Cüzzam ( Lepra) nedir? Tedavisi var mıdır? Cüzzamın belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır?

Cüzzamın tedavisi var mıdır? Cüzzamın belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Genellikle bulaşıcı olan ve solunum yolu ile buluşan Cüzzam aslında lepra olarak biliniyor. Bu hastalığı taşıyan kişilerle temasta bulunulmaması aynı ortamda barınılmaması gerekiyo

Cüzzam ( Lepra) nedir? Tedavisi var mıdır? Cüzzamın belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır?

Cüzzam nedir, nasıl bulaşır? Cüzzamın tedavisi var mıdır? Cüzzamın belirtileri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için araştırdık.

CÜZZAM (LEPRA) NEDİR?

Kronik seyirli olarak devam eden bir enfeksiyon hastalığı olan cüzzam, ilk olarak 1876 yılında Noveçli bilim adamı Armauer Hansen tarafından bulunmuştur. Sosyal ve toplumsal bir hastalık olarak görülen cüzzam hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. İnsanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülen cüzzam, insanları çirkinleştirmesi nedeniyle “lepra” olarak adlandırılmıştır. Bunun yanı sıra “miskin hastalığı” ve “hanseniasis” olarak da adlandırılmıştır.

Cüzzam hastalığı çok eski çağlardan beri oldukça korkulan bir hastalık olmuştur. Bu hastalığa yakalananlar toplum tarafından dışlanırlar ve lanetlenmiş kişiler olarak nitelendirilirler. Bulaşıcı bir hastalık olan cüzzam (lepra), M.Ö 600 yıllara dayanmakla birlikte haçlı seferleri sırasında oldukça yayın bir hal almıştır.

CÜZZAM (LEPRA) NASIL BULAŞIR?

Döküntülü deri hastalıklarından olan lepra, genetik olarak aileden gelen bir hastalık olabileceği gibi bu hastalığı taşıyan kişiler ile temasta bulunulması, aynı ortamda barınmaları, aynı havayı solumaları ve aynı eşyaları kullanmaları durumunda kişiden kişiye kolayca bulaşabilir. Bu nedenle cüzzam hastalarının toplum içinde barınmaları ve günlük yaşamlarına normal olarak devam etmeleri mümkün değildir.

Cüzzamın başlıca bulaşma şeklinin solunum yolu ile olduğu belirtilmektedir. Solunum yolu ile bulaşmanın yanı sıra temasta bulunulması da bulaşıcılık riskini büyük oranda arttırmaktadır. Ancak mikrobun bulaşmasının hemen ardından belirti görülmesi söz konusu değildir. Oldukça sinsi ilerleyen ve çoğalan bir mikrop cüzzam, 5 yıl sonra ortaya çıkabileceği gibi 25 yıl sonra da meydana gelebilir. Bu nedenle hastalığın ne zaman ne şekilde bulaştığının belirlenmesi oldukça zor olmaktadır.

Basilin vücuda girişini sağlayan ve kolaylaştıran en büyük etken zedelenmiş deri veya mukozadır. Bu nedenle hasta ile aynı eşyaları kullanmanın yanı sıra hastanın eşyaları ile sürekli bir temas halinde bulunmak da risk oluşturmaktadır.

CÜZZAM'IN (LEPRA) BELİRTİLERİ

Döküntülü deri hastalığı olarak bilinen cüzzam (lepra), öncelerinde deride kepek şeklinde döküntülere neden olurken sonrasında kaşınmalar meydana gelir. Hastalığın ilerlemesi durumunda ise burun kanamaları, kas ve eklemlerde şiddetli ağrılar meydana gelmektedir. Cüzzam hastalığında vücudun tamamını etkileyen bir ödem söz konusudur. Ancak bu ödem daha çok yüzü etkilemektedir.

Cüzzam ( Lepra) nedir? tedavisi var mıdır? Cüzzamın belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır?

Cüzzam (lepra) belirtilerini kısaca sıralamak gerekirse;

*Vücudun herhangi bir bölümünde meydana gelen ağrısız, açık renkli, oval ve kepeksiz lekelenmeler.

*Çocuklarda sık sık meydana gelen burun tıkanıklığı ve kanamaları.

*Duyu eksilmesi.

*Kaşların uçlardan dökülmesi.

*Deride meydana gelen kabarık, duyu kusuru olan, kılsız, kepekli ve terlemeyen lezyon oluşumları.

*Avuç içi kaslarında meydana gelen erimeler.

*4. ve 5. parmakta meydana gelen içe kıvrılma.

*Kol ve bacak sinirlerinin kalınlaşmasıyla birlikte meydana gelen ağrı.

*Yüzde ödem ile birlikte kabarık ve sert nodül oluşumu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡