Down Sendromu Günü sözleri | Down Sendrom Farkındalık Günü mesajları
21 Mart Down Sendromu Günü sözlerini sizler için derledik. Birleşmiş Milletler tarafından toplumda farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyada resmi 21 Mart günü Down Sendromu günü olarak kutlanıyor. Down Sendromu Günü sözleri | Down Sendrom Farkındalık Günü mesajları ve Down Sendromu hakkında merak edilenler haberimizde.
En sık karşılaşılan genetik hastalık Down Sendromu ülkemizde çeşitli farkındalık projeleri ile her yıl 21 Mart'ta kutlanıyor. Haberimizde özel güne ilişkin en çok araştırılan soru başlıklarına yer verdik. İşte Down Sendromu Günü sözleri | Down Sendrom Farkındalık Günü mesajlarıve Down Sendromu hakkında detaylar...
DOWN SENDROMU GÜNÜ SÖZLERİ
Evet bizler farklıyız. Ama sizin düşündüğünüz gibi değil. Farklıyız çünkü yargılamayız. Farklıyız çünkü içimizde kötülük yoktur. Bu yüzden ben down sendromumla gurur duyuyorum.
Dünya farklılıklarla güzel.
Sizlerden biriyim. Dost canlısıyım, eğlenmeyi severim, birazcık inatçıyım.
Benim sevgim dünyaya yeter. Farklıyım. Farkında mısın?
Gerçek dostlar kromozom saymaz. Çünkü down sendromu 1 eksiklik değil +1 fazlalıktır.
Down sendromu bir hastalık değildir. Size bulaşmaz. KORKMAYIN!
Benzerliklerimizin farkında mısın?
Farklılıklarımız ayrıcalıklarımızdır.
DOWN SENDROMLULAR GÜNÜ ANLAMLI MESAJLARI
Otizm nörogelişimsel bir bozukluktur. Down sendromu değildir..
Otizm eksiklik değil, farklılıktır!
Onlar hasta değil FARKLIlar,
Yeterki bunu görelim…
Otizmin farkındayım, Farklılıklara saygılıyım.
Farklı olduklarının ama eksik olmadıklarının farkındayız ve onların yanındayız.
Farkındayız ve daima yanınızdayız.
Ama farkındalık yetmez! Empati lazım. Anlayış ve kabulleniş lazım. Her birey farklılaşmak ister, ama herkesten farklı olana temkinli yaklaşır.
Otizm Farkındalık günü farklılıkları kabul ediş günü olsun. …
Otizm bir engel ve eksiklik değil, farklılıktır. Farkındayız ve onların yanındayız.
Evet bizler farklıyız. Ama sizin düşündüğünüz gibi değil. Farklıyız çünkü yargılamayız. Farklıyız çünkü içimizde kötülük yoktur. Bu yüzden ben down sendromumla gurur duyuyorum.
Dünya farklılıklarla güzel.
Sizlerden biriyim. Dost canlısıyım, eğlenmeyi severim, birazcık inatçıyım.
Benim sevgim dünyaya yeter. Farklıyım. Farkında mısın?
DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ ŞİİRLERİ NEDİR?
Bir Çocuk (Down sendromu)
Daha onsekizinde, bakarsın onikisinde,
Daracık bir alın küçücük bir kafa…
Yassı bir burun kökü,kısa bir ense,
Saçları siyah, hilal şeklinde çekik gözler,
Işıl ışıl sevgi dolu…
Yüreğinde pembenin aşkı,
Kapatsa dolaba saklasa onu,
Sadece sevgi var aklında,
Resim defterinde bir kalp içinde
Pembenin adı oklu kalpte…
Bilmez sorsan okun ne anlama geldiğini...
Tek şey sozlersitesi.com var yumuk yapıp kollarını
Sıcacık bir sevgiyle gülümseme…
Yol bilmez iz bilmez…
Aldanır bir çukulata- dondurmaya
Yer yemek doymak bilmez…
Anne titrer üstüne hep endişe
Ya kaybolursa ne yapar…
Ayırmaz yanından çanta gibi taşır.
Gündüzünde gecesinde yüksünmez taşır,
Ah! Niyazi okusana okuma–yazma
Herkes ister cabalar baksana…
Destek olmak gerek anneye- babaya
O bağrımızdan çıkan bir insan,
Onlar saf su katılmamış bir çiçek
Verelim sevgimizi tüm kalbimizle…
Gülayşe Delen
DOWN SENDROMLULARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Down Sendromlular’da görülen bazı fiziksel özellikler; Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir.
Down Sendromlu bebekler istisnalar olmakla beraber yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik, yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ama uygun eğitim programları ile Down Sendromlu çocuklar da pek çok başarıya imza atmakta ve toplum hayatı içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler. Burada düzenli ve disiplinli bir eğitim programı ve bol tekrar en önemli faktördür.
Down Sendromlu bireyler genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olurlar ve metabolizmalarının yavaş çalışması nedeni ile doğru beslenme alışkanlığı edinmezlerse ileri yaşlarda kilo problemi yaşayabilirler.
DOWN SENDROMU NEDİR? NASIL OLUR?
En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down Sendrom’unda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.
DOWN SENDROMU NEDEN OLUR?
Down sendromu 21. kromozom çiftinin bir kısmında ya da tamamında ekstra bir kromozom kopyasının meydana gelmesiyle oluşur. Vücudumuzdaki her hücrede genler vardır ve bu genler hücrede gruplanmış durumdadır. Normalde her hücrede 46 kromozom bulunur. Bu kromozomların 23’ü anneden, 23’ü babadan gelir.
Down sendromunun en bilinen çeşidi Trizomi 21’dir ve bu durumda her hücrede 46 yerine 47 kromozom bulunur. Bu durumun sebebi, döllenme öncesinde veya sırasındaki hücre bölünmesinde ortaya çıkan sperm veya yumurta hücresinde ekstra bir kopya kromozomdur. Down sendromunun %95’i Trizomi 21’dir. Trizomi 21’in % 88’i de yumurta hücresindeki bölünme bozukluğundan kaynaklanır.
DOWN SENDROMU NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?
Down sendromlu insanların her zaman olduğuna inanılırdı. Bununla birlikte, 1866 yılında İngiliz doktor John Langdon Down tarafından durumun bir açıklaması yayınlandı sonrasında onun adını aldı.
1959’da profesör Jerome Lejeune down sendromunun kromozomal düzensizlik olduğunu kanıtladı. Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı.
DOWN SENDROMLULARIN ZEKASI NASIL?
Her çocuk gibi Down sendromlu çocuklar da farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. Burada kilit nokta çocuğunuzun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, alternatif terapiler, oyun grupları gibi seçenekler aileler tarafından iyice değerlendirilmeli ve doğru kaynaklara ulaşılarak karar verilmelidir.
DOWN SENDROMLU ÇOCUK İLERDE NELER YAPABİLİR?
Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebilmekte, ikinci bir dil öğrenebilmekte, çalışabilmekte, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebilmektedirler. Bu yüzden hayallerimize sınır koymamalıyız. Bir yandan hayallerimiz sınırsız da olsa çocuğumuzu doğru değerlendirerek ayakları yere basan, gerçekçi gelecek planları yapmanın onun mutluluğunun anahtarı olduğunu da unutmamalıyız.
DOWN SENDROMLULARIN HER ZAMAN MUTLU OLDUKLARI DOĞRU MU?
Zihinsel engelli olmak duygusal engelli olmak demek değildir. Down sendromlu bebekler her şeyden önce bebeklerdir. Beslenme, temizlenme, sevilme ihtiyacı duyan, acıkınca, sıkılınca ağlayan, kızan, küsen, gülen, geceleri sizi uyutmayan bebekler olacak. Down sendromlu gençler de cinsel kimlikleri bulunan, ergenlik bunalımı yaşayan, aşık olan, kalbi kırılan, kardeşi ile kavga eden, kapıları vurup bangır bangır müzik dinleyen, gülen, dans eden gençlerdir. Bizler gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar.
DOWN SENDROMLULARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Down sendromu olan çocuklar genelde doğuştan engelli olarak doğarlar. Down sendromu sorunu çok küçük yaşta başlar. Down sendromu olacak kişi anne rahminde durumunu belli eder. Ne yazıkki hastalıklı olacağını belli eder. Down sendromu sonucu genelde akraba evlilikleri ile meydana çıkar. Down sendromu yaşı oldukça erkendir. Down sendromu olan kişiler normal insanlar gibi fiziksel ve duyusal aktivitelerini asla yerine getiremezler. Herkes gibi rahat, sağlıklı ve huzurlu yaşayamazlar. Onların hayatları gerçekten zor bir hayattır. Şimdiki makalemizde, down sendromu kaç yıl yaşar sorusu için yanıt veriyor olacağız. Ayrıca, down sendromu özellikleri hakkında da aşağıdaki maddeler sizlere yardımcı olur.
Fiziksel aktivitelerde değişiklik
Yürüme ve konuşma aktivitelerde değişiklik
Duygusal içgüdülerde coşma
Aşiri bağirma ve konuşamama
Yürüme zorlulu ve dil döngüsü
Ani ve şaşırtan haraket
Şiddetli bağırma
Ağız içinde tükürük birikmesi
Kendini kontrol edememe
DOWN SENDROMU NEDEN OLUR?
Down sendromu ülkemiz geneline bakıldığı zaman yanlış evlilikler sonucu meydana çıkar. Down sendromu hastalığını meydana getiren çok çeşitli ve birbirinden farklı nedenler vardır. Down sendromu genelde akraba evliliklerinden kaynaklı sorunlardan dolayı meydana gelir. Kan sayısı uyuşmayan anne ve babanın ansızın hızlı ve bilinçsizce ilişkiye girmesinden kaynaklı Down sendromu olarak doğacak olan bir çocukda ortaya çıkabilir. Down sendromu çocuk doğuştan bu şekilde doğar. Aileden gelen irsi ve fiziksel kalıtsal hastalıklarda bu sorunu meydana getirir. Karın içinde olan bebeğinde yaşaması çok zordur. Şimdiki paragrafta ise, down sendromu neden olur sorusu için bilgi alacağız.
Down Sendromu Neden Olur;
Aileden gelen kalıtsal hastalıklar
Yanlış cinsel ilişki
Genetik faktörler
Dış Ortam Şartları
Kan uyuşmamazlığı
DOWN SENDROMU ULTRASON GÖRÜNTÜLERİ NASIL OLUR?
Down sendromu ultrason görüntülerinin sonuçları uzmanlar tarafından değerlendirilir. Down sendromu ultrason görüntülerine göre hastaya tedavi başlatılır. Ne yazıkki ilgili hasta bakıma muhtaç ve yatalakta olabilir. Anne karnındaki görüntüyü net elde etmek için uzmanlar yansılanım cihazını tek değilde çift göz ile kullanırlar. Çok daha kaliteli elektromekanik algılama seviyesi yüksek olan cihaz ile hasta kontrol edilir. Down sendromu ultrason görüntülerindeki kromozom değerler ve bebeğin ölüm riskleri kontrol edilir. Yaşamsal haraketleri bozuk olan kişilerde fonksiyon bozuklukları olacağından dolayı anne karnındaki bebek bunu belli eder.