Diş küretajı nedir? Nasıl yapılır? Küretaj tedavisi yeterli midir?
Diş küretajı nedir? Çok sık duyulmayan küretaj yöntemi diş eti hastalığı bulunan kişilerin, diş eti altında bulunan iltihabı kazımak için yapılan tedavi yöntemidir. Peki diş küretajı nasıl yapılır? Küretaj tedavisi yeterli midir?
Vatandaşlar tarafından çok fazla bilinmeyen bu yöntem diş eti hastalıkları için kullanılır. Diş küretajı nedir? Diş küretajı diş eti altında bulunan iltihabı kazımak için yapılan tedavi yöntemidir. Peki diş küretajı nasıl yapılır? Küretaj tedavisi yeterli midir?
DİŞ KÜRETAJI NEDİR?
Diş küretajı diş eti hastalığı bulunan kişilerin, diş eti altında bulunan iltihabı kazımak için yapılan tedavi yöntemidir. Kısacası diş etlerinin altını kazıma işlemidir. Diş eti hastalıklarında kullanılan güvenli ve yaygın bir tedavi yöntemidir.
Diş taşları diş etlerinin içinden temizlenir. Küretaj işlemi yapılacağı zaman hastaya genellikle lokal anestezi uygulanır. Küretaj hem üst, hem de alt çenenin tümüne yapılacaksa, uzman doktor genellikle küretaj işlemini 4 bölgeye ayırıp, aşama aşama tedaviyi uygular.
DİŞ ETİ İLTİHABI TEDAVİSİ
Diş eti iltihabı tedavisinde ilk aşama diş taşı temizliğidir. Hafif düzeydeki diş eti iltihapları bu işlemle gidecektir. Daha sonrasında ciddi bir diş bakımı ile aynı durumu yaşamazsınız.
Ancak iltihap ilerleyerek diş köklerine doğru yayılmış olabilir. Bu durumda ise küretaj tedavisi ile tüm iltihaplar temizlenmektedir. Küretaj tedavisi nedir, nasıl yapılır merak edenler için biraz daha açalım.
Küretaj tedavisinde iltihapların tamamen temizlenmesi amaçlanır. Çünkü iltihap yayılan bir sorundur. Diş kökleri gereği kadar açılarak temizlendikten sonra tekrar yapıştırılır. Bu şekilde ciddi iltihaplardan kurtulmak mümkündür. Küretaj tedavisi bir ameliyat değildir. Daha basit bir uygulamadır. Diş kökü yüzeyindeki sorunlar kolay bir yöntemle giderilir. Ancak tedavi sonrası doktorunuzun önerilerini sıkı sıkıya takip etmekte fayda vardır.
DİŞ KÜRETAJI NASIL YAPILIR?
- Küretaj işleminden önce hastanın yüzeysel diş taşları temizlenir.
- Daha sonra hastaya lokal anestezi uygulanır.
- Hastanın diş etlerine ufak kesikler atılarak, diş eti altında ki iltihap temizlenir.
- Daha sonra diş etleri dikilerek, tekrar dişe tutunması sağlanır.
- Hasta tüm bu işlemler yapılırken herhangi bir şey hissetmez.
KÜRETAJ İŞLEMİ SONRASI
Küretaj işlemi bittikten sonra hastada ufak ağrılar olabilir. Sıcak, soğuk hassasiyeti de oluşabilir. Hasta ağrısı için ağrı kesici ilaç kullanabilir. Küretaj işleminden sonra, doktorun gösterdiği şekilde dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Bu sırada dişlerde az da olsa kanamalar görülebilir, bu normaldir.
Küretaj işleminden sonra damaklarınızın, diş etlerinizin çok rahatladığını göreceksiniz. Bu işlem sayesinde pembe diş etlerine kavuşmuş olup, daha sağlıklı dişlere de sahip olmuş olacaksınız.
KÜRETAJ TEDAVİSİ YETERLİ MİDİR?
Diş eti hastalıkları ilerlediği zaman oldukça ağrılı bir süreç yaşatabilir. Yalnızca bununla kalmaz diş kayıplarına kadar gider. Bu yüzden mutlaka tedavi olmak gerekir. İlerleyen hastalık diş kaybını da geçerek, kemik erimelerine sebep olabilir.
Diş eti hastalıklarında küretaj tedavisi oldukça önemlidir. Kliniğimiz tarafından perodontoloji uzmanları bu işlemleri başarı ile yapmaktadır. Pek çok hastamızda küretaj tedavisi sonrası iyileşme sağlanmakta ve diş eti ameliyatlarına gerek kalmamaktadır.
Diş eti sorunlarının büyümemesi ve dayanılmaz haller almaması için mutlaka doktora gitmelisiniz. Diş eti hastalıklarının tedavisinde ağız bakım yöntemleri, temizliği oldukça önemlidir. Bu konuda doktorlarımızın tavsiyelerini atlamamalısınız. Sağlıklı bir ağız için dişlerinizin yanı sıra diş etlerinize de özen göstermelisiniz.