Çingenelerle evlenmenin dini hükmü nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı
Evlilikte uyum ve anlaşma açısından denklik veya taraflar arasında ortak özellikler bulunması önemli olmakla birlikte etnik veya sosyal farklılık evlenme konusunda bir engel oluşturmaz.
İnsanların bu anlamdaki farklılıkları yaratılışın ve fıtratın gereği kaçınılmaz bir hayat gerçeği ve insanların birbirlerini tanımalarını sağlayan hikmetli bir zenginliktir. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurur:
“Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O ’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır. ” (Hucurât, 49/13)
Allah’ın varlığına ve birliğine, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Peygamberliğine ve insanlığa tebliğ ettiği dinî hükümlerin doğru ve gerçek olduğuna inanan ve “Müslümanım” diyen herkes, kendilerine hangi isim verilirse verilsin Müslümandır ve bu kimselerle evlenmek caizdir. İslam’a göre yegâne üstünlük ölçüsü, Allah’ın emir ve yasaklarına yürekten bağlılıktır.
Bir kimsenin rengi, konuştuğu dili ve mensup olduğu ırkı üstünlük sebebi olmadığı gibi İslam kardeşi olmaya da mani değildir. İnsanlar Allah’ın yarattığı birer varlık ve kul olması bakımından Yaratan huzurunda eşittirler.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı