“Çölyak Hastalığı Hayatınızın Her Döneminde Ortaya Çıkabilir”
Dünya Çölyak hastalığı farkındalık etkinlikleri kapsamında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir konferans düzenledi.
Dünya Çölyak hastalığı farkındalık etkinlikleri kapsamında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir konferans düzenledi.
Konferansa Pendik Marmara Eğitim ve Araştırma Üniversitesi Hastane Yöneticisi Prof.Dr. İsmail Cinel, Pendik Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Okur, Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Güney DUMAN ve Prof.Dr. Deniz Ertem, Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden ve vatandaşlar katıldı.
Programda konuşan Hastane Yöneticisi Prof.Dr. İsmail Cinel, Ne kadar toplumu bilinçlendirirsek o kadar erken tanı koyabiliyoruz. Ben yoğun bakım hocasıyım, “Sepsis ve Septik Şok“ farkındalık kampanyasında yurt dışında bizzat çalışma olanağı bulmuştum. Şimdi Çölyak hastalığı ve Mayıs ayı bu bunun farkındalıklarıyla ilgili bir ay. Bu konuda ne yapabiliriz diye düşündük. İki Tane Deniz hocamız var. İkisinin de desteği ile böyle bir toplantı yapmayı organize etmeye çalıştık. Ben programda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
(Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastane Başhekim ve Yöneticisi İsmail Cinel)
Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Güney DUMAN, Çölyak hastalığının en çok buğdayda bulunan “gluten” isimli proteine karşı vücudun antikor geliştirmesi sonucu ortaya çıkan, başta bağırsak emilim fonksiyonlarında bozulma olmak üzere pek çok organı olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi.
78 milyonluk Türkiye nüfusunun 750 bin kişinin bu hastalıkla mücadele içerisinde olduğunu aktaran Duman Çölyak hastalığının ömür boyu besin alımına dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu belirtti.
Duman, bu hastalığın hiçbir ilaç gereksinimi olmadan sadece diyetlerini düzenlemek şartıyla kontrol altına alabileceğini kaydederek, Kusma, İshal, karın şişliği, kabızlık gibi belirtilerde kendini gösterebileceğini belirtti ve eczanelerde satılan parmak ucu kan testiyle bile teşhis konulabileceğine vurgu yaptı.
(Prof. Dr. Deniz Güney DUMAN)
Prof.Dr. Deniz Ertem ise, Genellik Çölyak hastalığının 0-17 yaş çocuklarda yoğun olarak görüldüğünü fakat, genetik yatkınlığı olan kişilerde hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceğini belirtti.
(Prof.Dr. Deniz Ertem)
Konferansda, glütensiz yaşam konusunda Çölyak hastalarına yol gösterecek önerilerde paylaşıldı. Ayrıca Ünlü markaların gluten içirmeyen yiyecekleri stantlarda sergilenerek konferans katılanlara ikram edildi.
Programda vatandaşlara Çölyak taraması da yapıldı.
- Haber: Yusuf SARAY
(Gazetemizin genç editörü Yusuf Saray'da Çölyak taramasında geçti. Editörümüzün sağlık durumunda bir olumsuzluk çıkmadı)