Dolar kuru ne kadar oldu? (7 Ağustos 2020 dolar - euro fiyatları )
Dolar, avro ve altında önlenemez yükseliş sürerken ekonomi üzerindeki baskılar artmaya başladı. Bu kapsamda gözler Merkez Bankasının alacağı yeni faiz kararına çevrildi. Öte yandan ekonomide normalleşme adımlarının konuşulduğu kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda alınan kararlar merakla bekleniyor.
Dolar ve avro kurunun ülkemizde yeniden yükselişe geçti. İki ay boyunca 6,85 seviyelerinde seyreden ve geçtiğimiz günlerde 7 TL'yi aşan dolar kuru 7,29, avro kuru ise 8,60 TL seviyelerinde başladı. Bugün yurt içinde piyasalar Merkez Bankasının açıklayacağı haftalık para ve banka istatistikleri verilerini takip edecek. Küresel piyasalar ise ABD'de açıklanacak temmuz ayı istihdam raporundaki verilere odaklandı.
DOLAR REKOR KURDU
Türk Lirasının, ABD Doları karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dolar / TL kuru güne 7,25 seviyelerinde başlarken saat 11.10 civarında 7,32'yi aşarak tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı.
KÜRESEL PİYASALARDA İYİMSERLİK SÜRÜYOR
ABD'de son günlerde açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi pay piyasalarını desteklemeye devam ederken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında hayata geçirilmesi planlanan teşvik paketine ilişkin görüşmelerde anlaşma sağlanamamasına karşın iyimserliğin korunması dikkati çekti.
Dün açıklanan verilere göre, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 1 Ağustos ile biten haftada 1 milyon 186 bine geriledi ve piyasa beklentisinin altında gerçekleşti.
New York borsasında teknoloji hisseleri öncülüğündeki yükseliş eğilimi dün de devam ederken, dolar endeksi 92,8 seviyesinde yatay seyretti. Dow Jones endeksi yüzde 0,68 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,64 değer kazandı. Nasdaq endeksi ise yüzde 1 değer kazanarak, tarihinde ilk kez 11.000 puanın üzerinde kapanış gerçekleştirdi.
Avrupa tarafında, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) beklentiler doğrultusunda faizlerde ve varlık alım programında değişiklik yapmamasının ardından Kovid-19 salgınına ilişkin endişelerin ağır bastığı borsalarda düşüşler görüldü.
Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,54, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,27 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,98 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi ise analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1,19'un üzerini üçüncü kez denemesinin ardından 1,1830'a geriledi.
Asya borsalarında bugün, ABD ile Çin arasında devam eden gerilim nedeniyle satıcılı bir seyir izleniyor.
ABD Senatosu dün, hükümet çalışanlarına mobil cihazlarına Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u indirmeyi yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Karar sonrası Çinli teknoloji şirketlerinin hisseleri öncülüğünde Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,3 değer kaybetti.
Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,2 değer kaybetti. Güney Kore'de Kospi endeksi ise yatay seyretti.
BORSA İSTANBUL NEGATİF AYRIŞTI
ABD ile Çin arasındaki gerilimin artabileceği beklentileri ile Asya piyasalarında 2.075 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gören altının ons fiyatı, şu dakikalarda 2.059 dolardan işlem görüyor.
Yurt içinde, yükseliş eğilimindeki faizler ve döviz kurlarının etkisiyle dünya borsalarından negatif ayrışan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi günü yüzde 5,26 değer kaybıyla 1.034,40 puandan tamamladı. Dün yüzde 2,7 artışla 7,2411'den kapanış yapan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,2780 seviyesinde işlem görüyor.
TÜRKİYE'DE NORMALLEŞME ADIMLARI BAŞLADI
Analistler, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından yapılan açıklamaların, Kovid-19 salgını sonrası normalleşme adımlarının başladığına işaret ettiğini belirterek, buna paralel fonlama maliyetlerinin de arttığını söyledi.
ADIMLAR PİYASALARIN YÖNÜNÜ BELİRLEYECEK
Ekonomi yönetiminin normalleşme adımları ile piyasalarda yeni bir dengelenme yaşanmasının beklenebileceğini ifade eden analistler, konuyla ilgili gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.
Analistler, bugün ABD'de açıklanacak temmuz ayı istihdam raporundaki tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.025 ve 1.000 seviyelerinin destek olarak öne çıktığını vurguladı.
BANKALARDAKİ DÖVİZ FİYATLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
7 Ağustos tarihinde bankalarda dolar/ TL alış ve satış fiyatları şu şekilde:
7 Ağustos tarihinde bankalarda avro alış ve satış fiyatları şu şekilde:
7 AĞUSTOS 2020 DOLAR KURU NE KADAR OLDU?
Serbest piyasada 7,2900 liradan alınan dolar, 7,2910 liradan satılıyor.
7 AĞUSTOS 2020 2020 EURO NE KADAR?
8,6360 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 8,6370 lira olarak belirlendi.
DOLAR NEDİR?
Dollar, Dünya’da 20’den fazla ülkenin ya para biriminin ismi ya da para biriminin bir parçasıdır. Amerika Birleşik Devletleri Kanada, Avustralya, Tayvan Hong Kong, Singapur, Yeni Zelanda, Liberya, Jamaika ve Namibya ülkelerinin para biriminin adı “Dollar” kelimesini barındırmaktadır (Avustralya Doları gibi). Doğu Timor, Ekvador, El Salvador, Mikronezya Federal Devletleri, Marshall Adaları, Palau, Karayip Hollandası ve Panama’da (banknotlarda) ABD doları resmi para birimidir. Genellikle 1 dolar 100 centtir.
DOLARIN TARİHİ
15 Ocak 2520’de Bohemya Çek Krallığı Joachimsthal’dn çıkartılan gümüşlerden para basmaya başladı. Bu paralara Joachimsthaler adı verildi ki bunlara kısaca thaler ya da taler deniliyordu. Bu isimlendirme diğer dillere de taller, talar, dare, dollar gibi farklı şekillerde geçti. Bugün yaygın kullanılan “dollar” biçimi İngilizce’ye Felemenkçeden geçmiştir.
DOLAR İŞARETİNİN KÖKENİ
$ işareti ilk olarak 1870’lerde İspanyol Amerikan Peso’sunun (İspanyol Doları) kısaltması olarak “p” üzeri küçük “s” olarak oluşturulmuştur. Daha sonra yavaş yavaş biçim değiştirerek $ halini almış ve bu işaret Amerikan dolarının da simgesi olmuştur.
Günümüzde dolar dendiğinde akla ilk Amerikan doları gelmektedir ki dolar dünya ekonomisinin, borsaların önemli bir parçasıdır.
EURO NEDİR?
Simgesi € ve kodu EUR olan Euro Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan’dan oluşan Euro bölgesinin resmi para birimidir. Euro bu ülkelerin dışında Avrupa Birliği’nde olmayan Androrra, Monako, San Marino ve Vatikan’da da dolaşımdadır. Euro para birimi 2013 verilerine göre 334 milyon Avrupalı tarafından kullanılmaktadır.
Avrupa birliğinin ortak parasının adı olan Euro resmen 18 Aralık 1995’te belirlendi. Euro madeni para ve banknotları da 1 Ocak 2002’de dolaşıma girdi.
Euro, dünyanın en büyük ikinci rezerv parası ve en çok kullanılan ikinci para birimidir. Bu iki kategoride de ilk sırada dolar yer alıyor. Değer açısından bakıldığında ise 2013 verilerine göre euro toplam değeri en yüksek olan para birimidir. Nitekim IMF’nin 2008 GSYİH ve satın alma günü paritesi verilerine göre Euro bölgesi dünyanın ikinci büyük ekonomisi.