Dizel mi yoksa Benzinli Araç mı daha karlı?
Önemli ve ikilemde bırakan konulardan biri de dizel araç mı, benzinli araç mı ikilemidir. Bu yazımızda hangisinin daha karlı olduğunu anlatacağız.
Önemli ve ikilemde bırakan konulardan biri de dizel mi, benzinli mi ikilemidir. Akaryakıt fiyatlarını göz önünde bulunduran çoğu son tüketici, dizelin benzine göre daha düşük fiyatlandırılmasından dolayı tercihini dizelden yana kullanmakta.
Peki bu doğru bir tercih mi?
Gerçekten tercih ettiğiniz uygun fiyatlı seçenek sizi tasarruf ettiriyor mu? Yoksa farkında olmadan daha da maliyetli bir hal mi aldırıyor?
Genellikle bir yıl içerisinde yapacağınız yol 15.000 km’nin altındaysa benzinli, eğer katettiğiniz yol bunun üzerinde ise dizel tercih edilmeli argümanı, bu tercih için yol gösterici olmakta diyebiliriz. Bu argümanın çıkış noktası ise benzinli ile dizel motorlu araçlar arasındaki fiyat farkıdır. Dizel motorlu bir aracın tercih edilmesindeki en büyük unsur ise satın aldıktan sonra yakıt alımındaki benzine göre düşük fiyatlandırmalardır. Peki avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Dizel yakıt tüketen araçlar, benzin tüketen araçlara göre daha uygun fiyatlı yakıt alma imkanı sağlar. Eğer aracınızı ticari amaçlı kullanıyor ve çok fazla yük veya yolcu taşıyorsunuz; motorun ürettiği çekiş gücü, dizel araçlarda daha fazladır. Bu da çekiş odaklı performans açısından kullanım amacınıza göre sizin için daha verimli olabilir.
Bunlarla birlikte dizel araçların fiyatlandırılması her zaman benzinli araçların fiyatlandırılmasından daha yüksek olmuştur. Bunun sebebi ise dizel teknolojisinin benzinli motordan devşirilmesi ve farklı bir yapıya sahip olmasıdır. Bu farklılık da daha fazla bakıma ihtiyaç duymasına ve daha maliyetli bir hal almasına sebebiyet verir. Diğer göze çarpan farklılık ise ses konusudur. Çoğumuz ilk defa bindiğimiz bir aracın motor sesinin fazla olmasından dolayı dizel olduğunu tahmin etmeye çalışmışızdır lakin gelişen teknoloji ile bu olumsuzluk giderek azalmaktadır.
Gelelim benzinli araçlara. Dizel ve benzinli motorlar karşılaştırmasında da bahsetmiştik; benzinli araçlar, muadili olan dizellere göre daha uygun fiyatla satışa sunulur. Devir aralığının dizele göre fazla olmasından dolayı performansı da bu ölçüde daha fazladır. Dizel motorların daha fazla bakım istemesinin aksine benzinli motorlar ise daha az bakım gerektirir ve bu da daha az maliyet demektir.
OfisPaneli ile indirimli akaryakıt anlaşması yapın, giderlerinizi düşürmeye hemen başlayın. Üstelik araç sayınız hiç önemli değil.
Genellikle tüketici dizel mi benzinli mi kararını verirken yaptığı en büyük hata, araç bedelini ve sonrasında yapacağı masrafları görmezden gelip dizel yakıtın daha uygun olmasından dolayı dizeli tercih etmesidir. Aynı model ve motor hacmine sahip bir aracın tüketimlerine birlikte göz atalım.
Bu tabloda yer alan veriler baz alınırsa yıllık 15.000 km’lik bir kullanım için dizel aracınız size yaklaşık olarak 2000 TL’lik bir tasarruf sağlayacaktır. Eğer dizel aracınızı uzun vadeli kullanmayı düşünüyorsanız aracınızı alırken ödemiş olduğunuz tutarı 2–3 yıllık bir süreçte telafi edebilirsiniz.
Unutmayın, bu yazı benzer özelliklere sahip, en büyük farkının motorunun yakıt seçeneği olan araçlar düşünülerek yazılmıştır. Tercih edeceğiniz araçların kullanıcı dönüşleri, servis ağı ve hizmeti, parça fiyatları gibi unsurları araştırmadan almamanızı tavsiye ederiz.