Dolar'da yaşanan artış araç sahiplerinin ceplerini yakacak! Benzin ve motorine büyük zam yolda
Son dakika... Benzin ve motorinin litre fiyatına yarından itibaren 41 kuruş zam yapılacağı ifade edilirken söz konusu benzin zammın bir kısmının Eşel Mobil Sistemi gereği ÖTV’den karşılanacağı, motorin zammının ise tamamının pompa fiyatlarına yansıması bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde benzin ve motorin fiyatlarına gelen zammın üzerinden kısa bir süre geçmesinin ardından araç sahiplerine bir kez daha kötü haber geldi. NTV'nin sektör kaynaklarından edindiği bilgilere göre 16 Ekim Cumartesi gününden geçerli olmak üzere benzin ve motorinin litre fiyatına 41 kuruş zam gelecek.
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, benzin zammı pompa fiyatına ortalama 14 kuruş olarak yansıyacak. Kalan 23 kuruşluk kısım ise devredeki Eşel Mobil sistemi gereği ÖTV gelirinden karşılanacak.
MOTORİN ZAMMI POMPA FİYATLARINA YANSIYACAK
Motorine gelen 41 kuruşluk zammın tamamı ise pompa satış fiyatlarına yansıyacak.
BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI KAÇ TL OLDU?
Buna göre, Ankara'da ortalama 7,85 liradan satılan benzinin litre fiyatı 7,99 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul'da 7,79 liradan 7,93 liraya, İzmir'de 7,87 liradan 8,01 liraya çıkacak.
Ayrıca, Ankara'da ortalama 7,58 liradan satılan motorinin litre fiyatı 7,99 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul'da 7,52 liradan 7,93 liraya, İzmir'de 7,60 liradan 8,01 liraya çıkacak.
AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplama sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.
Akaryakıt fiyatlarında uygulanan eşel mobil sistemiyle petrol fiyatları, döviz kuru ve uluslararası ürün fiyatlarındaki artış sonucunda yurt içi pompa fiyatlarında meydana gelen yükselişler, ÖTV ayarlamasıyla tüketiciye zam olarak yansıtılmadan dengelenmeye çalışılıyor.