Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi! En düşük emekli maaşı 1000 tl olacak

TBMM Plan Bütçe Komisyonu bir dizi önemli karara imza attı. Komisyon mesaisi boyunca en düşük emekli maaşının 1000 liraya çıkarılmasından kira zamlarında tüketici enflasyonunun kullanılmasına ve vergi barışına başvurup ödemesini aksatarak sistem dışı kalanlara kadar birçok yenilik getirildi.

Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi! En düşük emekli maaşı 1000 tl olacak

Hürriyet'ten Neşe Karanfil ve Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; 103 bin emeklinin maaşının 2019 Ocak ayında bin TL’ye çıkarılmasını öngören ve 2019 maliyeti 58 milyon TL olan düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Teklifin görüşmeleri muhalefet vekilleri tarafından aylıkların daha da artırılması yönünde önergeler verildi. Ancak bu önergeler reddedildi. Düzenlemeyle ilgili bilgi veren SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İsmail Ertüzün, “Malullük ve ölüm aylıklarında 2000 yılı sonrası herhangi bir alt sınır belirlenmemiş olmamasından kaynaklı bir alt sınır düzenlemesi getirerek malullük ve ölüm aylıklarında en az 1000 TL aylık ödenmesi öngörülmektedir. Dosya bazında 1000 TL’nin altında olmamak şartıyla ölüm aylıklarına da her bir dosyaya aylık en az 1000 TL ödenecek, hak sahiplerinin de hisseleri oranında bu dağılım yapılacaktır. Bu kapsamda bugün itibarıyla yaklaşık 96 bin dosya bulunmaktadır. Yıl sonu itibarıyla da 103 bin civarında bir dosyaya ulaşacağı öngörülmektedir. 2019 yılı için maliyeti 58 milyon TL, 2020 yılı için 42 milyon TL olarak hesaplanmaktadır” bilgisini verdi. CHP’li ve HDP’li milletvekilleri ayrı ayrı maaşların 2 bin liraya çıkarılması için teklif verdi ancak reddedildi.

KİRA ARTIŞLARINDA TÜFE DÖNEMİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kiraların yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yerine tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre belirlenmesi maddesi kabul edildi. Komisyonda milletvekilleri, “Gelecek yıl TÜFE’nin yüksek çıkması halinde tekrar kanun mu değişecek” sorusunu yöneltti. Teklif sahibi AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da Yİ-ÜFE ve TÜFE’nin ortalamasının alınması ya da düşük olanın kullanılmasına yönelik bir çalışma yapılabileceğini söyledi. Plan ve Bütçe Komisyonunda dün torba teklifin, kira bedelinin belirlenmesinde TÜFE’nin esas alınmasına ilişkin maddesi görüşülürken, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, söz konusu teklifin bugünkü şartlarda kiracıyı koruma amacı güttüğünü ancak daha sonraki dönemde enflasyon verilerinin değişmesiyle bu amaca hizmet etmeyebileceğine vurgu yaptı. AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, teklifin söz konusu maddesinin hem kiracıyı hem de gayrimenkul sahiplerini gözetmesi gerektiğini vurgulayarak, burada yetkinin Hazine ve Maliye Bakanlığı veya Cumhurbaşkanlığına devredilmesi gerektiğini söyledi. İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu ise TÜFE’nin kira artış oranının belirlenmesinde kullanılmasını doğru bulduklarını, çünkü sokaktaki vatandaşa yansıyan enflasyonun TÜFE olduğunu söyledi. Teklif sahibi, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız söz konusu öneriler üzerine, milletvekillerinin “TÜFE ve ÜFE oranlarındaki artış oranlarının yıllara ve dönemlere göre farklılık gösterebileceği” yönündeki tespitlerini ve önerilerini haklı bulduğunu söyledi. Altunyaldız, “Kiralardaki artış oranı olarak (ÜFE ve TÜFE’nin ortalaması alınır) veya (düşük olan kullanılır) şeklinde bir değişiklik yapabiliriz. Teklifimizin bu maddesinin, Genel Kurula kadar bu şekilde kabul edilmesini öneriyorum. Bu madde üzerinde önerge için çalışarak Genel Kurula gelmek isteriz” dedi.

YAPILANDIRMAYI BOZANA BİR ŞANS DAHA

VERGİ ve SGK borç yapılandırmasına başvuran ancak ilk iki taksidi ödemeyenlere bir şans daha verildi. Ödenmeyen taksitler 2019 Ocak ayı sonuna kadar ödenirse yapılandırmaya devam edebilecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün son dakika önergesi verilerek, mayısta çıkarılan 7143 sayılı yapılandırma yasasına madde eklendi. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay, yapılandırılması bozulanlara yeni bir hak verildiğini belirterek, ödenmeyen taksitlerin ocak ayı sonuna kadar yüzde 1.40’lık faizle ödenmesi halinde yapılandırmanın süreceğini söyledi. Matrah artırımı hükümlerinden yararlanıp haklarında inceleme olanlar olabildiğini ifade eden Dilbay, bunların bekletileceğini anlattı. Vergi borçlarını yapılandırmak için 5 milyon 950 bin kişinin başvuru yaptığını, başvuru büyüklüğünün 70 milyar lira olduğunu açıklayan Dilbay, 13.3 milyar liranın tahsil edildiğini, 2 milyon 459 bin 211 kişinin de yapılandırmayı bozduğunu kaydetti. SGK borçları için ise 1 milyon 270 bin 402 kişinin başvuru yaptığını belirten Dilbay, 43.4 milyar liranın yapılandırıldığını, 3.2 milyar lira tahsilat sağlandığını, 560 bin kişinin de yapılandırmasını ihlal ettiğini söyledi. İlk taksit ödemesi için süre 15 Ekim, ikinci taksit için de 30 Kasım son ödeme günüydü. İlk iki taksidi ödemeyenlerin yapılandırması bozuluyordu. Yapılandırmada mükellefin cari dönem olarak bilinen ilgili yılın vergilerini ödemesi şartı da aranıyordu. Önergeye göre mükellefler ödemedikleri cari dönem borçları için taksit de yaptırabilecekler.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡