Diyarbakır'da görülen dev çekirge herkesi şaşkına uğrattı. Diyarbakır Çınar’a bağlı Beşpınar köyünde çiftçiler, arazilerini sürmek için yola çıktıklarında dev çekirge ile karşı karşıya kaldı.
Daha önce de bu türden çekirge gördüklerini belirten çiftçiler, ilk defa bu kadar büyük ve renkli çekirge gördüklerini söyledi.
Özgür Güler isimli çiftçi, “Her sene mutlaka çekirgeleri ile karşılaşırız, fakat bu defa görmüş olduğunuz çekirgeler diğerlerine göre çok daha büyük ve rengarenk” şeklinde konuştu.
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar ise bu çekirgelerin zararlı olmadığını, zararlı böcek ve çekirgeleri yedikleri için aksine faydalı olduklarını belirtti.
Prof. Dr. Satar, “Bunlar çok faydalı hayvanlar, zararlı çekirgeler gibi değil. Bunlar o zararlı çekirgelerle de beslenen çekirgeler. Dolayısıyla zararlı böcekleri yedikleri için, biz bunları faydalı olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.
Anız yangınlarının bu çekirge türlerine zarar verdiğini savunan Prof. Dr. Satar. şunları söyledi: "Şu anda tam anız yangınları zamanı. İşte anız yakılırsa, bu tür faydalı, büyük tehlikeliymiş gibi görünen türler, halbuki çiftçi dostu, bunlara da zarar vermiş oluyoruz."
Açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Satar: "Normalde bu tür, bizim için çok kıymetli bir tür. Biyolojik mücadele de kullanılabilecek bir tür. Hem zararlı böcekleri hem de zararlı çekirgelerle besleniyorlar. Bunların boyu antenleri de hesaba katarsanız bir 20-25 santimetreyi buldukları için, sanki tehlikeliymiş gibi, insanlara zarar verecekmiş gibi görüyorlar” ifadelerini kullandı.
ÇEKİRGELERİN ÖZELLİKLERİ
Çekirge, düz kanatlılar takımının Caelifera alt takımına ait sıçrayıcı özelliğe sahip bir hayvan türüdür. Anadolu’da çekirgeler türlerine göre değişen büyüklüktedirler. En küçük çekirge türü 2 cm’dir ve görülen en büyük çekirgenin boyu 20 cm kadardır. Özellikle göçmen çekirgeler diğerlerine göre 5-10 cm daha büyüktür.
HANGİ BÖLGELERDE GÖRÜLÜR?
Türkiye’de çekirgelerin en çok görüldüğü bölgelerimiz, Trakya ve Güney Anadolu olarak bilinir. Bitki örtüsü açısından zengin olan yerlere yaptıkları göçlerle ünlüdür. Gruplar halinde bırakılmış yumurtalardan çıkan kanatsız çekirge yavruları büyük topluluklar halinde bitkilere saldırır.
Çekirgeler 9-10 saat aralıksız uçabildikleri gibi, kanat çırpma hızların saatte 15-20 kilometreyi bulur. Bu hayvanlar hem suda hem de karada yaşama özelliğine sahiptir. Doğada bulunan birçok hayvan gibi belirli ve sabit bir yuvaları bulunmamaktadır.