Dolar kuru ne kadar oldu? (6 Mart 2020 dolar - euro fiyatları )
Türkiye'nin Rusya ile İdlib mutabakatını imzalamasının ardından dolar ve avro kuru yeni güne yükselişle başladı.Bu doğrultuda vatandaşlar Dolar kuru ne kadar oldu? Euro kuru ne kadar oldu? sorularını internet arama motorlarında araştırıyor. İşte detaylar...
İç piyasalar Suriye'deki gelişmeleri takip ederken dış piyasalar dünyada hızla yayılan koronavirüse ilişkin gelişmeleri takip etmeyi sürdürüyor. FED'in faiz kararı sonrası iki gün boyunca düşüş yaşayan dolar kuru haftanın son gününe bir nebze olsa da yükselişle başladı.
Kapalıçarşı'da 6,1250 liradan alınan dolar, 6,1270 liradan satılıyor. 6,8800 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 6,8820 lira olarak belirlendi.
Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 6,0920 lira, avronun satış fiyatı ise 6,8170 lira olmuştu.
Çin’de Kovid-19 salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 3 bin 44’e çıkarken, Avrupa ve ABD'deki vaka sayısındaki artışlar, ekonomik aktiviteyi ve finansal piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Çin'de vaka sayısındaki artış hızı önemli ölçüde azalsa da ABD, İran ve özellikle Avrupa'da vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor. Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı Fransa'da 6'ya, İspanya'da 3'e yükseldi, İngiltere ve İsviçre'de ise ilk kez salgına bağlı can kaybı yaşandı.
Avrupa'da alınan önlemeler çerçevesinde 100'den fazla organizasyon iptal edilirken, son olarak Fransa'nın Strazburg kentinde gelecek hafta yapılması planlanan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nun, Kovid-19 salgını nedeniyle istisnai olarak Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacağı açıklandı. Kovid-19'dan etkilenen ülkelere yakın zamanda ziyarette bulunan AP üyelerinin dönüşlerinden itibaren 14 gün boyunca AP binalarına girişinin yasaklanacağı duyurulmuştu.
KORONAVİRÜS PİYASALARDA ENDİŞE YARATIYOR
Salgın endişeleri ile merkez bankaları faiz indirimi ve likidite silahlarını kullanırken, ekonomi yönetimleri de mali politika araçlarını devreye sokuyor. ABD Senatosu, her geçen gün yayılan Kovid-19 salgını ile mücadele için 8,3 milyar dolarlık ek bütçe öngören tasarıyı dün kabul etti.
Bu gelişmelere karşın pay piyasalarında aralıklı olarak gelen alımların sürekliliği sağlayamaması ve oynaklığın aşırı derecede artması dikkati çekiyor. Korku endeksi olarak da adlandırılan VIX endeksi, son bir haftadır 30 seviyesinin üzerine yerleşirken, bu durum Ekim 2011'den bu yana bir ilke işaret ediyor. VIX endeksi dün 33,5 seviyesinden 42,8'e kadar yükseldi.
New York borsası, dün artan satış baskısı ile önceki günkü kazançlarının neredeyse tamamını geri verirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri tarihinde ilk kez 0,9'un altına geriledi. Dow Jones endeksi yüzde 3,58, S&P 500 endeksi yüzde 3,39 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,10 değer kaybetti.
Avrupa tarafında, dün doların diğer para birimleri karşısındaki değer kaybından destek bulan avro/dolar paritesi, günü yüzde 0,8 artışla 1,1228'den tamamlarken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,51, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,62 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,90 düşüş kaydetti.
ABD ve Avrupa borsalarındaki satıcılı seyir Asya piyasalarıyla yeni güne de taşındı. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 3,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,3 geriledi.
SURİYE'DEKİ GELİMELER TAKİP EDİLECEK
Yurt içinde, dün Rusya ile Suriye konusunda gerçekleştirilen diplomatik görüşmeler gündemin odağında bulunuyordu. Suriye'de gerilimin azalacağına ilişkin beklentilerle dün yüzde 0,93 değer kazanan BIST 100 endeksi, günü 111.815,08 puandan tamamladı. Küresel piyasalarda azalan risk iştahı ile yüzde 0,6 artarak 6,1146'dan kapanış yapan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,1070 seviyesinde işlem görüyor.
Dün akşam, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmede, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde uygulanacak ateşkes süreci için anlaşmaya varıldı.
Analistler, başlayan ateşkes sürecinde Suriye'deki gelişmelerin takip edileceğini, veri gündeminde ise ABD'de açıklanacak şubat ayı istihdam raporundaki tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin öne çıktığını ifade etti.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, 112.500 seviyesinin direnç, 110.000 ve 107.200'ün destek konumunda olduğunu dile getiren analistler, dolar/TL'de ise 6,00-6,20 bandının izleneceğini söyledi.
5 Mart tarihinde bankalarda dolar/ TL alış ve satış fiyatları şu şekilde:
5 Mart tarihinde bankalarda avro alış ve satış fiyatları şu şekilde:
DOLAR KURU NE KADAR OLDU? 19 ŞUBAT 2020
Kapalıçarşı'da 6,1250 liradan alınan dolar, 6,1270 liradan satılıyor.
EURO NE KADAR? 19 ŞUBAT 2020
6,8800 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 6,8820 lira olarak belirlendi.
DOLAR NEDİR?
Dollar, Dünya’da 20’den fazla ülkenin ya para biriminin ismi ya da para biriminin bir parçasıdır. Amerika Birleşik Devletleri Kanada, Avustralya, Tayvan Hong Kong, Singapur, Yeni Zelanda, Liberya, Jamaika ve Namibya ülkelerinin para biriminin adı “Dollar” kelimesini barındırmaktadır (Avustralya Doları gibi). Doğu Timor, Ekvador, El Salvador, Mikronezya Federal Devletleri, Marshall Adaları, Palau, Karayip Hollandası ve Panama’da (banknotlarda) ABD doları resmi para birimidir. Genellikle 1 dolar 100 centtir.
DOLARIN TARİHİ
15 Ocak 2520’de Bohemya Çek Krallığı Joachimsthal’dn çıkartılan gümüşlerden para basmaya başladı. Bu paralara Joachimsthaler adı verildi ki bunlara kısaca thaler ya da taler deniliyordu. Bu isimlendirme diğer dillere de taller, talar, dare, dollar gibi farklı şekillerde geçti. Bugün yaygın kullanılan “dollar” biçimi İngilizce’ye Felemenkçeden geçmiştir.
DOLAR İŞARETİNİN KÖKENİ
$ işareti ilk olarak 1770’lerde İspanyol Amerikan Peso’sunun (İspanyol Doları) kısaltması olarak “p” üzeri küçük “s” olarak oluşturulmuştur. Daha sonra yavaş yavaş biçim değiştirerek $ halini almış ve bu işaret Amerikan dolarının da simgesi olmuştur.
Günümüzde dolar dendiğinde akla ilk Amerikan doları gelmektedir ki dolar dünya ekonomisinin, borsaların önemli bir parçasıdır.
EURO NEDİR?
Simgesi € ve kodu EUR olan Euro Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan’dan oluşan Euro bölgesinin resmi para birimidir. Euro bu ülkelerin dışında Avrupa Birliği’nde olmayan Androrra, Monako, San Marino ve Vatikan’da da dolaşımdadır. Euro para birimi 2013 verilerine göre 334 milyon Avrupalı tarafından kullanılmaktadır.
Avrupa birliğinin ortak parasının adı olan Euro resmen 16 Aralık 1995’te belirlendi. Euro madeni para ve banknotları da 1 Ocak 2002’de dolaşıma girdi.
Euro, dünyanın en büyük ikinci rezerv parası ve en çok kullanılan ikinci para birimidir. Bu iki kategoride de ilk sırada dolar yer alıyor. Değer açısından bakıldığında ise 2013 verilerine göre euro toplam değeri en yüksek olan para birimidir. Nitekim IMF’nin 2008 GSYİH ve satın alma günü paritesi verilerine göre Euro bölgesi dünyanın ikinci büyük ekonomisi.