DGS taban ve tavan puanları 2019 | DGS üniversite geçiş bölümleri listesi

DGS taban ve tavan puanları 2019 kaç? Geçiş bölümleri nelerdir? Kılavuz nereden ve nasıl öğrenilir? soruları DGS tercih işlemlerinin başlamasının ardından internette sıkça araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için bu merak edilenlri araştırdık. İşte yanıtlar...

DGS taban ve tavan puanları 2019 | DGS üniversite geçiş bölümleri listesi

DGS tercihlerinin başlamasının ardından internette taban puanları araştırılmaya başlandı. Peki DGS taban ve tavan puanları 2019 kaç? Geçiş bölümleri nelerdir? Kılavuz nereden ve nasıl öğrenilir? Tüm merak edilenler haberimizde...

DGS TABAN PUANLARI

2019 DGS tercih kılavuzu henüz yayınlanmadı. Tercih kılavuzu yayınlanmadığı için DGS 4 yıllık bölümlerin taban puanları ile başarı sıralaması henüz belli açıklanmadı. ÖSYM tarafından ilerleyen günlerde yayınlanacak DGS kılavuzu ile birlikte başarı sıralaması, geçiş yapılacak bölümler ile bölümlerin taban puanları belli olacak. Kılavuz yayınlandığında haberimizin içeriğinde yer alacak.

2018 YILI DGS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DGS TERCİHLERİ BAŞLADI MI?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Twitter'den yaptığı açıklamada "Değerli DGS adaylarımız,

tercih sürecinizle ilgili çalışmalarımız tamamlanmak üzere, bu hafta içerisinde kılavuzu yayımlayacağız ve süreci başlatacağız. Sizlere ve ailelerinize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Bu açıklamanın ardından bugün DGS tercihleri başladı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün tercihlerin başladığını şöyle duyurdu.

DGS taban ve tavan puanları 2019 | DGS üniversite geçiş bölümleri listesi

DGS 2019 KILAVUZU

DGS TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçelere Merkezimizde kesinlikle işlem yapılmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.

DGS taban ve tavan puanları 2019 | DGS üniversite geçiş bölümleri listesi

DGS TERCİHLERİ İLE İLGİLİ BİLENMESİ GEREKENLER NELERDİR?

1-  Dikey Geçiş Sınavı ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)

2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.

3- Dikey Geçiş Sınavı'da ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.

4- 2009 yılından itibaren Dikey Geçiş Sınavı de tercihler sınavdan sonra yapılır.

5- 2009 yılından itibaren Dikey Geçiş Sınavı de en fazla 18 tercih yapılır.

6- Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.

7- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir.

DGS'YE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Lisans programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki bütün mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denklik belgesi kabul edilen adaylar da Dikey Geçiş Sınavı DGS'ye başvurabilmektedirler. DGS başvuruları elektronik ortamda veya bizzat ÖSYM bürolarından da yapılabilmektedir. Adayların izleyeceği yollar ÖSYM tarafından her yıl açıklanan kılavuzda ayrıntılı olarak yer almaktadır.

Dikey Geçiş Sınavı DGS` ye giriş sayısı açısından herhangi bir sınırlama yapılmamaktadır. Sınavı kazanmış bir öğrenci isterse daha sonra yine sınava başvuruda bulunabilmektedir ancak 2011 yılında değişen yönetmeliğe göre öğrencilerden puan kesintisi yapılmaktadır.

DGS taban ve tavan puanları 2019 | DGS üniversite geçiş bölümleri listesi

DGS İLE HANGİ BÖLÜMLER TERCİH EDİLEBİLİR?

Bilindiği üzere DGS puanıyla 2 yıllık ön lisans programlarından 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapılabiliyor. Ancak her ön lisans programından istenilen lisans programına geçiş yapılamıyor. YÖK tarafından belirlenen ve ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzda hangi ön lisans programında eğitim gören öğrencinin hangi lisans programını tercih edebileceği bilgisi yer alıyor. Öte yandan geçtiğimiz yıl yapılan tercihler sonucu belirlenen DGS taban puanları da 2019 DGS tercihleri için önemli referans noktalarından birini oluşturuyor.

daylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır.

Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçelere Merkezimizde kesinlikle işlem yapılmayacaktır.

Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.

ÖN LİSANS ALANINA GÖRE GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAKTIR?

DGS Yerleştirme Sonuçları internet (sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacaktır. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.

DGS taban ve tavan puanları 2019 | DGS üniversite geçiş bölümleri listesi

DGS TERCİH ROBOTU VAR MI?

DGS tercih robotu bulunmuyor. Bazı üniversitelerin kendi sayfalarında DGS tercih robotu yer alıyor. 2019 DGS tercihleri ÖSYM’nin aday işlemleri sayfasından yapılıyor. Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılarak ilk adım aşılır. Şifrenin unutulması durumunda e Devlet bilgileriniz ile sisteme giriş yapabileceğinizi unutmamanız gerekiyor.

DGS (DİKEY GEÇİŞ SINAVI) NEDİR?

DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS'ye girebilmek için bir meslek yüksekokulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS'ye girebilirsiniz. Açık öğretim ön lisans veya meslek yüksekokulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS'ye girmenize gerek yok çünkü kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡