Diyanet İşleri Başkanlığı: İhram Ceza ve Yasakları (2)
İhramlı kimse çamaşır yıkarken sabun ve deterjan kullanabilir mi? İhramlı kimse, vücudunda kokulu sabun kullanırsa, ne gerekir?, İhramlı iken sakal tıraşı olan kişiye ne gerekir? gibi soruların yanıtı haberimizde.
11 İhramlı kimse çamaşır yıkarken sabun ve deterjan kullanabilir mi?
İhramlı kimse çamaşır yıkarken kokulu ol¬mayan sabun ve deterjan kullanabilir. Şafii mezhebine göre ise, ihramlı iken çamaşır yıkamada kokulu da olsa sabun ve deterjan kullanmak caizdir.
12 İhramlı kimse, vücudunda kokulu sabun kullanırsa, ne gerekir?
İhramlı kimse, kokulu sabun kullanırsa dem gerekir. Şafii mezhebine göre ise, ihramlı iken kokulu da olsa sabun kullanmak caiz¬dir.
13 İhramlının saç kremi vb. şeyleri kullanmasının hükmü nedir?
İhramlı kimsenin vücuduna, saç, sakal gibi bir uzvunun tamamına, süslenmek ya da gü¬zel görünmek için krem, yağ, jöle, saç kre¬mi, biryantin sürmesi ya da kına, saç boyası ve benzeri şeylerle boyaması durumunda kendisine dem (koyun veya keçi); bir uzvun tamamına değil de bir kısmına bunu uygula¬ması halinde de fitre miktarı sadaka vermesi gerekir.
Şafii mezhebine göre ise, kına için herhan¬gi bir ceza gerekmezse de diğerleri için ceza gerekir ve bu durumdaki kişi muhayyerlik haklarından yararlanarak dem (koyun veya keçi kesme); üç gün oruç tutma veya altı fit¬re miktarı sadaka verme cezalarından her¬hangi birini tercih edebilir.
Tedavi için sürülen ilâç, merhem veya koku¬suz krem ve yağlar için ise bir şey gerekmez.
14 Umre ihramından çıkma aşamasına geldiği halde tıraş olmadan elbise giyen kişiye ne gerekir?
Umre ihramdan çıkmak için saç tıraşı olmak gerekir. İhramdan çıkma aşamasına geldiği halde tıraş olmadan elbise giyen kişi ihram
yasağı işlemiş olur. Eğer elbise giymesi bir gündüz veya bir gece devam etmişse dem; giyim süresi bir gün veya bir geceden az olursa fitre miktarı sadaka vermek gerekir. Şafii mezhebine göre ise, muhayyerlik hak¬larından yararlanıp; ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesme), üç gün oruç tutma veya altı fitre miktarı sadaka verme seçenek¬lerinden birini tercih edebilir.
15 Hac için ihrama girdikten sonra hacmenasikinden hiçbirini yapmadan tıraş olan kimsenin ne yapması gerekir?
Hac için ihrama girdikten sonra hac mena- sikinden hiçbirini yapmadan tıraş olan kişi tıraş olmakla ihramdan çıkmış olmaz; ihram yasağı işlemiş olur. Böyle bir kimse saçının tamamını veya en az dörtte birini tıraş et¬mişse, dem (koyun veya keçi kesmek); daha azını tıraş etmişse, sadaka-i fıtır gerekir.
Şafii mezhebine göre ise, muhayyerlik hak¬larından yararlanıp; ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesme), üç gün oruç tutma veya altı fitre miktarı sadaka verme seçenek¬lerinden birini tercih edebilir.
16 İhramlı iken sakal tıraşı olan kişiye ne gerekir?
İhramlı iken sakalın tamamını veya en az dörtte birini tıraş etmek, dem; daha azını tı¬raş etmek sadaka-i fıtır gerektirir.
Şafii mezhebine göre ise muhayyerlik hak¬larından yararlanıp; ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesme), üç gün oruç tutma veya altı fitre miktarı sadaka verme seçenek¬lerinden birini tercih edebilir.
17 Umrenin tavaf ve sa’yini yapıp traş olmayı unutan kişinin ne yapması gerekir?
Umre için ihrama girip tavaf ve sa’y yaptık¬tan sonra saç traşı olmayı unutan kişinin, hatırladığında hemen traş olması gerekir. Şayet bu süre içerisinde ihlal ettiği ihram ya¬sakları varsa, ihlal edilen yasağın durumuna göre cezasını öder.
18 İhramlı iken kasık ve koltuk altlarındaki tüyleri temizleyen kişiye ne gerekir?
Hanefi mezhebine göre ihramlı iken koltuk altı veya kasıklardaki tüyleri temizleyen ki¬şiye ceza olarak dem (bir koyun veya keçi kesmek) gerekir.
Şafii, Hanbelî ve Maliki mezheplerine göre ise böyle bir kişi muhayyerlik haklarından yararlanıp; dem (koyun veya keçi kesme), üç gün oruç tutma veya altı fakire sadaka verme seçeneklerinden birini tercih edebilir.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı
Diyanet İşleri: İhram Yasakları ve Cezaları