Çocuklarda Geniz Eti ve Bademcik Ameliyatları
Bölge Hastaneleri Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan, halkı doğru bilinçlendirmek adına "çocuklarda geniz eti ve bademcik" konusunu ele alarak bir makale yayınladı. İşte o makale:
Geniz Eti ve Bademcik Nedir?
Geniz eti ve bademcikler doğuştan olan vücudun savunma sisteminin birer parçalarıdırlar. Genellikle 1-2 yaşlarından sonra boyutlarında büyüme görülür. 8-9 yaşlarında sonra boyutları giderek küçülür. Geniz eti ve bademcik enfeksiyonları çocukların doktora sık başvuru nedenini oluşturur. Ülkemizde ve dünyada çocuklara yapılan ameliyatlar içerisinde geniz eti ve bademcik ameliyatı en sık rastlananlar arasındadır.
Geniz Eti ve Bademciklerin büyük olması ya da sık enfeksiyon kapması çocuklarda ne gibi sıkıntılara yol açar?
Geniz etinin belirli bir miktardan fazla büyük olması çocuklarda burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma ve horlama gibi şikayetlere neden olur. Ayrıca kulaklarda sıvı gelişmesinin de bir sebebidir. Bu durum çocukta işitme kaybına yol açarak dikkat eksikliği, gelişme geriliği ve okul başarısında düşmeye neden olabilir. Ayrıca sürekli ağzın açık kalması diş, damak ve çene gelişimini bozarak çocukta “adenoid face” dediğimiz yüz şekline yol açabilir. Dolayısı ile bir süre takip edilip şikayetlerinde gerileme olmayan çocuklarda geniz eti ameliyatı yapılması gerekmektedir.
Bademcik problemleri genellikle sık ateşli bademcik enfeksiyonu geçirme ve/veya bademciklerin olması gerekenden çok büyük olması, boyunda şişlik, halsizlik, eklem ağrıları durumları ile karşımıza çıkar. Ayrıntılı bir anamnez ve muayene ile çocuğun durumu tespit edilir ve gerekli ise bademcik operasyonu uygulanabilir.
Bademcik Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Bademcik enfeksiyonunun tedavisinde antibiyotik, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Yılda en az 4-5 kez yüksek ateşin eşlik ettiği bademcik enfeksiyonu geçiren, horlama, ağız açık uyuma, ya da 1 kez bile olsa bademcik etrafı abse gelişen hastalara bademcik ameliyatını önerilir.
Baemickler ayrıca ağzı kokusunun da önemli bir sebebi olabilir. Bademciğin üzerinde buluna küçük boşluklara yemek artıkları girerek burada kokuşur ve bademcik taşına dönüşerek ağız kokusuna yol açabilir. Ağız kokusunu ortadan kaldırmak için yine bademcik ameliyatını önerilir.
Geniz eti ve Bademcik Ameliyatları Kaç Yaşında Yapılabilir?
Geniz eti ameliyatı için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Gerekli olduğu takdirde her yaşta yapılabilir. Ancak eğer problem çok ciddi değil ise genellikle 2 yaşına kadar beklemeyi tercih ediyoruz.
Bademcik ameliyatı için genellikle 3 yaş beklenir. Ancak hastanın şikayetleri çok fazla, örnepğin gece nefes durmaları tıkanmaları ve beslenme güçlüğü çok ciddi boyutlarda ise daha erken yaşlarda da ameliyat yapılabilir.
ÜCRETSİZ SORU SORMAK VEYA RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYIN
Randevu için: 0507 234 11 70
(Açılan sayfadaki formu eksiksiz olarak doldurduğunuz takdirde, vermiş olduğunuz iletişim bilgileri ile sizinle irtibata geçilir ve tüm sorularınız Bölge Hastanesi uzman hekimleri tarafından 72 saat içerisinde yanıt bulur.)
Geniz eti ve Bademcik Ameliyatları Bağışıklık Sisteminde zayıflamaya Yol Açar mı?
Bu konuda yapılan pek çok çalışmada ameliyat sonrası bağışıklık sisteminin zayıfladığına yönelik bir bulguya saptanmamıştır.
Geniz eti ve Bademcikler Yaşla Beraber Küçülecek ise Neden Ameliyat Olmalıyız?
Yaklaşık 2 yaşında büyümeye başlayan geniz etinin küçülmesi 9-10 yaşlarını bulmaktadır. Bu süre zarfında çocukta meydana getireceği zararların bir kısmı (çede damak diş problemleri vs) geri dönüşü zor olan ve ciddi tedavisi gerektiren problemlerdir. Ayrıca bu süre boyunca çocuğun her akşam sağlıksız bir şekilde, nefes almakta zorlanarak tıkanarak uyuması da çocuğun büyüme ve gelişmesi için oldukça zararlıdır. Dolayısı ile “küçülmesini bekle” yaklaşımı bizim çok önerdiğimiz bir yaklaşım değildir.
Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan
KBB Hastalıkları Uzmanı