Cuma namazı kılınmayacak mı 20 Mart 2020? Cuma hutbesi 20 Mart 2020 yayınlanacak mı?
Cuma namazı kılınmayacak mı 20 Mart 2020? Cuma hutbesi 20 Mart 2020 yayınlanacak mı? soruları koronavirüsün Türkiye'deki vaka sayısının artmasının ardından internette en çok araştırılan konulardan birisi oldu. Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte detaylar.
Koronavirüs tehlikesi tüm dünyayı tehdit etmeye devam ederken Türkiye'deki vaka sayısı da gün geçtikçe artmaya başladı. Bu tehlikeden dolayı cuma namazının kılınıp kılınmayacağı internette araştırılıyor. Peki Cuma namazı kılınmayacak mı 20 Mart 2020? Cuma hutbesi 20 Mart 2020 yayınlanacak mı? İşte tüm merak edilenler.
CUMA NAMAZI KILINMAYACAK MI?
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan yeni tedbirleri düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"(Koronavirüs önlemleri) Cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale gelmiştir.
(Koronavirüs önlemleri) Bu süreçte cuma namazı yerine öğle namazının kılınması yeterlidir.
Camilerin münferiden namaz kılmak isteyenler için açık bulundurulmasının uygun olacağına karar verilmiştir."
- CUMA NAMAZI KILINMAYACAK MI?
- ALİ ERBAŞ'IN DİĞER AÇIKLAMALARI NELERDİR?
- KORONAVİRÜS İLK NASIL ORTAYA ÇIKTI?
- TÜRKİYE'DE İLK KORONAVİRÜS VAKASI NE ZAMAN ÇIKTI?
- TÜRKİYE'DEKİ KORONAVİRÜS SAYISI EN SON KAÇ OLDU?
- TÜRKİYE'DE HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?
- KORONAVİRÜS NEDİR?
- KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?
- KORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?
- KORONAVİRÜS KİMLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜR?
ALİ ERBAŞ'IN DİĞER AÇIKLAMALARI NELERDİR?
Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığındaki basın toplantısında, Din İşleri Yüksek Kurulunun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle cuma ve vakit namazlarıyla ilgili aldığı kararı açıkladı.
Yeni tip koronavirüsün bulunduğu ortamda insandan insana hızlı bir şekilde yayılarak çok kısa sürede salgın haline geldiğini belirten Erbaş, Türkiye'de vaka sayısının artmaya başlamasının yanı sıra kamu otoritesi tarafından tedbir amacıyla insanların bir araya geldiği organizasyonların iptal edildiğini hatırlattı.
Yaşanan bu olağanüstü durum dikkate alındığında cami ve mescitlerde namazların cemaatle kılınmaya devam edilmesi durumunda virüsün yayılma riskinin artabileceğine dikkati çeken Erbaş, şöyle devam etti:
"Bu itibarla temel gayelerinden biri de insan hayatını korumak olan İslam dini, insanların hayatını tehlikeye atacak uygulamalara asla cevaz vermez. Nitekim Peygamber Efendimiz, 'Bir yerde veba hastalığı çıktığını duyarsanız oraya girmeyin, bulunduğunuz yerde veba hastalığı çıkarsa o bölgeden de ayrılmayınız.' buyurarak karantina uygulamasına dikkat çekmiş, 'Bulaşıcı hastalık taşıyan kişi, sağlam kişinin yanına gitmesin.' buyurarak salgın hastalıklara karşı tedbirli olmanın gereğini vurgulamıştır."
Erbaş, doğal afet veya salgın hastalık sebebiyle cemaate katılmanın zor veya tehlikeli olduğu zamanlarda Sahabe-i Kiram'ın namazların evlerde kılınmasına dair uygulamalarının bilindiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:
"Asr-ı Saadet ve Sahabe-i Kiram dönemlerine ait bu bilgi ve uygulamalara dayanan İslam alimleri toplu halde eda edilen ibadetlere katılmak için sağlıklı olmanın yanında başkasına zarar vermemenin de gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Dolayısıyla yeni tip koronavirüsün yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale gelmiştir. Bu süreçte cuma namazı yerine öğle namazının kılınması yeterlidir.
Ayrıca İslam'ın şiarı olan ezanların okunmaya devam edilmesi ve gerekli tedbirler alınarak camilerin münferiden namaz kılmak isteyenler için açık bulundurulmasının uygun olacağına karar verilmiştir. Milletimiz ve İslam alemi için hayrılara vesile olmasını diliyorum. İnsanlığın bu virüsten bir an önce kurtulmasını ve kurtulması için gerekli çalışmaların yapılmasında Rabbimden kolaylıklar niyaz ediyorum."
Umre ziyaretini tamamlayıp yurda dönen kişi sayısı ile umreden gelen ve koronavirüs testi pozitif çıkan kişinin ülkeye giriş tarihinin sorulması üzerine Erbaş, "Bu kişinin kim olduğuyla ilgili şu anda bizde bir bilgi yok. Bu konuları Sağlık Bakanlığı takip ediyor. Giriş tarihini de doğrusu bilemiyorum. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı organizasyonla umreye gidenlerin tamamı geldi. En son gelenler 6 bin kişi civarındaydı. Bunlarla ilgili Sağlık Bakanlığımızın vermiş olduğu kararla karantina uygulaması başladı ve şu anda devam etmektedir." dedi.
Erbaş, "Umreden dönen 6 bin kişi dışındakilerle ilgili karantina süreci nasıl devam ediyor?" sorusuna, "Sağlık Bakanımız defalarca bunu açıkladı. Sadece umreden gelenler için değil dünyanın dört bir yanından, yurt dışından gelen tüm yolcular için evlerinde 14 gün kalmaları ve ziyaretçi kabul etmemeleri gerektiği noktasında açıklamalar oldu. Bakanlığımız bunu en güzel şekilde takip etti. Tabii ki umreciler arasından bir kişinin bu virüsü taşıdığı ortaya çıktıktan sonra karantina kararını almış oldu bakanlığımız. Bu uygulama devam etmektedir." cevabını verdi.
Şu anda özel tur şirketleriyle umre için Suudi Arabistan'da bulunan Türk vatandaşının olup olmadığına ilişkin soru üzerine de Erbaş, "390 civarında umrecinin Suudi Arabistan'dan bu gece itibarıyla geleceklerini biliyoruz. Karantinaya alınacaklar. Detayları Sağlık Bakanlığı biliyor." ifadelerini kullandı.
Vatandaşların cuma günleri toplu şekilde namaz kılmak istemeleri durumunda nasıl tedbirler alınacağının sorulması üzerine de Erbaş, şunları kaydetti:
"Cami görevlilerimiz gerekli tedbirleri alacak. Cemaatle namaz kılınmayacak, cuma namazı zaten kılınmayacak. Müslüman kardeşimiz eğer cami yakınındaysa, camide namaz kılmak istediyse ferdi olarak camiye gidip namazını kılabilir. Bu süreçte çok titiz bir şekilde tüm camilerimiz ve mescitlerimiz de hijyenik ortamın sağlanması noktasında elden geçirilecek ve temizlenecek. Zaten bunlar öteden beri yapılıyor."
KORONAVİRÜS İLK NASIL ORTAYA ÇIKTI?
31 Aralık 2019'da Çin, Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde kaynağı bilinmeyen gizemli bir solunum yolu hastalığı tespit edildiğini bildirdi.Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa bilinmeyen türdeki bir virüsün yol açtığı tahmin ediliyordu.
1 Ocak'ta, hastalığa ilk yakalanan kişilerin ziyaret ettiği, Vuhan'daki Deniz Ürünleri Toptancı Pazarı kapatıldı.3 Ocak'ta hastalığa yakalananların sayısı 44'e yükseldi. Hastalığa yol açan virüsün genetik yapısının 2002-2003'te Çin'den dünyaya yayılan Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu'na (SARS) yol açan koronavirüs ile yüzde 80 oranında benzeştiği anlaşıldı.
7 Ocak'ta DSÖ, hastalığın SARS olmadığını fakat onun gibi yarasalarda bulunan bir betakoronavirüsün insana geçerken mutasyona uğramış bir yeni tip koronavirüsten kaynaklandığını açıkladı. Yeni tip koronavirüse "2019-nCov" adı verildi.
11 Ocak'ta Çin'de hastalıktan ilk ölüm yaşandı. Ölen kişi, Vuhan'daki balık pazarından alışveriş yaparken koronavirüs kaptığı tahmin edilen 61 yaşında bir erkekti.
13 Ocak'ta Tayland'da bir kadın hastada yeni tip koronavirüs tespit edilmesiyle Çin dışındaki ilk vaka görüldü.
16 Ocak'ta Japonya'da Vuhan'dan gelen bir kişide yeni tip koronavirüs tespit edildi.
17 Ocak'ta Vuhan'da ikinci can kaybı görüldü.21 Ocak'ta ABD'de ilk yeni tip kornavirüs vakası tespit edildi.
TÜRKİYE'DE İLK KORONAVİRÜS VAKASI NE ZAMAN ÇIKTI?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Mart 2020 tarihinde "Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı." dedi.
Sağlık Bakanı Koca, "Hastanın virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Verilere göre tanı erken konmuştur, virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler gözetim altındadır." ifadelerini kullandı.
Vatandaşlara seyahat uyarısında bulunan Koca, "Yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım, Bakanlıkça bildirilen koronavirüsten korunma yollarına mutlaka uyalım. Biz dünyayı uyarırken aynı zamanda hazırlandık. Bakanlığımız, tüm birimleriyle devletimiz koronavirüsle mücadelesini planladı. Bugüne kadar gösterdiğimiz başarı, bundan sonrası için mücadelemizin kolay olacağının garantisi kabul edilmelidir. Bir veya birkaç vaka salgın olarak görülmemelidir." diye konuştu.
Koronavirüsün alınacak tedbirlerden daha güçlü olmadığının altını çizen Bakan Koca, "Bir hasta topyekun risk değildir. Karantinaya alınmış bir hasta toplumu tehdit edemez. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda düzene sokmaktır. Bu küresel soruna karşı ulusal mücadele vereceğiz. Risk somut, tedbirler basittir. Koronavirüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir. Vatandaşımızdan beklediğimiz, 14 gün ve 14 korunma kuralına uyarak bu mücadeleye güç vermesidir." şeklinde konuştu.
TÜRKİYE'DEKİ KORONAVİRÜS SAYISI EN SON KAÇ OLDU?
ilk vakadan iki gün sonra, 13 Mart sabahı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da "Dün akşam sonuçlanan test, üzücü bir öngörüyü doğruladı. Bir hastamız daha var. İlk hastamızın, tanı konur konmaz takibe alınan çevresindendir." açıklaması yapmıştı.
Ardından yine 13 Mart'ta, virüsün tespit edildiği ilk iki kişiyle aynı aileden 3 kişiye daha tanı koyulduğunu duyurdu.
5 olan vaka sayısının, umreden dönen bir kişide daha virüsün tespit edilmesiyle 6'ya çıktığını da 14 Mart akşamı yine sosyal medyadan duyuran Sağlık Bakanı, bunun üzerine 14 Mart itibariyle umreden dönen tüm yolcuların Ankara ve Konya'daki öğrenci yurtlarında karantinaya alındığını, sağlık taramasının yapıldığını ve belirti görülenlere test yapıldığını açıkladı.
Ankara Valisi Vasip Şahin de, umreden dönen vatandaşlardan koronavirüs belirtisi gösteren 5'inin Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde gözlem altına alındığını açıkladı.
Koca, Pazar günü ise ilk açıklanan vakanın yakın çevresinden 2 kişide daha virüsün tespit edildiğini, buna ek olarak Avrupa'dan gelen 7, ABD'den gelen 3 kişiden daha testin pozitif çıktığını, böylece vaka sayısının 18'e ulaştığını duyurdu:
TÜRKİYE'DE HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?
Sağlık Bakanı Koca, cuma günü alınan kararlar çerçevesinde hastanelere ziyaretçi kısıtlaması getirildiğini ve mesai saatleri içerisinde hastanelerde ziyaretçi kabul edilmeyeceğini duyurdu.
Risk grubunda yer alan yaşlıların da rapor süresi dolduğunda hastaneye başvurmadan ilacını doğrudan alabilmesi sağlanacak.
Mart ve Nisan aylarında ulusal ve uluslararası bilimsel açık ya da kapalı toplantı ve konferans gibi etkinlikler geçici süreyle ertelendi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelliler ile yönetici olmayan 60 yaş ve üzerindeki kişilerin 16 Mart tarihinden itibaren 12 gün idari izinli sayılacağını açıkladı.
İlk, orta ve liseler 16 Mart'tan itibaren 1 hafta tatil edildi, 23 Mart itibariyle de uzaktan eğitim başlayacak. Üniversiteler ise 16 Mart'tan itibaren 3 hafta tatil olacak. Spor müsabakaları 3 hafta seyircisiz olacak.
Kamu görevlilerinin zorunlu olmadıkça yurt dışı ziyaretlerinin iptal edildiğini içeren bir genelge yayımlandı.
İtalya, Çin, Güney Kore, İran, Irak'la uçuşlar Şubat ayı içerisinde durdurulmuştu. Bunların ardından Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda'yla uçuşlar 14 Mart sabah saat 08'den itibaren 17 Nisan tarihine kadar durduruldu. Kısa süreli turist ya da öğrenci vizesiyle bu ülkelere giden vatandaşların geri dönüşü için 17 Mart'a kadar ek süre tanındı.
Sağlık Bakanı Koca, yurt dışında olanların dönmek için ısrarcı olmalarını yanlış bulduğunu ifade ederek yurt dışından dönenlerin 14 gün kendilerini izole etmesi gerektiği kuralının geçerli olduğunu vurguladı.
Son olarak Pazar günü İçişleri Bakanlığı'nın 81 valiliğe gönderdiği genelgeye göre, "Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri olarak faaliyet yürüten pavyon, diskotek, bar ve gece kulüplerinde, vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunmalarının hastalığın bulaşma riskini artıracağı belirtilerek, bu mekanların 16 Mart Pazartesi günü saat 10.00 itibarıyla geçici süreliğine faaliyetlerinin durdurulacağı" ifade edildi.
Genelgede, konunun kolluk birimleri tarafından takip edileceği bilgisi de yer aldı.
UMREDEN DÖNENLER KARANTİNAYA ALINDI
Umre'den gelen bazı vatandaşlarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) görülmesinin ardından Umre'den dönen vatandaşların karantinaya alınması süreci sürüyor. Kaynak: İstanbul'da iki öğrenci yurdu boşaltıldı! Umreciler karantinaya alınacak
KORONAVİRÜS NEDİR?
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip coronavirüs, solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür. Bazı hayvanlarda bulunan bu virüs, hayvanlardan insanlara bulaşabilir ve bu şekilde yayılabilir. Yarasa ve yılandan geçtiği iddia edilen yeni coronavirüsün hangi hayvandan insana geçtiği henüz saptanamadı.
KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?
Virüse yakalananlarda önce yüksek ateş başlıyor. Ardından kuru öksürük şikayetleri gözleniyor. Bir haftanın sonunda ise nefes darlığı sorunları ortaya çıkıyor.
Çin'de bazı hastaların hastanede uzun süreli tedavi altına alınması gerekmişti.
Ancak şu an eldeki bilgiler sadece hastaneye kaldırılan ağır hastaların yaşadıklarıyla sınırlı. Virüse yakalanıp daha hafif bir şekide atlatan olup olmadığı konusunda detaylı bir bilgi henüz yok.
Koronavirüs orta derece soğuk algınlığından, ölüme varacak semptomlara yol açabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti.
KORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?
WHO virüsten korunmak için şu tavsiyelerde bulunuyor:
Ellerinizi yıkayın - sabun veya el temizlik jelleri virüsü öldürebilir
Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın ve sonrasında virüsün yayılmasına engel olmak için ellerinizi yıkayın
Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının - elleriniz virüsün değdiği bir yere dokunursa virüs vücudunuza bulaşabilir
Öksüren, hapşıran veya ateşi yüksek kişilerden uzak durun - 1 metre uzak durmak havaya bulaşabilecek virüsten korunmanızı sağlar
KORONAVİRÜS KİMLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜR?
50 yaş üstü erkeklerde görülme sıklığı daha fazla tespit edilmiştir. Vakaların çoğunda eşlik eden en az bir hastalık tespit edilmiştir. En sık eşlik eden hastalıkların diyabet, hipertansiyon, obezite, kanser, kronik böbrek, kalp ve akciğer hastalıkları olduğu görülmüştür.
Bu durumun, hastalığın SARS’a göre neden daha mortal olduğunu açıklayabilecek nedenlerden biri olduğu ve Kronik Hastalığı olan kişilerin MERS-CoV için risk taşıdığı söylenebilir.