ekşisi
4 çorba kaşığı tane sumak
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Yarım su bardağı sıvıyağ
Ekşili Kuru Patlıcan Dolması Hazırlanışı
Ekşili kuru patlıcan dolması için kullanacağınız patlıcanları bir tencerede kaynattığınız suyun içine atın. Patlıcanlar yumuşadıktan sonra ocaktan alıp soğuk suya tutun. Tane sumakları suyun içine ıslatın. Kuru soğanı soyduktan sonra yemeklik doğrayın. Sarımsakları bıçakla minik minik kıyın. Sıvıyağın yarısını bir tavaya alıp kızdırın. Önce doğradığınız soğanları ekleyip bir kaç dakika kavurun. Ardından sarımsak ve salçalaı ilave edip kavurmayı sürdürün. Pirinci ayıkladıktan sonra bol suyla yıkayın suyunu süzdürün. Kavrulan malzemelerin üzerine ekleyip 3-4 dakika kısık ateşte kavurun. Baharatları ve tuzu ilave ederek karıştırın. Üzerine 1 çay bardağı sıcak su ekleyin ve iç harç suyunu çekene kadar pişirin.
Haşlayıp yıkadığınız patlıcanları hazırladığınız iç harçla doldurun. Patlıcanların üzerine iki parmak kadar boşluk kalmalıdır. Patlıcanları aralıksız şekilde bir tencereye sıralayın. Suya ıslattığınız sumaklı suyu, arta kalan sıvıyağı üzerine gezdirin. Önce orta harlı ocağa alıp kaynadıktan sonra kısık ocakta pişirmeye devam edin. Yaklaşık yarım saat pişirdikten sonra sumak ekşisini ilave ederek 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Afiyet olsun.
Ekşili Kuru Patlıcan Dolması Servisi/Sunumu
Ekşili kuru patlıcan dolması zeytinyağlı bir yemek türü olduğunda soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Yanında yoğurt ile servisini yapabilirsiniz.
ANA YEMEK ; KÖFTELİ İSLİM KEBABI
Malzemeler
3 patlıcan
250 gr kıyma
1 soğan
1~2 dilim ekmek içi
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Kimyon
Nane
Kekik Ayçiçeği yağı
Sosu için
1~2 yemek kaşığı domates salçası
Su
Tuz
Üzeri için
Domates
Biber
Yapılışı
Patlıcanları alacalı soyup uzun şerit halinde kesin. Acı suyu çıkana kadar (yarım saat) tuzlu suda bekletin. Köfte harcı için soğanı rendeleyin. Kıyma, yumurta, ekmek içi, tuz ve baharatı ekleyip yoğurun. Cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp yuvarlayın. Patlıcanların suyunu süzüp kağıt havlu ile kurulayın. Patlıcanları ayçiçeği yağında kızartın. Köfteleri de kızartıp çarpı şeklinde konmuş iki parça patlıcanın ortasına bir köfte yerleştirin. Patlıcanın uç kısımlarını köftenin üzerine kapatın. Üzerine birer dilim domates ve biber ekleyip kürdanla sabitleyin. Fırın tepsisine dizin. Domates salçası, su ve tuzu bir kapta karıştırın. Yemeğin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
TEREYAĞLI PİLAV;
Tereyağlı Pilav Tarifi:
1,5 su bardağı baldo pirinç
2-3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardagı arpa şehriye
1 tane et bulyon tablet (olmasa da olur),
3-4 damla limon,
Kaynar su
Tuz.
Öncelikle pirinci yarım saat sıcak suda bekletiyoruz (musluk sıcak suyu da ok), eve girdin pirinci suya koy, bir yandan kettle’ın düğmesine bas canım. Pirinci süre bitince süzgeçle süzüyoruz. Tereyağını yayvan tencereye alıyoruz (seramik tencere öneririm!) üzerine şehriyeyi ekleyip, karıştırarak tereyağını bi güzel cozurdatıyoruz. Kokusu o guzel burnuna gelecek tatlım!
Sonra üzerine süzdüğümüz pirinci atıyoruz şööyle bi karıştırıp yapışmaması için hemen tuzu atıyoruz. Biraz daha karıştırıyoruz ki pirinç de muhteşem kokuyu bi alsın! Biryandan hızlıca bir kupa bardak içerisine bulyonu atıp üzerine kaynar su ekleyip eritiyoruz, çatalla yapabilirsin canım, panik yok, sonra üstüne 3-4 damla limon ve hemen tencereye ekliyoruz ve bir sefer karıştırıyoruz.
Bu kısmı biraz hızlı yapmalısın ki tereyağı yanmasın. Üstüne, pirinclerin üstünü kapatacak kadar kaynar su ekliyoruz. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Tane tane dökülüp de hava atmazsan noliyim…
İyi pilav için kurallar:
Tereyağında elini korkak alıştırma
Pirinci önceden yarım saat sıcak suda beklet (işten gelince üstünü değişene kadar geçer)
Bulyon kullan (sağlıksız diyosan normal et suyu kullan dicem de evde olmadıgını ikimiz de biliyoruz)
Baldo pirinç kullan
İki damla limon kullanıcan
Kettle da kaynar suyu en başından hazır et 6. Tereyağını azıcık cozurdatmalısın, azıcık kokusu çıkmalı.
SALATA : PEYNİRLİ AKDENİZ SALATASI
Beyaz peynirli Akdeniz salatası tarifi için malzemeler
Akdeniz yeşillikleri
Keçi peyniri
Çörek otu
Kiraz domates
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım limon
Beyaz peynirli Akdeniz salatası Nasıl Yapılır
Lezzet'in salata tarifleri ile iftar sofralarınıza tat katın. Akdeniz yeşilliklerini bol suyla yıkayıp süzün. Keçi peynirini iri küpler şeklinde dilimleyin ve üzerlerine çörek otu serpiştirin. Yeşillikleri iri parçalar şeklinde doğrayıp büyük bir kaseye alın. Üzerine küp kesilmiş beyaz peynirleri ve kiraz domatesleri yerleştirin. 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ve yarım limonun suyunu bir kapta karıştırın. Salatanın üzerine gezdirerek dökün. Servis yapın.
TATLI : ŞAM TATLISI
Malzemeler
500 gr. irmik
Yarım su bardağı un
1 su bardağı şeker
2 su bardağı yoğurdun sulu kısmı
1 çay kaşığı dolusu karbonat + üzerine sıkmak için 5-6 damla limon suyu
1 tatlı kaşığı vanilya
Üzerini süslemek için: Yer fıstığı veya badem
Şerbet malzemeleri
4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
1 fiske tuz
Nasıl Yapılır;
İrmik un, şeker ve vanilyayı bir kaba alıp karıştırın. Bir çay kaşığı karbonatı tam orta kısma koyup üzerine 5-6 damla limon sıkın.
Üzerine 2 bardak yoğurdun sulu kısmını ekleyin. (Ben yoğurdun kenarında biriken suyu kullandım. Aynı miktarda ayran da olur. Süt de kullanılabilir. Fakat süt kullanacaksanız karbonat yerine kabartma tozu kullanın)
Tüm malzemeyi 2 dakika kadar karıştırın ve yağlanmış orta boy dikdörtgen borcama döküp yayın. samSpatulayı ıslatarak üzerini düzeltin. Bu şekilde üzeri kapalı olarak en az 1 saat bekletin. Süre sonunda dikdörtgen şeklinde dilimleyin. Dilimlerin üzerine kabuğu alınmış yer fıstığı veya badem yerleştirin. Çok fazla bastırmayın ki içe gömülmesinler.
Fırına sürüp 170 derecede pişirmeye başlayın. Üzeri kızarmaya başladıktan sonra ısıyı 160 a düşürün ve nar gibi kızarana kadar pişirin.
Şambalinin keki pişerken şerbeti hazırlayın. Şerbet malzemelerini bir tencereye alıp karıştırın.
Yüksek ateşte yaklaşık 20 dk kaynatın. Ocağın ısısına göre süre daha fazla da olabilir. Koyu kıvamlı bir şerbet olması lazım.
Şambaliyi fırından alıp dilimlediğiniz yerlerin üzerinden bıçakla yeniden dilimleyin. Şambalinin sıcaklığı geçmeden, ilk sıcaklığı geçmiş olan şerbeti üzerine dökün. Yani şambali çok sıcak, şerbet orta sıcaklıkta olacak.
Şambaliyi yeniden ısı ayarı kapatılmış, çalışmayan fırına sürün ama fırının kapağı açık olacak. Bunu şerbet hemen soğumasın ve şambali şerbetini çabuk çeksin diye yapıyoruz. Fırın soğuduktan sonra kapağını kapatabilirsiniz.
Şambali bu şekilde en az 6 saat kadar beklemelidir. 1 tam gün bekleyen şambali çok daha lezzetli oluyor.
Şambaliyi yanında kaymakla servis edebilirsiniz.