Güler'in 90 yıllık ömründe çektiği fotoğrafların İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin adeta görsel hafızasını oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, "Kendini 'tarihi, makinesiyle yazan bir foto muhabiri' diye tanımlayan Ara Güler son nefesine kadar fotoğraf makinesinin deklanşörüne bizim için, tüm insanlık için basmayı bırakmamıştır. Bu sergide yer alan yaklaşık 60 fotoğrafın çoğu usta sanatçının objektifinden doğup büyüdüğü İstanbul'a dair eşsiz izlenimleri yansıtıyor." diye konuştu.
Ara Güler'in yarım asrı aşan meslek hayatı boyunca çektiği fotoğrafların dünyanın dört bir yanındaki müzelerin, koleksiyonların, albüm ve sergilerin baş köşesinde yer aldığını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"İstanbul'u hayatının ve sanatının odağına koyan Ara Güler'in serüveni Türkiye'nin yakın tarihinde de adeta bir özet gibidir. Sergiyi ziyaret eden Japon dostlarımızın İstanbul ve Türkiye ile ilgili bilgi dağarcığına bu vesileyle katkıda bulunmak bizler için büyük bir mutluluk olacaktır. Bu serginin tarihe damgasını vurmuş olan Türk ve Japonlar arasındaki kadim dostluğu daha da güçlendireceğine inanıyorum. Tabii aynı şekilde bu arada bu serginin daha güçlü bir şekilde İstanbul'da doğuşuna da vesile olan Doğuş Grubu'na, dolayısıyla Ferit Bey'e de özellikle teşekkür ediyorum."
Konuşmasının sonunda Ara Güler'i saygıyla yad eden ve Japon sanatseverleri sergiye davet eden Erdoğan, emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.