Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken dişler fırçalanır mı? Diyanet Fetva
2021 Ramazan ayına sadece bir kaç gün kalırken orucu bozan durumlar araştırılıyor. Oruçluyken dişlerini fırçallamak isteyenler "Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken dişler fırçalanır mı?" sorularını merakla araştırılıyor. İşte diyanet İşleri Başkanlığına bu konudaki fetvasını sizler için yayınlıyoruz.
Diş fırçalamak orucu bozar mı? ramazan ayına yaklaşırken en merak edilen konuların başında bu sorunu yanıtı araştırılıyor. Oruç ibadetini yerine getiren vatandaşların büyük bir kısmı genellikle sahurdan sonra dişlerini fırçalasa da bazıları ağız kokusu nedeniyle sabahları kalktığında gayri ihtiyari olarak dişlerini fırçalamak ister. Bu nedenle diş fırçalamak orucu bozar mı? diye de merak içine girerler. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Alo Fetva hattına her ramazan en sıkça sordukları soruların başında yer alan bu soruya Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından resmi açıklama geldi.
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken dişler fırçalanır mı? Diyanet Fetva
Diyanet'in konu hakkındaki açıklaması şöyle: orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan uzak tutarak mahrum bırakmaktır. Kişi oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek olan her davranış orucu bozar. Yemek ve içmek ayrıca yenilip içilmesi alışkanlık olan her şeyi kapsamı içine alır. Diş fırçalamak yeme içme kapsamına girmediği için diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Diş fırçalamak orucu bozmaz. Ancak diş macununun ya da suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve bu sebeple orucun bozulduğu her gün için orucun kazası gerekir. Eğer orucunuzun bozulması konusunda hassas davranıyorsanız bu durumda orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsak vaktinden önce ve fırçalanması çok daha uygun olur. Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozmaz.
Ramazan'da oruçluyken ağız kokusu neden artar? Nasıl engellenir?
Ramazan'da sahur ve iftar arasındaki uzun saatler boyunca aç kalınması, haliyle ağızda bir çiğneme işlemi olmaması anlamına gelir. Çiğneme olmayan bir ağızda ise tükürük miktarı azalır ve ağız içinde asit miktarı artarak ağız kokusuna yol açar. Buna ek olarak tam temizliği yapılmamış dişler ve dişlerin arasında biriken bakteriler, mideden ve boğazdan gelen bakteriler de ağız kokusuna sebep olmaktadır.
Ağız kokusunun birçok sebebi daha vardır. Diş çürükleri ve diş eti iltihabı ağız kokusunun oluşmasında büyük oranda etkilidir. Ağız içinde çok önceden yapılmış köprüler ve protezler de var ise bunlar zamanla gıda birikimine sebep olurlar. Biriken gıdalar da ağızda kötü kokuya sebep olabilir. Ancak ağız kokusu sadece ağız içinden kaynaklı sorunlardan oluşmaz. Üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığından dolayı ağızdan nefes alma, diyabet, karaciğer, mide ve böbrek hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilir.
Ramazanda ağız kokusunu engellemenin bir yolu da tükürük üretiminin az olmaması için bol bol su tüketmektir. Her sahur ve iftar sonrasında diş ve ağız bakımı tam yapılmalıdır.
Ramazan öncesinde diş hekimine kontrole gitmek bu sorunları çözer mi?
Ramazan öncesinde diş hekimine gitmek sorunlarınızı önemli ölçüde azaltabilir. Çünkü yeme alışkanlıkları ramazan ayında tamamen değişeceği için ağız kokusuna etki eden birçok farklı etken ortaya çıkar. Ramazan öncesinde mutlaka diş hekimine giderek profesyonel bir ağız ve diş bakımı yaptırmalısınız. Bu önlemler sayesinde ağız kokusunu minimuma indirebilirsiniz.
Ramazan'da oruçluyken diş çekimi ve diş tedavileri yapılabilir mi?
Ramazan'da diş tedavisi yapılmaktadır. Fakat genelde hastaların bu işlemleri iftardan sonraya bıraktığını görmekteyiz. Orucun bozulması için mideye bir sıvı gitmesi gerekir. Tedavi sırasında kullanılabilecek ilaçlar, sıvılar da orucun bozulmasına sebebiyet verebilir. Bunun için hekiminiz sizi bilgilendirecektir. Yaptıracağınız uygulama için su veya kan yutulmadığı sürece tedavinizi yaptırabilirsiniz.
Ramazan'da hangi besinler ağız sağlığı için daha uygundur?
Gün içinde aç kalındığı için sahurda sıvı yemekler tüketmeye özen gösterilmelidir. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye gayret gösterin. Çilek, süt ürünleri, yoğurt, peynir gibi gıdalar dişlerinize ramazan ayında sağlık katacak besinler arasında yer almaktadır.