Diogenes Laertios Kimdir, Nerelidir, Nerede Doğdu? Kaç Yaşında, Nerede ve Nasıl Öldü?
Diogenes Laertios Kimdir? Biyografisi, Hayatı, Özgeçmişi, Doğum Yeri, Doğum Tarihi, Fotoğrafı Kaç Yaşında Nerede Nasıl Öldüğü, Memleketi ve Nereli Olduğu? Diogenes Laertios hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde…
DİOGENES LAERTİOS KİMDİR?
Doğum tarihi : ??.??.0180 Ölüm tarihi : ??.??.0240
Diogenes Laertios kaç yaşında öldü : 60
Kilo & Boy :
Burcu :
Meslek : Yazar
Diogenes Laertios doğum yeri :
Ölüm yeri :
DİOGENES LAERTİOS BİYOGRAFİSİ
Biyografi yazarı
Laertios Diogenes, eski Yunan felsefesinin tarihini aktaran kitabıyla ün kazanmış olan Yunan felsefe tarihçisi ve biyografi yazarıdır.
Diogenes Laertios, MS 180 yılında doğmuştur. Diogenes Laertios hakkında çok az şey bilinmektedir. Yunan filozofların biyografilerini yazan kişidir. Soyadı Anadolu’daki Kilikya bölgesindeki Laertes şehrinden gelmektedir.
Diogeneluşan Ünlü Filozofların Yaşamları, Öğretileri ve Deyişleri adlı eseri, antik Yunan felsefesiyle ilgili ikinci elden bilgi kaynaklarının birincisi ve en önemlisidir. Bu eserinde 84 filozofun yaşamı, yapıtları, doktrinleri ve felsefe okullarıyla ilgili bilgiler verir; yapıtları günümüze ulaşamamış kimi filozofların düşüncelerinden, şiirlerinden, sözlerinden ve mektuplarından alıntılar yapar.
Bir filozofu ele aldığında onun soyunu, nereli olduğunu, kişilik özelliklerini, belli bir düzen içinde yapıtlarını, olgunluk dönemini, görüşlerini, ölüm biçimini, hakkında anlatılan anekdotları, varsa vasiyetini ve mektuplarını bize bildiriyor, ayrıca o filozof hakkında kendisi bir şiir yazıyor. Aynı adı taşıyan başka kimseler varsa onları da ekliyor. Diogenes Laertios yapıtında bir yargıç tavrı takınmıyor, eleştiri iddiasında da değil, tam bir araştırmacı: filozof-filolog özellikleri taşıyan bir araştırmacı.
Yapıtın son kitabı olan 10. kitabın tümüyle (Epikür) Epikuros'a ayrılmış olması, Diogenes Laertios'un Epikuros Okulu'ndan olduğu izlenimini uyandırmışsa da bu konuda kesin bir kanıt yoktur.
Diogenes Laertios, tüm Yunan filozoflarını iki sınıfa böldü: İyonik olanlar ve İtalik okulunkiler. İlkini, (Pisagor)-Pythagoras'tan ikinci olan Anaksimandros'dan alır.
Sokrates'ten sonra, İoniacı filozofları üç dalda ayırır:
(a) Platon(Eflatun) ve Akademisyenler, Clitomachus;
(b) Hrisippos'a kadar olan Cynics;
(c) Aristotales ve Theophrastus. İtalik filozoflar dizisi,
Pisagor'dan sonra, aşağıdakileri içerir: Telanges, Xenophanes, Parmenides, Elea, Leucippus, Democritus ve diğerleri, Epikür'e kadar. İlk yedi kitap İyonik filozoflara ayrılmıştır.
Diogenes Laertios, MS 240 yılında 60 yaşında ölmüştür.
Kitapları :
on kitaplık "Ünlü Filozofların Yaşamları, Öğretileri ve Özdeyişleri"nde (Peri Bion Dogoraton kai Apoftegmaton)
Yeni Çağ ve Yakın Çağda Giambattista Vico, Friedrich Nietzsche, Jean Jacques Rousseau, Denis Diderot ve Karl Marx gibi düşünürler Diogenes’in eserinden faydalanmışlar, Georg Wilhelm Friedrich Hegel ise eseri can sıkıcı bulmuştur.