Dolar ne kadar? Dolar kuru canlı! Dolar son durum nedir? 5 Nisan Cuma
Dolar kuru yeni güne 5.62 TL seviyesinde başladı. Son günlerde hareketlenen dolar Merkez Bankası rezerv açıklamasından sonra düşüşe geçmişti, 5 Nisan 2019 itibariyle doların düşüşü devam ediyor. Herkes Dolar ne kadar? Dolar son durum nedir? sorularının cevabını arıyor. İşte 5 Nisan Cuma günü dolar kuru canlı...
Dolar kuru yeni güne 5.62 TL seviyesinde başladı. Son günlerde hareketlenen dolar Merkez Bankası rezerv açıklamasından sonra düşüşe geçmişti, 5 Nisan 2019 itibariyle doların düşüşü devam ediyor. Herkes Dolar ne kadar? Dolar son durum nedir? sorularının cevabını arıyor. İşte 5 Nisan Cuma günü dolar kuru canlı...
Dolar kuru, Merkez Bankası’nın swap hamleleri sonrasında aşağı ve yukarı yönlü hareketlilik yaşamıştı. ABD Başkanı Trump’ın Golan Tepeleri açıklaması sonrasında yukarı yönlü hareketlilik yaşayan dolar Merkez Bankası’ndan gelen müdahale ile eski seviyesine dönmüştü. swap limitini aşama aşama artıran Merkez Bankası TL’yi kontrol altında tutmuştu. Peki, dolar, euro ve sterlin haftayı nasıl kapattı?
DOLAR NE KADAR? DOLAR KURU CANLI 30 MART CUMARTESİ
Seçim sonrası belirsizlik , ABD ile yeniden gerilen ilişkilerin olumsuz etkisi dolar kuru üzerinde devam ediyor. Kur 5.6193 seviyesinde işlem gömeye başladı Dolar/TL dalgalı seyrini sürdürüyor. Dün seçim ve S-400 gerilimi nedeniyle yükselişle başlayan dolar kuru, S&P'nin özel sektörün borç stokunun çevrilebilir olduğuna dair yorumu ve EBRD'nin Türk bankalarına yönelik açıklamasıyla 5.58'e kadar düşse de kalıcı olamadı. 5 Nisan sabahı dolar yine 5.60, euro 6.30 üzerinde
DOLAR HAFTALIK BAZDA KAZANDIRDI
Dolar/TL, seçim sonrası başlayan geniş banttaki iki yönlü dalgalanmasına dün de devam etti. Oy sayımlarının bitmemesinden kaynaklanan belirsizlik ve ABD ile S-400 nedeniyle yaşanan gerilimle kur 5.65 üzerine çıksa da kalıcı olamadı ve akşam finans piyasasından gelen haberlerle yeniden 5.60 altına indi.
Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD) ve IFC’nin Türk bankalarının kötü kredilerine yatırım yapma niyetlerine dair açıklamalara, öğleden sonra S&P'nin notu eklendi ve dolar yeniden 5.58'e düştü.
Standard and Poorts, "Şartlar değişmezse Türk özel sektörü borç çevirmenin üstesinden gelebilecek gibi" diyerek TL'nin pozitif ayrışmasına neden oldu.
Dolar akşam saatlerinde ABD ile yaşanan S-400 anlaşmazlığı üzerine yeni açıklamalarla tekrar yükseldi ve 5.60 üzerine geldi. 5 Nisan günü dolar 5.6191, euro 6.3115 ve sterlin de 7.3635 lirada.
DOLAR KURU SON DURUM 5 NİSAN CUMA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki gün önce ABD'ye, S-400 füzelerinin ABD veya NATO silahlarına tehdit olup olmadığını belirlemek için ortak bir heyet oluşturma teklifine Pentagon'dan yanıt geldi. ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin
Rusya'dan satın aldığı S-400 füzelerinden kaynaklanan endişeleri gidermek için ABD ile ortak çalışma grubu kurma teklifini değerlendirmeye almadığını açıkladı.
Pentagon sözcüsü Eric Pahon, "Teknik bir heyet oluşturulması bu aşamada gerekli değildir veya ABD'nin çözüm olarak gördüğü bir seçenek değildir" dedi.
Küresel piyasaları yakından ilgilendiren ABD - Çin ticaret görüşmelerinde de yeni bir dönemece girildi. Oval Ofiste gazetecilere açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, bir çok konuda uzlaşmaya varılmış olsa dahi Pekin ile anlaşmaya varmanın en az dört hafta daha alacağını belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile görüşmeler gerekleştiren Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile görüşmesinin ardından Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşeceği tarihi belirtmekten kaçındı.
MERKEZ BANKASI DÖVİZ REZERVİ AÇIKLAMASI NEDİR?
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Ülkemiz ekonomisine ilişkin makro göstergeler koordineli politika adımlarının etkisiyle dengelenme sürecinin devamına işaret etmektedir. Öncü veriler ilk çeyrekte yurt içi talepte ılımlı bir toparlanmanın gerçekleştiğini göstermektedir. Mal ihracatı ve turizm talebindeki güçlü seyirle birlikte net ihracat büyümeye yüksek katkı vermektedir. Bu çerçevede cari dengedeki iyileşmenin hızlanarak sürmesi beklenmektedir.
KARARLILIKLA DEVAM ETMEKTEDİR
Ekonomik dengelenme sürecinde para politikası fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda şekillenirken maliye politikası ile güçlü eşgüdüm enflasyonla mücadeleyi desteklemektedir. Diğer taraftan, Merkez Bankası rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir. Bu doğrultuda, geçtiğimiz yıl finansal piyasalarda yaşanan oynaklıklar sonrasında rezervlerde artış trendi gözlenmiştir. Brüt rezervlerde yaşanan dalgalanmalar ise olağan işlemlerden ve dönemsel unsurlardan kaynaklanmakta olup öngörülmeyen bir durum söz konusu değildir.
TÜM ARAÇLAR KULLANILMAYA DEVAM EDİLECEK
Finansal piyasalarda gözlenen oynaklıklar ve sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmekte olup para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçlar, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla kullanılmaya devam edilecektir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.
SWAP İŞLEMİ NEDİR? SWAP NE DEMEK?
Swap (takas) iki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanır. Swap, özellikle döviz kurlarında oynaklığın yaşandığı zamanlarda yatırımcının bu oynaklıktan kaynaklanan riskinin önünü alması için önemli bir araç olarak ortaya çıkıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK),geçen yıl Ağustos ayında Türk Lirası'nda yaşanan hızlı değer kaybının ve oynaklığın önüne geçmek için bankaların swap işlemlerine kısıtlama getirmişti. Bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıklamıştı. Bu sınırlamaya, bankaların vadeli TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve benzeri swap dışındaki türev işlemlerin de dahil edildiği belirtilmişti.
BDDK'nın aldığı bu önlem, TL'nin kayıplarını geri almasında ön ayak olmuştu. BDDK, aldığı önlemler kapsamında TL'nin yaşadığı oynaklığı engellemek için swap işlemlerine kısıtlama getirerek spekülatif işlemlerin önünü kesti.
MERKEZ BANKASI'NDAN 2 HAMLE GELDİ
Cuma günü ilk adımı Merkez Bankası attı. Merkez Bankası TL repo ihalelerini ara verdiğini açıklayarak 1.5 puanlık örtülü bir faiz artışına gitti. TL’ye erişimin maliyeti böylece arttı.
Ardından hafta sonu BDDK, bazı bankaların müşterilerini döviz alımına yönlendirdiğine yönelik iddiaları incelemeye aldığını belirttikten sonra SPK da yatırım bankası JP Morgan’ın yatırımcılara gönderdiği bilgi notuyla ilgili soruşturma başlattı.
Haftanın ilk günü ise Merkez Bankası bu kez swap silahını çekti ve banka swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltti. Bu adımın ardından Londra piyasasında swap yoluyla TL borçlanma faiz oranları önce yüzde 95 seviyelerine ardından gün içinde yüzde 345 gibi rekor düzeylere yükseldi. Hal böyle olunca da yabancı yatırımcının ödünç piyasada kısa vadeli TL borçlanarak dolar almasının önü kesilmiş oldu. Dolayısıyla bu yolla TL yaratamayan yatırımcı açık pozisyonlarını kapatmak için elindeki doları bozdurmak zorunda kaldı ve Dolar/TL yurtdışı piyasalarda tepetaklak oldu.
Dün yabancı yatırımcının TL yaratmak için borsada satış yaptığı da gözlendi. Borsa İstanbul dün bu hareketlerin etkisiyle yüzde 2’ler mertebesinde düştü. BİST 100 günü 97 bin 379 puandan kapattı.