Demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler | Demir eksikliğine ne iyi gelir?
Demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler nelerdir? Kendinizi sürekli yorgun, halsiz, eskisinden daha çok üşüyor hissediyorsanız birçok kişi gibi siz de demir eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Dünya genelinde en çok görülen kansızlık türü olan demir eksikliği yaşam standartlarımızı olumsuz yönde de etkileyebilir. Peki Demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler nelerdir?
Demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler nelerdir? Dünya genelinde en çok görülen kansızlık türü demir eksikliğidir. Vücudunuzdaki demir eksikliği anemiye yani kansızlığa dönüşmeden önce önlem almak tedavi aşamasında büyük önem taşır. Peki Demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler nelerdir? Demir eksikliğine ne iyi gelir?
DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Vücudunuzda demir eksikliği olduğunu şu belirtilerden anlayabilirsiniz. Ama dediğimiz gibi teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Sürekli yorgunluk hissi, güçsüzlük, bitkinlik
Cilt renginde gözle görülür bir solgunluk
Konsantrasyon bozukluğu
Sinirlilik hali
Ellerde, ayaklarda uyuşma
Baş ağrısı
Kulaklarda uğuldama
Kırılan tırnaklar, dökülen saçlar, ağız kenarında çıkan yaralar
Çarpıntı
Toprak gibi enteresan şeyler yemek isteği
DEMİR EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?
Vücutta sentezlenmeyen yani üretimi yapılmayan ve bu sebeple dışarıdan gıdalar aracılığı ile vücuda alınan demir, düzenli ve yeterli olarak alınması gerekir. Genel anlamda demir eksikliği, düzensiz ve yetersiz beslenen kişilerde görülmektedir. Demir eksikliğinin en önemli sebebi, demir içerikli besinlerin tüketilmemesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Kadınların her ay gerçekleşen regl durumdan dolayı demir eksikliğine yatkınlıkları daha fazladır. Demir eksikliğinin sebepleri şunlardır:
Emzirme dönemi
Gebelik
Büyüme ve gelişim çağında olmak
Ergenlik dönemi
Sık aralıklarla doğum yapmak
Kalıtım
Dengesiz beslenme
Demir eksikliği anemisinin belirtileri ise şunlardır:
Ağız köşelerinde meydana gelen çatlaklar
Kırılgan saç ve tırnaklar
Dilde yanma
Ciltte kuruluk
Ağız mukozasında görülen hassasiyet
Halsizlik ve yorgunluk hali
Konsantrasyon ile ilgili problemler
Baş dönmesi ve baygınlık hissi
Nefes nefese kalmak
Sinirlilik halleri
Kulakların çınlaması
Göz kararması
El ve ayaklarda meydana gelen karıncalanma hissi
Baş ağrıları
Dil şişmesi
Sürekli üşüme hissi
Depresyon hali
DEMİR EKSİKLİĞİNE NE İYİ GELİR?
Demir eksikliği problemi yaşayan kişilerin bol bol demir içeren besinler tüketmesi gereklidir. Bu besinler; karaciğer gibi sakatatlar, kırmızı et, börülce, mercimek, bezelye, kuru fasulye, barbunya gibi bakliyatlar, patates, çekirdeksiz üzüm, kuru erik, kabak, pekmez, yulaf, bal, domates, keçiboynuzu gibi yiyeceklerin tüketilmesinde fayda vardır.
DEMİR EKSİKLİĞİNE İYİ GELEN İÇECEKLER, BESİNLER VE BİTKİLER NELERDİR?
Ispanak: Demir eksikliği denildiğinde akla ilk gelen bitki ıspanaktır. Düzenli olarak ıspanak tüketen insanların demir oranlı yükselmektedir. Ispanak bitkisini hangi türde pişirdiğiniz önemli değildir. Dikkat edilmesi gereken durum, besin değerlerini korumak için çok fazla pişirmemekte fayda vardır.
C Vitamini: İçeriğinde C vitamini barındıran besinler demirin bağırsaklardaki emilim düzeyini arttırır. Bu besinler; domates, yumurta, portakal gibi bol vitamine sahip yiyeceklerdir. Kahve ve çay gibi içecekler demirin emilimini azalttığından dolayı fazla miktarlarda tüketmemekte fayda vardır. Bu içeceklerin yerine taze sıkılmış portakal suyu, limon suyu gibi içerisinde C vitamini çok olan içeceklerin tüketilmesi oldukça yararlı olacaktır.
Kuru meyveler: Gün içerisinde yanınızda taşıyabileceğiniz oldukça sağlıklı atıştırmalık gıdalardır. Bazı kuru meyvelerin demir eksikliği problemlerine iyi geldiği bilinmektedir. Bu meyvelerden demir eksikliği anemisi açısından en faydalı olanları ise çekirdeksiz kuru üzüm, dut kurusu, kuru kayısı ve kuru eriktir. Günlük olarak 100 gram kadar kuru üzümün tüketilmesi ile günlük demir ihtiyacının %23'ü karşılanabilmektedir.
Yeşillik: Yeşil yapraklı her bitki besin değeri açısından oldukça zengin gıdalardır. Demir eksikliği anemisine sahip olan kişiler özellikle et tüketirken etin yanına mutlaka yeşillikler ile hazırlanmış salata da tüketmeleri önerilmektedir. Yeşil yapraklı bitkiler demir emiliminin dengelenmesini sağlamaktadır. Yemeklerin yanında tüketilmesinin dışında marul, roka ve maydanoz gibi yeşillikler demir açısından oldukça zengindir.
Baklagiller: Tahıl ve kuru baklagillerden yapılmış olan yiyecekler demir eksikli şikayeti olanlar için oldukça faydalıdır. Özellikle baklagillerden yapılan yiyeceklerin yanına yeşilliklerden ve domatesten yapılan bol limonlu salatalar vücutta demir emilimini arttırmaktadır. Demir eksikliği şikayeti olan kişilerin besinlerini bu şekilde tüketmelerinde fayda vardır.
Pekmez: Özellikle üzüm ve keçiboynuzu pekmezleri demir açısından oldukça zengindir. Her sabah kahvaltıda ya da aç karna 1-2 kaşık civarlarında pekmez tüketilmesi ile günlük olarak ihtiyaç duyulan demirin birçoğu karşılanabilmektedir. Halk arasında kan yapıcı olarak da bilinen bu gıda tek başına bir demir kaynağıdır. Pekmez yanında portakal yani C vitamini bakımından zengin bir meyve ile tüketilmesi halinde demir emiliminin arttırılması mümkün olabilmektedir. 1 tatlı kaşığı kadar pekmezin içeriğinde 1mg kadar demir bulunur.
Et ve Et Ürünleri: Demir içeren besinlerin içerisinde et ve et ürünleri başı çekmektedir. İçerisinde A ve B grubu vitaminler, fosfor, çinko ve selenyum gibi mineraller, demir ve kolesterol bakımından da zengin olan yiyecek grubudur. Kolesterol sebebi ile dikkatli tüketmekte fayda vardır. Tüketim tavsiyesi ise kırmızı et için haftada 2 gün, beyaz et için ise haftada iki gün tavuk ve haftada üç gün balık tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda et ve et ürünleri tüketilirken yanında bol limonlu salataların da tüketilmesi oldukça faydalı olacaktır.
Yumurta: Mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin bir değere sahip olan yumurta, demir içeriği bakımından da oldukça zengindir. Günlük tüketilmesi gereken besinlerin başında gelen yumurta, anne sütünden sonra gelen en kaliteli protein içeriğine sahip yiyecektir. Aynı zamanda yumurta içerisindeki demir oranının artmasını sağlamak için yanında yeşillik tüketebilir, C vitaminli gıdalardan faydalanabilirsiniz.
Kalsiyumun demirin emilimini azaltma ya da engelleme özelliği vardır. Yoğurt gibi süt ve süt ürünlerinin ana yemekler ile beraber tüketilmemesi gereklidir. Özellikle yeşil yapraklı bitkilerin tüketilmesinde sıklıkla kullanılan yoğurt demirin etkisini kaybetmesine sebep olmaktadır.