Dolar kuru ne kadar oldu? (2 Mart 2020 dolar - euro fiyatları )

Türkiye'nin Suriye'de başlattığı Bahar Kalkanı Harekatının ardından dolar kuru yeni güne 6,23 liradan başlarken euro kuru ise 6,84 liradan satılıyor. Bu doğrultuda vatandaşlar Dolar kuru ne kadar oldu? Euro kuru ne kadar oldu? sorularını internet arama motorlarında araştırıyor. İşte detaylar...

Dolar kuru ne kadar oldu? (2 Mart 2020 dolar - euro fiyatları )

Türkiye'nin Suriye'de düzenlediği Bahar Kalkanı Harekatı'nın ardından İstanbul Kapalıçarşı'da 6,23 liradan alınan dolar, 6,2320 liradan, 6,8830 liradan alınan euro ise 6,8850 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 6,23, euro ise 6,84 liradan satılmıştı.

PİYASALAR YENİ HAFTAYA POZİTİF BAŞLADI

Çin'de Kovid-19 salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 914'e çıkarken, Güney Kore başta olmak üzere vaka sayısındaki artışlar salgının ekonomiye etkilerinin ilk tahminlerden çok daha güçlü ve uzun süreli olabileceği endişelerine neden oldu.

Söz konusu endişelerle geçen hafta ABD pay piyasaları ortalama yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri ise güvenli liman arayışındaki yatırımcıların alımları ile tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 1,1160'a kadar geriledi.

Çin'de ekonomi yönetiminin ekonomik aktiviteyi ve piyasaları destekleyici adımları sonrası en önemli adım, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın cuma akşamı yayımlanan açıklamasındaki sözle yönlendirmesi oldu.

Fed Başkanı Powell, yaptığı yazılı açıklamada, "Fed, virüs konusundaki gelişmeleri ve etkilerini yakından takip ediyor. Gerekli olursa ekonomiyi desteklemek için uygun olan araçları kullanacağız." değerlendirmesini yaptı.

Powell'ın açıklamaları "17-18 Mart’taki Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında politika faizinin en az 25 baz puan indirileceği" şeklinde yorumlandı. FOMC, 29 Ocak'ta politika faizini yüzde 1,50-1,75 bandında sabit bırakmıştı. Piyasa fiyatlamalarına bakıldığında ise Fed'in yüzde 90 olasılıkla 50 baz puan indirim yapabileceği tahmin ediliyor. 

ABD'de geçen haftanın son işlem gününde Dow Jones endeksi yüzde 1,39 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,82 değer kaybederken, Nasdaq endeksi bir önceki kapanışının hemen üzerinde günü tamamladı. Gün içinde gördüğü en düşük seviyelerden gelen tepki alımları, teknoloji dışı pay piyasalarında kayıpların telafi edilmesine yetmese de endeks vadeli işlem kontratlarının yeni haftaya da pozitif başlaması dikkati çekiyor.

AVRUPA BORSALARINDA KAYIP SÜRÜYOR

Avrupa borsalarında cuma günü kayıplar yüzde 3'ü aşarken, avro/dolar paritesi, hafta boyunca etkili olan tepki yükselişini sürdürdü. Parite, haftalık bazda yüzde 1,89 yükseliş kaydederek 1,1050'ye çıktı. Almanya'da DAX endeksi yüzde 3,86, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 3,18 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,38 değer kaybetti.

Analistler, bu hafta içerisinde İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında ticaret anlaşması ve diğer konulara ilişkin müzakerelerin başlamasının beklendiğini ifade etti. Geçen hafta yapılan açıklamalarda, AB tarafı eşit ve adil bir anlaşma hedeflendiğini belirtirken, İngiltere haziran ayına kadar istenilen mesafenin kaydedilememesi durumunda müzakere masasından kalkabileceğini kaydetmişti.

Yeni haftaya Çin'in imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisinin tüm zamanların en düşük seviyelerine gerilemesi ile başlayan Asya piyasalarında, daha çok Fed'in faiz indirim sinyalinin fiyatlandığı görülüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 3,1 değer kazandı. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,3 değer kazanarak 52 dolara çıkarken, altının ons fiyatı ise 1.600 doların hemen üzerinde dengelendi. 

 

ENFLASYON RAKAMLARI BEKLENİYOR

Yurt içinde, geçen hafta dünya borsalarına paralel sert düşen BIST 100 endeksi, haftalık bazda yüzde 9,3 değer kaybederek 105.993,65 puandan kapanış gerçekleştirdi. Geçen haftayı, bir önceki hafta kapanışına göre yüzde 2,25'lik artışla 6,2545'ten tamamlayan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,2350 seviyesine geriledi. 

Bu hafta, yurt içinde yarın açıklanacak enflasyon, yurt dışında ise cuma günü yayımlanacak ABD'nin istihdam raporu ve bugün dünya genelindeki imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 105.000 ve 103.900 seviyelerinin destek, 110.000 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

2 Mart tarihinde bankalarda dolar/ TL alış ve satış fiyatları şu şekilde:

dol.jpg

2 Mart tarihinde bankalarda avro alış ve satış fiyatları şu şekilde:

avro.jpg

DOLAR KURU NE KADAR OLDU? 2 MART 2020

Kapalıçarşı'da 6,2300 liradan alınan dolar, 6,2320 liradan satılıyor.

Dolar kuru ne kadar oldu? Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

EURO NE KADAR? 2 MART 2020

6,8830 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 6,8850 lira olarak belirlendi.

Dolar ve euro ne kadar?

DOLAR NEDİR?

Dollar, Dünya’da 20’den fazla ülkenin ya para biriminin ismi ya da para biriminin bir parçasıdır. Amerika Birleşik Devletleri Kanada, Avustralya, Tayvan Hong Kong, Singapur, Yeni Zelanda, Liberya, Jamaika ve Namibya ülkelerinin para biriminin adı “Dollar” kelimesini barındırmaktadır (Avustralya Doları gibi). Doğu Timor, Ekvador, El Salvador, Mikronezya Federal Devletleri, Marshall Adaları, Palau, Karayip Hollandası ve Panama’da (banknotlarda) ABD doları resmi para birimidir. Genellikle 1 dolar 100 centtir.

Dolar kuru ne kadar oldu? Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

DOLARIN TARİHİ

15 Ocak 2520’de Bohemya Çek Krallığı Joachimsthal’dn çıkartılan gümüşlerden para basmaya başladı. Bu paralara Joachimsthaler adı verildi ki bunlara kısaca thaler ya da taler deniliyordu. Bu isimlendirme diğer dillere de taller, talar, dare, dollar gibi farklı şekillerde geçti. Bugün yaygın kullanılan “dollar” biçimi İngilizce’ye Felemenkçeden geçmiştir.

DOLAR İŞARETİNİN KÖKENİ

$ işareti ilk olarak 1770’lerde İspanyol Amerikan Peso’sunun (İspanyol Doları) kısaltması olarak “p” üzeri küçük “s” olarak oluşturulmuştur. Daha sonra yavaş yavaş biçim değiştirerek $ halini almış ve bu işaret Amerikan dolarının da simgesi olmuştur.
Günümüzde dolar dendiğinde akla ilk Amerikan doları gelmektedir ki dolar dünya ekonomisinin, borsaların önemli bir parçasıdır.

EURO NEDİR?

Simgesi € ve kodu EUR olan Euro Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan’dan oluşan Euro bölgesinin resmi para birimidir. Euro bu ülkelerin dışında Avrupa Birliği’nde olmayan Androrra, Monako, San Marino ve Vatikan’da da dolaşımdadır. Euro para birimi 2013 verilerine göre 334 milyon Avrupalı tarafından kullanılmaktadır.

Dolar kuru ne kadar oldu? Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Avrupa birliğinin ortak parasının adı olan Euro resmen 16 Aralık 1995’te belirlendi. Euro madeni para ve banknotları da 1 Ocak 2002’de dolaşıma girdi.
Euro, dünyanın en büyük ikinci rezerv parası ve en çok kullanılan ikinci para birimidir. Bu iki kategoride de ilk sırada dolar yer alıyor.  Değer açısından bakıldığında ise 2013 verilerine göre euro toplam değeri en yüksek olan para birimidir. Nitekim IMF’nin 2008 GSYİH ve satın alma günü paritesi verilerine göre Euro bölgesi dünyanın ikinci büyük ekonomisi.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡