Cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Ceviz nasıl zayıflatır, Ceviz kaç kalori?

Mucizevi yiyecek cevizin faydaları anlatmak ile bitmez. Sağlıklı beslenmek isteyen her bireyin tüketmesi gereken cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Ceviz hangi hastalıklara iyi gelir? Ceviz nasıl zayıflatır? 1 ceviz kaç kalori, 100 gram ceviz kaç kalori gibi merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde

Mucizevi yiyecek cevizin faydaları anlatmak ile bitmez. Sağlıklı beslenmek isteyen her bireyin tüketmesi gereken cevizin faydaları ve zararları nelerdir sorusunun yanıtı bilinmesi gerekir. Ceviz içeriğindeki sağlıklı yağlar, lifler, vitamin ve mineraller sayesinde sağlığımız için son derece faydalı bir yiyecektir. Peki ceviz hangi hastalıklara iyi gelir? Ceviz nasıl zayıflatır? 1 ceviz kaç kalori, 100 gram ceviz kaç kalori? hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde

CEVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

Birçok hastalığa yararı olan cevizin faydaları saymakla bitmez. İşte o faydalarından bazıları:

En önemli faydalarından biri olarak; düzenli olarak ceviz tüketilmesi, LDL'nin (kötü kolesterol) düşmesine yardımcı olabilir ve HDL'yi (iyi kolesterol) artırabilir. Cevizde bulunan omega-3 yağ asitlerinin koroner arter hastalığını azalttığı ve sağlıklı kan lipid profilini desteklediği düşünülmektedir.

  • Bağırsakları temizler.
  • Kabızlık sorununu giderir.
  • Ceviz, içerisinde barındırdığı bol miktarda omega 3 yağ asitleri ile kan basıncını azaltarak kalp sağlığını korur.
  • Ceviz, kalbin en büyük dostudur. Kalp ve damar hastalıklarını tedavi eder.
  • İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
  • B vitamini ve antioksidan açısından zengin olması sebebiyle cildi hasarlara karşı korur. Kırışıklık oluşumunu ve yaşlanma belirtilerini önler. Cildin genç görünmesini sağlar.

Cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Ceviz nasıl zayıflatır?

  • Çocukların gelişimi için de oldukça faydalı bir meyvedir. Çocukların da mutlaka tüketmesi gereklidir.
  • İçeriğindeki melatonin maddesi sayesinde uykunun gelmesine yardım eder. Melatonin vücutta kendisi sentezlenir. Kendi sentezinin dışında ceviz tüketimiyle kandaki melatonin miktarı artar ve uyuma isteği oluşur.
  • Kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde engeller. Kalp ile dosttur. Kalp kaslarını güçlendirir ve kalp atışını düzenler.
  • Özellikle Çin’de bu şifalı meyve bolca tüketilir ve sağlık açısından faydaları bilinir.
  • Damarların tıkanmasını, damar tıkanıklığını engeller.
  • E vitamini ve selenyum açısında oldukça zengin bir meyvedir. Önemli bir antioksidandır
  • Hamilelik döneminde de tüketilmesi gereken harika bir yemiştir. Hamile kadınlar mutlaka ceviz tüketmelidir. Bu dönemde tüketilirse içeriğindeki yağ asitleri sayesinde bebeğin gelişimine katkı sağlar.
  • Akciğer hastalıklarına karşı savunma mekanizmasını güçlendirmesi de ceviz faydaları arasındadır.
  • Yüksek oranda B6 vitamini içerir. B6 vitamini sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardım eder.
  • Herkesin bildiği gibi ceviz kabuğu kırıldıktan sonra içindeki şekli beyni andırır. Beyin şeklini andırması belkide tesadüf değildir. Bu şifalı bitki aslında beyne oldukça faydalıdır. Hafızayı güçlendirir, alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Kolesterolü düşürmeye yardım eder.
  • Omega 3 bakımından zengin olan ceviz beyin gelişimini ciddi oranda etkiler.
  • Prostat, göğüs ve pankreas kanserini tedavi edici özelliği vardır.
  • Vücutta biriken toksinleri dışarı atar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yüksek miktarda içerdiği lif sayesinde tokluk hissi vererek zayıflamanıza yardımcı olur.
  • Diyabet oluşumunu engeller.

Cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Ceviz nasıl zayıflatır?

  • Meme kanserini önlemeye yardım eder. Son yapılan araştırmalara göre bu şifalı meyve meme kanseri dışında prostat kanserine karşı da koruma sağlar. Günde bir avuç tüketerek prostat kanserine karşı da korunabilirsiniz. Bu kanser türüne yakalanmış olunsa bile, bu meyveden günde bir avuç tüketilmesi kanserli hücrelerin büyümesini engellemeye yardım eder. Göğüs kanseri ve kalın bağırsak kanseri gibi kanser türlerine de yakalanmayı önler.
  • Uyku hormonu olarak bilinen melatonin bileşikleri içeren ceviz, düzenli ve dingin bir uyku çekmenizi sağlar.
  • Ceviz Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için tehlikeli kalp ritmlerini engeller, kalp krizi riskini azaltır.
  • Kemik ve diş yapısının güçlenmesini sağlar.
  • Akciğer hastalıklarına karşı savunma mekanizması oluşturur.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Kolesterol seviyesini dengede tutar.
  • Ruh sağlığı ve depresyona iyi gelir.
  • Ceviz, vücuttaki gizli veya görülen tümörlerin gelişmesini yavaşlatarak tedavi sürecinde zaman kazandırır.
  • Cilt sağlığını korur. Cildin yenilenmesini ve canlı kalmasını sağlar.
  • Saç bakımı için kullanılır.
  • Dolaşım ve sinir sistemine fayda sağlar.
  • Yüksek miktarda manganez içerir. Manganez kalsiyum ve demir mineralleri ile birlikte kemik erimesini engeller. Osteoporozu engellemesi de cevizin faydaları arasındadır.
  • Konsantrasyon eksikliğini engeller, konsantrasyonun artmasına yardım eder.
  • Depresyona iyi gelir.
  • Fiziksel yorgunluğu engeller.
  • Menopoz sırasında da büyük fayda sağlar. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar bu meyveyi bolca tüketmelidir.
  • Diyabet yani şeker hastalığını önlemeye yardım eder.
  • Mideye fayda sağlar. Mide gazlarını giderir.
  • Bağırsakları rahatlatır ve bağırsaklara iyi gelir.
  • Soğuk algınlığını giderir, kış hastalıklarına yakalanmayı engeller. Grip, nezle gibi kış hastalıklarının iyileşmesine yardım eder.
  • Erkeklerin sperm kalitesini, canlılığını ve sayısını arttırır.
  • İçeriğindeki B7 vitamini sayesinde saçlara da fayda sağlar. Saçları güçlendirir, saç dökülmesini azaltır ve saçların uzamasını arttırır.
  • Yapılan bir araştırmaya göre içeriğindeki etken maddeler sayesinde strese karşı rahatlama sağladığı belirtilmiştir.

Cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Ceviz nasıl zayıflatır?

CEVİZ NEDİR?

Ceviz insan sağlığına sayısız faydalarıyla bilinen, her yaştan kişinin severek tükettiği bir besindir. Özellikle beyin ve kalp sağlığı için sağladığı faydalar dikkat çekmektedir. Bu nedenle uzmanlar her gün 4-5 adet ceviz yenmesini önermektedirler. Her gün önerilen miktarda ceviz yemeyi alışkanlık haline getirdiğinizde, farkında olmadan birçok hastalığın oluşma ihtimalini de yok etmiş olacaksınız. Araştırmacılara göre cilt de dahil olmak üzere, bütün olarak tüketilen cevizin pek çok faydası bulunmaktadır.

Boyu 25 m kadar yükselir. Daha yapraklanmadan, Mayıs’ ta çiçeklenir. Meyveleri kalın ve yeşil kabuk içindedir. Taze yaprakları Haziran’ da, kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasında ve olgunları ise Eylül’de toplanır.

Kışın yaprak döken gösterişli bir ağaçtır. Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve kuvvetli kokuludur. Drog elde etmek için yapraklar Haziran ve Temmuz aylarında toplanır, havadar ve gölgeli bir yere serilerek kurutulur ve ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır. Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu’ da yabani olarak yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları tanen, eterli uçucu yağ, juglan (mantar hastalıklarına karşı etkili), C vitamini ve flavonlar içermektedir.

CEVİZİN BESİN DEĞERLERİ NASILDIR?

  • Protein 15 g
  • Yağ 65 g
  • Karbonhidrat 14 g
  • Diyet lifi 7 g
  • Kalsiyum 98 mg
  • Demir 2,9 mg
  • Çinko 3,1 mg
  • Potasyum 441 mg
  • Fosfor 346 mg
  • Magnezyum 158 mg
  • Bakır 1,6 mg
  • Manganez 158 mg
  • Folik asit 98 mg
  • B6 Vitamini 0,54 mg
  • Tiyamin 0,34 mg

1 Ceviz kaç Kalori? 100 gram ceviz kaç kalori

1 adet orta büyüklükteki bir ceviz 31 kaloridir. 100 gram ceviz ise 619 kalori şeklindedir. Bu ölçülere göre tüketim yapabilirsiniz.

CEVİZİN ZARARLARI NELERDİR?

Cevizin bilinen direkt bir zararı bulunmamaktadır. Fakat bazı insanlarda özellikle ceviz ve fındığa karşı bir hassasiyet durumu söz konusudur. Cevize alerjisi olan kişiler çok dikkatli ve az tüketmelidirler.

Yine normal bireyler de aşırı tüketimden kaçınmalıdır. Ceviz bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Aşırı tüketilmesi kiloya neden olabilir ve boşaltım yolları organlarında sorun oluşturabilir.Ayrıca aşırı tüketiminde ishale yol açabileceği bilinmektedir.

ZAYIFLATAN CEVİZ KABUĞU TARİFİ

Zayıflamak isteyen hemen herkesin doğal yollarla kilo vermesi mümkündür. Bunu sağlamak için kullanabileceğiniz besinlerden biri de cevizdir. Cevizi ara öğünlerde 1 ya da 2 tane yerken kabuğunun da faydalı olduğunu unutmamalısınız. Hangi diyeti uygularsanız uygulayın ceviz kabuğu tarifinden yardım alabilirsiniz.

Bu şekilde kısa bir sürede tahmin edebileceğinizden daha fazla kilo verdiğinizi fark edersiniz. Elinize aldığınız 6 adet ceviz yaprağının üzerinden birkaç küçük delik açmalısınız. Yeterli miktarda delik açtıktan sonra 1 litrelik suyun içerisine yatırmalısınız. Suyun üzerine 1,5 çorba kaşığı sirke ilave etmelisiniz. Bu şekilde yaklaşık 15-20 dakika boyunca kaynatmalısınız. Kaynayıp soğuduktan sonra uygulamaya geçebilirsiniz

Cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Ceviz nasıl zayıflatır?

Ayrıca su, 2-3 adet ceviz ve 1 diş sarımsakla da zayıflama kürü elde edilebilir. Bunun için 1 bardak suyun içine akşamdan cevizleri ve sarımsağı atmanız yeterlidir. Sabahleyin aç karnına bu suyu için, cevizleri yiyin ve sarımsağı 3-4 parça halinde kesip, ilaç gibi su ile yutun. Bu karışımı tükettikten sonra yenisini hazırlayın, ertesi sabah yeniden tüketin. Sarımsağı zayıflamak için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Sarımsak, kan sulandırıcılar, doğum kontrol hapları, steroidal olmayan anti-enflamatuvar ilaçlar, tüberküloz için ilaçlar ile ve bağışıklığı zayıflatan virüslerle etkileşime girebilir. Am yine de alerjiniz olması ihtimaline karşı doktor bilgisinde kullanılması önerilir.

CEVİZ NASIL TÜKETİLMELİDİR? CEVİZİN KULLANIM ALANLARI NERELERDİR?

Ceviz meyvesi mutfakta ve diğer birçok alanda birçok alanda kullanılmaktadır.

Hamur işlerinde

Ceviz hamur işlerinde iç olarak kullanılır. Ceviz içi lezzetli ekmekler, kurabiyeler, kek ve muffinlerin içine tat vermesi için eklenir. Hamur işlerinde kuruyemişler arasında en çok tercih edilen besin cevizdir. Ayrıca birçok kurabiye ve börek çeşitlerinde tahinle beraberde kullanılabilir. Ceviz aynı zamanda kıymalı, peynirli, ıspanaklı ve pazılı böreklerin harcına da konulur.

Tatlı ve Muhallebilerde

Ceviz genellikle şerbetli tatlıların içine koyulur. Muhallebili tatlıların içinde incirle birlikte de kullanılabilir. Ceviz dövülüp toz haline getirilerek süsleme amaçlı da kullanılır.

Baklava, kadayıf tatlısı, gül tatlısı, irmik tatlısı, balkabağı tatlısı, incirli cevizli muhallebi, cevizli muhallebi, havuçlu cevizli muhallebi, cevizli lokum, cevizli damla sakızlı lokum, cevizli tarçınlı lokum gibi lezzetler cevizin tatlı yapımında en çok kullanılan tatlılardan biri olduğunu gösterir. Genellikle tatlılarda kullanılan cevizin reçeli de yapılır.

Yemeklerde ve Salatalarda

Ceviz salata ve yemeklere tat verir. Cevizli lahana salatası, cevizli narlı ıspanak salatası, peynirli cevizli salata, cevizli erişteli tavuklu salata, cevizli kabak salatası, cevizli deniz börülcesi gibi salata ve yemeklerde temel malzeme olarak yer alır. Peynir, incir ve cevizin birlikte kullanıldığı makarna tarifleri de vardır.

Ayrıca ceviz boya ve tanen endüstrisinde, endokarbı sertleşmeden önce de gıda ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. Meyvenin endokarbı yanıcı madde arasına karıştırıldığı gibi, plastik dolgularda, pil kutularında ve endüstriyel örtü maddesi yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca, insektisitlerde, kürk temizleyici madde ve radyo hoparlörü yapımında, kauçuk ve sirke endüstrisinde kullanılmaktadır.

Etiketler :
4
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
1 Yorum