Cumartesi sabah yasak var mı? Sokağa çıkma yasağı cuma günü mü başlıyor? Cuma akşamı yasak var mı?
Koronavirüs salgının yayılımının önlenmesi maksadıyla getirilen kısıtlamalar hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler Cumartesi sabah yasak var mı? Sokağa çıkma yasağı cuma günü mü başlıyor? Cuma akşamı yasak var mı? sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar...
Türkiye'de koronavirüs salgını tırmanışa geçti. Bazı illerimizde vaka artışları yüzde 50, yüzde 100 oranında arttı, bazı illerimizde yoğun bakım yatakları doldu. Salgının kontrol alınması için de kısıtlama kararları alındı. Belirlenen saatlerin dışında sokağa çıkmanın kısıtlanmasına karar verildi. Kısıtlamalar hakkında kafasında soru işareti bulunan ve araştırmalarda bulunanlar Cumartesi sabah yasak var mı? Sokağa çıkma yasağı cuma günü mü başlıyor? Cuma akşamı yasak var mı? sorusuna yanıt arıyor. Detaylar ve daha fazlasını haberimizde bulabilirsiniz.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI CUMA GÜNÜ MÜ BAŞLIYOR?
İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre sokağa çıkma kısıtlaması Cumartesi günleri saat 20.00'da başlıyor, pazar sabahı saat 10.00'da sona eriyor. Pazar akşamı saat 20.00'de başlayan sokağa çıkma kısıtlaması ise pazartesi günü sabah saat 05.00'da sona eriyor.
CUMA AKŞAMI YASAK VAR MI?
Cuma akşamı sokağa çıkma yasağı bulunmuyor. Ancak İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre alışveriş merkezleri, güzellik merkezleri, berber, kuaför, marketler cuma günü akşam 20.00'den sonra hizmet vermeyecek.
Restoran, lokanta, kafe,kafeterya, pastane gibi yeme içme hizmeti veren yerler, hafta içi ve hafta sonu saat 20.00 itibariyle online/telefon ile sipariş ve paket servis yapabilecek.
CUMARTESİ SABAH YASAK VAR MI?
Cumartesi günü sabah saatleri için herhangi bir yasak veya kısıtlama bulunmuyor. Vatandaşlar işlerine gidebilecek veya dışarı çıkabilecekler.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN KİMLER MUAF TUTULACAK?
İçişleri Bakanlığının yayınladığı sokağa çıkma genelgesine göre çalışan 65 yaş ve üstü vatandaşlar, 20 yaş ve altı çalışan kişiler ile açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlarda" yönetici, görevli veya çalışanlar, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri dahil) ile acil çağrı merkezleri, Vefa Sosyal Destek birimleri, Kızılay, AFAD’da ve afet kapsamında faaliyet yürütenler, görev alanlar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.
Öte yandan ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler (bu kişilerin yanlarında bulunan eş, kardeş, anne veya babadan bir refakatçi) ile sınav görevlileri, cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar kısıtlamalardan muaf olacak.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA KİMLER DIŞARI ÇIKABİLİR?
Bakanlığın genelgesine göre "elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon gibi kesintiye uğramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar, ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dahil), yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar, yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları, üretim ve imalat tesislerinde çalışanlar, küçükbaş ve büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler, servis hizmeti vermek üzere dışarıda olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları, iş yerlerinin kapalı olduğu saatlerde/günlerde sürekli olarak iş yerlerini bekleyenler belediyelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere hafta sonu çalışacak personel, zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılay'a yapılacak kan ve plazma bağışları dahil), Yurt, pansiyon, şantiye gibi toplu yerlerde kalanların gereksinim duyacağı temel ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar, iş sağlığı ve güvenliği nedeniyle iş yerlerinden ayrılmaları riskli olan çalışanlar (iş yeri hekimi gibi), veteriner hekimler, otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi 'özel gereksinimi' olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri.
30 Nisan 2020 tarihli genelge kapsamında oluşturulan hayvan besleme grubu üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulaması, işlenmesi, ilaçlaması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar, ikametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan saatler içerisinde evlere paket servis hizmetinde görevli olanlar, mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartıyla), seyircisiz oynanabilecek spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler, şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında (uçak, otobüs, tren, gemi gibi) görevli olanlar ile bu toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu ibraz ederek belgeleyenler, şehir içi toplu ulaşım araçlarının (metrobüs, metro, otobüs, dolmuş, taksi gibi) sürücü ve görevlileri." sokağa çıkma kısıtlamasından dışarı çıkabilecekler.