Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Konferansına video mesaj! "Tüm ülkelerin elini taşın altına koyması şarttır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansına (COP15) gönderdiği video mesajda, iklim değişikliği ve çevre kaynaklı sorunlarla mücadelenin belirli ülkelere havale edilemeyeceğini belirterek," Ekonomik gücü, coğrafi konumu, tarihi sorumluluğu ne olursa olsun tüm ülkelerin elini taşın altına koyması şarttır." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansına (COP15) gönderdiği video mesajda tüm ülkelerin iklim değişikliği ve çevre kaynaklı sorunlarla mücadele etmesi gerektiğinin altını çizerken atılması gereken adımların olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin üstüne düşeni yapacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, biyolojik çeşitliliğinin hem karada hem de denizlerinde korumasında kararlı olunduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan video mesajında şu ifadelere yer verdi:
Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Şi, Sayın Genel Sekreter, değerli katılımcılar sizleri şahsım ve milletim adına en kalbi duygularımla selamlıyorum. Değerli dostum Sayın Şi'ye nazik davetleri için teşekkür ediyorum. 15. Taraflar Konferansının hayırlara vesile olmasını diliyorum.
"TABİ AFETLER BU SORUNLARIN ULAŞTIĞI VAHİM BOYUTLARI GÖSTERİYOR"
İklim değişikliği, çevre felaketleri, kirlilik, su ve gıda güvenliği ile biyolojik çeşitlilik kaybı gibi sınamalarla karşı karşıyayız. Dünyanın farklı köşelerinde yaşanan ve ciddi kayıplara yol açan tabi afetler bu sorunların ulaştığı vahim boyutları gösteriyor. Tabi afetler çevreye ve ekosisteme verdiği zararlar yanında insanların can ve mal güvenliğini de doğrudan tehdit ediyor. Şu gerçeği hepimiz biliyoruz. Tabiattaki her şey zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Tahrip olan biyolojik çeşitlilik, kirletilen çevre, yok olan gıda ve su demektir. Bu durum ise çatışmalara yol açmakta ve insanları göçe zorlamaktadır. Medeniyetler beşiği olan Akdeniz'i büyük bir mülteci kabristanına çeviren sebeplerden biri de çevrenin tahrip olmasıdır. Geleceğimizi etkileyen bu tehdit karşısında elbette öncelikle adım atması gerekenler iklim değişikliğine yol açan, sıkıntıların ortaya çıkmasında tarihi mesuliyetleri bulunanlardır. Ancak iklim değişikliği ve çevre kaynaklı sorunlarla mücadele sadece belli ülkelere havale edilemez. Ekonomik gücü, coğrafi konumu, tarihi sorumluluğu ne olursa olsun tüm ülkelerin elini taşın altına koyması şarttır.
"TÜRKİYE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİNİ KORMAKTA KARARLIDIR"
Konferansın temasının ekolojik medeniyet tüm canlılar için ortak geleceğin inşası olarak belirlenmesi bu bakımdan isabetli olmuştur. Türkiye "Yaratılanı sev yaratandan ötürü" anlayışıyla zengin biyolojik çeşitliliğini hem karada hem de denizlerinde korumakta kararlıdır."