Depremde telefonla haberleşme kesilmeyecek
Deprem gibi doğal afetlerde haberleşmenin kesilmesini önleyecek uydu transmisyonlu mobil baz istasyonu sayısı 25 ilden 40 ile çıkartılıyor.
Afetlerde, baz istasyonlarının zarar görmesi veya yetersiz kalması durumunda artan haberleşme talebini karşılamak üzere 25 ilde bulundurulması kararlaştırılan uydu transmisyonlu mobil baz istasyonu sayısı 40 şehre konumlandırılacak.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, deprem başta olmak üzere doğal afet ve acil durumlarda haberleşmenin kesilmesi engelleyecek çalışma, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) koordinasyonunda, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ve GSM işletmeleri tarafından yapıldı. Buna göre, 40 uydu transmisyonlu mobil baz istasyonunun her biri en az iki ili kapsayacak. Bu sayede Türkiye'nin tamamı doğal afet durumlarında haberleşme sorunu yaşamayacak şekilde kapsama alanına dahil olacak.
Afet ve acil durumlarında şehirlerdeki mobil baz istasyonları ile irtibatın sağlanabilmesi için işletmeciler tarafından tüm bilgiler, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile AFAD’a bildirildi.
DEPREME DAYANIKLI ORTAK BAZ KULESİ
BTK, AFAD ve GSM firmalarının yürüttüğü çalışmayla, valilik, hastane ve toplanma merkezleri gibi ihtiyaç duyulan alanlarda geniş kapsama alanına sahip ve depreme dayanıklı, ortak sabit baz istasyonu kuleleri de kurulacak. Pilot olarak belirlenen İstanbul, Erzincan ve Isparta kulelerin kurulacağı ilk iller olacak.
Yapılan saha araştırmaları neticesinde İstanbul başta olmak üzere 3 il için toplam 110 noktada kule kurulmasına ihtiyaç olduğu bildirildi. Bu kulelerin 25'inin İstanbul'da kurulması gerektiğine karar verilirken, gerekli onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından baz istasyonu kulelerini kurulmasına başlanacak.