Devlet Hastaneleri Bugün Açık Mı 30 - 31 Ağustos 2017

Hastaneler bugün açık olacak mı? Sağlık ocakları bugün açık mı? Hangi hastaneler bugün açık? Tüm sorularınızın cevabını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Devlet Hastaneleri Bugün Açık Mı 30 - 31 Ağustos 2017

Kurban bayramı boyunca hastanelerin acil servisleri çalışacak. Noterler ise, kurban bayramının sona ermesinin ardından çalışmaya başlayacak.

Çalışma programı şu şekilde:
28 Ağustos Pazartesi: Açık
29 Ağustos Salı günü Açık,
30 Ağustos Çarşamba Zafer Bayramı: Tatil
31 Ağustos 2017 Perşembe Günü | Arefe: Yarım Gün
1 Eylül 2017 Cuma Günü | Kurban Bayramı 1. Gün: Kapalı
2 Eylül 2017 Cumartesi Günü | Kurban Bayramı 2. Gün: Kapalı
3 Eylül 2017 Pazar Günü | Kurban Bayramı 3. Gün: Kapalı
4 Eylül 2017 Pazartesi Günü | Kurban Bayramı 4. Gün: Kapalı

HASTANELER İÇİN SADECE ACİL BÖLÜMLERİ AÇIK OLACAK

Önümüzdeki hafta birçok çalışan bayram iznine ayrılacak. Bu hafta yapılan idari izin açıklamasıyla kurban bayramı tatili devlet memurları için 10 güne çıkartılırken özel sektör çalışanları için bu durum farklı. Bazı iş kolları ve işyerlerinde işin devamlılığı açısından çalışanların bayram süresince de çalışması gerekmektedir. Peki bayramda çalışanların maaşları nasıl ödenir? Bayramda çalışanlar fazla mesai alır mı sorularına yanıt arayalım.

4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir. Zamlı bu ücret arife günü öğleden sonra yapılan çalışmayı da kapsamaktadır.

Durumu bir örnekle anlatalım. Saatlik ücreti 5 TL olan Mehmet Bey bayramın 27’nci ve 3’üncü günü toplam 12 saat çalışmıştır. Normal günlerde 60 TL alması gereken Mehmet Bey bayramdaki bu 12 saatlik çalışması karşılığı 120 TL alacaktır.

Aylık ücret üzerinden örneklendirmek gerekirse, bayramın 2 günü tatil yapmayarak çalışan bir işçiye, aylık 2 bin 400 TL brüt ücret ödendiği varsayalım. İşçinin tatil yapmayarak çalışması halinde, günlük ücretinin (2.400/30) 80 TL olması nedeniyle, bayramın birinci günü için 80 TL ve 2’nci günü için 80 TL olmak üzere iki genel tatil günü için toplam 160 TL ek ödeme yapılması gerekmektedir. Aynı şekilde arife günü öğleden sonra çalıştığı saat ücretinin de 2 katı olarak ödenmesi gerekmektedir.

30 Ağustos 2017 Çarşamba bankalar açık mı?

30 Ağustos Zafer Bayramı olması nedeniyle resmi tatil olarak kutlanmaktadır bu nedenle bankalar özel ve resmi fark etmeden kapalı olacaktır yine borsa ve diğer tüm resmi kurumlar kamu kurumları ve bir çok işyeri resmi tatil nedeniyle kapalı olacaktır.

31 Ağustos 2017 Perşembe arefe günü bankalar açık mı?

Kurban Bayramı Ramazan Bayramı ile 29 Ekim Cumhuriyet bayram arefelerinde yarım gün resmi tatildir bu nedenle banka şubeleri sabah açık olacak Borsa işlem açık olacaktır ancak resmi kurumlarda iş yapılması zor olacaktır bu nedenle tapu trafik tescil gibi noterde işiniz var ise daha önceden halletmeniz yararınıza olacak olup saat 12:30 itibarı ile resmi tatil nedeniyle tüm kurumlar kapanacaktır.

Bankalar ve resmi kurumlar kapalı mı?

Resmi Tatiller Bankalar kapalı olacaktır banka şubeleri kapalı olacağından şubelerden yapılacak olan işlemler yapılamayacaktır. Yine İnternet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık Uygulamalarında yapılacak olan başka bankaya para gönderme işlemi olan EFT işlemi yapılamayacaktır. sadece talimat olarak alınacak olup ilk iş gününde işleme alınacaktır. Yani 31 Ağustos saat 12:30 dan sonra yapılacak EFT işlemlerinin hesaba yansıması 5 Eylül Salı günü olacaktır.

Yine yukarıda belirtildiği şekilde Noterler kapalı olacaktır araç satışı ve diğer işlerin planlamasını resmi tatilin uzunluğu gözetilerek planlanması gerekir. Tapu Müdürlüğü kamu kurumu olduğundan alım satım ve diğer işlemleri planlarken tatil tarihlerini dikkate alınız. Trafik Tescil Şube Müdürlüğü de belirtilen tarihlerde işlem yapmayacak olup kapalı olacaktır. Kısaca Hastaneler acil servis dışında hizmet vermeyecektir.  Belediye binaları işlem yapmayacak olup onlarda resmi tatil süresince kapalı olacaktır.

BAYRAMDA ÇALIŞACAKLAR DİKKAT!

Bu Kurban Bayramı 30 Ağustos Zafer Bayramı ile birleştiği için de toplamda 5.5 günlük bir tatil söz konusu. Bunun tamamını çalışan bir işçi için bu günlerde 11 günlük yevmiyeye hak kazanıyor. 
Bayramda kamuya verilen idari izin özel sektörü kapsamasa da isteyen firmalar tatili 10 güne çıkarabilir. Bugünleri maaştan kesemez, izinden düşemez. Çalışana ise 5.5 gün mesai var.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 44’üncü maddesine göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılabilecektir. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu Kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz.

.
30 AĞUSTOS ÇİFT MESAİ HESAPLAMA

 İş Kanunu’nun 44’üncü maddesine göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılabilecektir. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu Kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz.

Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır.

Bir işverene bağlı olarak çalışan işçilerin, çalışma süreleri, günlük veya haftalık olarak kaç saat çalışacakları, iş sözleşmeleriyle belirlenebilmektedir. Yasal bakımdan günlük normal çalışma süresi 7,5 saat, haftalık normal çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmaktadır. İşyerinde haftalık çalışma süresinin 45 saati aşması halinde, 45 saati aşan her bir saatlik çalışma için, normal saatlik ücretin % 50 artırılarak ödenmesi esastır.

4857 sayılı Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa iş sözleşmesinde, toplu iş sözleşmesinde veya işyeri uygulaması ile aksi bulunmaması halinde ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenecektir.

4857 sayılı Yasanın 49.maddesi uyarınca; Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan ücret, ulusal bayram veya genel tatil günlerinde çalışan işçiye ödenecektir.
Ama uygulamada Kanunun cevaz vermediği bazı durumlar da mevcuttur. İşverenler, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan personele müteakip günlerde izin kullandırılarak ilave ücret ödenmemesi yoluna gitmektedir. Ama burada unutulmamalıdır ki bu tür uygulamalar kanuna aykırıdır.

Ulusal bayram ve genel tatil çalışması hakkında karıştırılan diğer bir husus ise bu çalışmaların fazla çalışma olup olmadığı hususudur. Önemle belirtmek isteriz ki ulusal bayram ve genel tatil çalışması fazla çalışma değildir, nevi şahsına münhasır bir durum teşkil eden bu çalışmaların denkleştirilmesi veya serbest zaman kullandırılması mümkün değildir.

Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre hükümetin kararıyla önümüzdeki Kurban Bayramı'nda kamu çalışanları 10 gün tatil yapacak ve bayramın dışındaki günlerde de idari izinli sayılacak. Bu durum özel sektör çalışanlarını da heyecanlandırıyor ama konunun onlarla direkt ilgisi yok. Özel sektör çalışanları memurların idari izinli sayıldıkları 28-29 Ağustos'ta tam gün 31 Ağustos'ta ise yarım gün çalışmak durumunda. Peki bunun başka bir yolu yok mu? Elbette var.

PATRON İSTERSE…

İsteyen özel sektör firmaları aynen kamuda olduğu gibi çalışanlarına idari izin vererek 10 gün tatil yaptırabilir. Bu durum tamamen firmanın kararına bağlı. Fakat çalışanlar açısından bir tehlike söz konusu. Bazı firmalar bu idari izin verdikleri 2.5 günü maaştan kesmeye kalkabilir. Buna dikkat etmek gerekiyor.

Öncelikle belirtelim bu izinler çalışanların yıllık izin haklarından düşülemiyor, maaştan da kesilemiyor. Yani 10 gün tatil izni verilen bir özel sektör çalışanı ay sonunda maaşını tam alacak.

MESAİ ÖDENECEK

Bunun yanında bayramda çalışma durumunda olanlar için de mesai ücreti ödeniyor. İş Kanunu'na göre çalışanlar bayramda çalışmak zorunda değil. Rızaları ile mesai yapabilirler. Bu durumda da her gün için maaşlarıyla birlikte çift yevmiye hak ederler.
Bu Kurban Bayramı 30 Ağustos Zafer Bayramı ile birleştiği için de toplamda 5.5 günlük bir tatil söz konusu. Bunun tamamını çalışan bir işçi için bu günlerde 11 günlük yevmiye ödenmek zorunda.

NASIL HESAPLANIR?

Bir işçinin net maaşının 1.500 TL olduğu varsayılırsa, günlük kazancı 50 TL olur. Bu işçi, günlük 7.5 saati doldurduktan sonra bayramda da çalışmışsa günlük mesaisi 50 TL günlük+ 50 TL= 100 TL bayram yevmiyesi olarak hesaplanır. AVM'lerde 12 saat çalışanlar yaptıkları 4 saat mesainin ücretini yüzde 50 fazlasıyla alır. Bu mesai bayramda yapılmışsa, ücret bayram mesaisine eklenir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡