Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fransa'da Tarihi Ayar

Türkiye’nin AB üyelik sürecini değerlendiren Erdoğan “Ne olur, artık bizi alıverin diyecek halimiz yok” dedi. Fransa ile işbirliği içinde olmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan terörle mücadele konusundaki mesajlarını da yineledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fransa'da Tarihi Ayar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’nın başkenti Paris’ten, Avrupa Birliği’ne, Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili sert mesajlar verdi. Erdoğan, ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Toplam 3 saat süren görüşmelerde iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı. Görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

AB BİZE GEREKÇE SUNAMIYOR: Türkiye-AB süreci içinde ne yazık ki 54 yıldır kapıda bekletilen bir ülke. Gerekçelerini sunmaya gelince AB bize gerekçe sunamıyor. Öyle ki ilk zamanlar 15 fasıl üzerinden bizi engellerken, daha sonra bize yönelik bu fasılların sayısı 35’e çıktı. Bu 35 fasıl daha sonra da yine farklı bir yaklaşımla faslın açılması, ama kapatılması noktasına gelince kapatılması da olmadı.

AB MİLLETİMİ YORUYOR: Bu bizi ciddi manada yorduğu gibi milletimi de ciddi manada yoruyor. Belki de bizi bir karara doğru sürükleyecektir. Zira sürekli ‘Ne olur, artık bizi de alıverin’ diyecek halimiz de pek yok. Bakın bunu Fransa’da söylüyorum.

İKİ DEVLETLİ FİLİSTİN MESELESİ: Suriye’yi, Irak’ı, Filistin’i görüştük. İki devletli bir Filistin meselesini görüştük. BM’de yapılan oylamanın getirisini, götürüsünü görüşme imkanımız oldu. Filistin konusunda önümüzdeki dönemde atılacak adımlarda Fransa ile yakın istişare içinde olacağız. Fransa ile diyaloğumuz Suriye konusunda da kararlı bir şekilde devam edecek.

TUTUKLU GAZETECİ YANITI: Batı her zaman bize şunu söylüyor, ‘Yargı bağımsızdır.’ Türkiye’de de bağımsız yargı kendi kararını verir. Bununla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı bana bazı isimler verdi. Ben Adalet Bakanımızdan onlarla ilgili bilgileri temin ederek kendilerine göndereceğim. Terörün ve teröristlerin bahçıvanları vardır. Onlar gazetelerinin köşelerinden orayı sularlar. Ve bir gün bakarsınız ki bu insanlar karşınıza terörist olarak çıkarlar. Biz bunun bedelini 35 bini aşkın şehit vererek ödedik. Temenni ederim ki Fransa ödemez.

TERÖR KORİDORU OLUŞTURTMAYIZ: Astana, Soçi, bunlar Cenevre’ye alternatif değil, Cenevre’yi tamamlayıcı çalışmalardır. Biz Suriye’nin kuzeyinde bir terör koridoru oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Dostlarımızın da burada bizimle birlikte hareket etmesi beklentimizdir. Ama ne yazık ki bizim NATO’da dostumuz olan Amerika’nın kalkıp hala PYD, YPG, bunlara TIR’larla zırhlı taşıyıcıları, silahları vermeleri bizim üzüntü kaynağımızdır.

BU AY SOÇİ’DEYİZ: Bu ay Soçi’deyiz. Önümüzdeki ay İstanbul’dayız, ondan sonra Tahran’dayız. Ama bizim hedefimiz Esed’li bir çözüm değildir.

Fransız gazeteciye sert FETÖ çıkışı

Erdoğan, bir Fransız gazetecinin Türkiye’nin Suriye’de teröristlere silah gönderdiği iddialarıyla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi: “Sorunuzu anlamadım. Suriye’ye kim silah gönderdi? Sen şimdi FETÖ ağzıyla konuşuyorsun. O operasyonu yapanlar FETÖ’nün savcılarıydı, şu anda hapisteler. Sen bana bu soruyu böyle soruyorsun da Amerika’nın 4 bin TIR Suriye’ye getirmiş olduğu silahları niye sormuyorsun? Bunları da bir araştırsaydın. Bunları kolay kolay karşınızda yutacak birisi yok.”

Kavala’nın avukatları burada

Erdoğan, Macron’un verdiği listede Osman Kavala’nın isminin yer alıp almadığının sorulması üzerine “Kavala’nın avukatları burada da demek ki. İstanbul’daki 2013 Gezi olaylarının bunlar perde arkası, geri planındaki aktörleri olduğunu ben hanımefendiye hatırlatayım da, onun üzerine bir çalışma yapsın. İsabetli olur” dedi.

‘İkiyüzlülükten çıkmak gerekiyor’

Türkiye’nin AB üyelik sürecini değerlendiren Erdoğan “Ne olur, artık bizi alıverin diyecek halimiz yok” dedi. Fransa ile işbirliği içinde olmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan terörle mücadele konusundaki mesajlarını da yineledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ortak basın açıklamasında şunları kaydetti: “Zannediyorum, AB Türkiye’ye her zaman iyi davranmadı. Bazı şeylerin mümkün olduğu hissettirildi. Aslında tam da mümkün değildi. Avrupa Birliği içtenlikle Avrupa yanlısı olan insanları yordu. Dolayısıyla bazen bazı anlaşılması zor davranışları besledi. Gelecek yıllarda yeni başlıklar açacağız dersem herkesin vaktini kaybetmiş oluruz. Belki bir iş birliği, belki bir ortaklık çerçevesinde çalışılır. Fransa adına hedefimizin şu olduğunu söyleyebilirim: Burada amaç Türkiye’nin ve Türk halkının Avrupa’nın içinde kalmasını muhafaza etmek. İkiyüzlülük içinde olmamak lazımAçıkça konuşmak daha faydalı.”  Macron, Erdoğan ile terörle mücadelenin önemi konusunda aynı düşündüklerini ifade ederek, “Fransa’da terör örgütü olarak kabul ettiğimiz PKK ile özellikle finansı sağlayan şebekelerle mücadele etmek için gereken önlemleri alıyoruz” dedi.

Tutuklu listesi iletti

Macron, Suriye konusunda ise Esad’a taviz veren bir yaklaşım içinde olunmaması gerektiğini belirtti. Türkiye’deki üniversite öğretim üyelerinin ve gazetecilerin durumunu da ele aldığını kaydeden Macron, bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir liste ilettiğini dile getirdi. Macron, Türkiye’nin, NATO ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi içerisinde yer almasının, iki ülke arasında bağı güçlendirdiğini söyledi. Macron, Sinop’ta nükleer santralin önemli olduğunu hatırlatmak istediğini belirterek, son aylarda tarım alanında 5 bin 700 ton ihracat yapıldığını, tavuk eti, meyve ve sebze konusunda çalışmaları ilerletmek istediğini kaydetti. Macron, Suriye meselesi ile ilgili, siyasi açıdan taraflı olduğu için Astana ve Soçi’nin bir sonuca götürmeyeceğini belirtti.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡