DPB Görüşü | 399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeli personel hakkında

Kurumunuz memurlarından ....in “memur”, ...ın ise “mühendis” görev unvanıyla Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünde 399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeli personel statüsünde çalıştıklarını belirten ve ilgililerin söz konusu hizmetlerinin kazanılmış

DPB Görüşü | 399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeli personel hakkında

ÖZET: Kurumunuz memurlarından ....in “memur”, ...ın ise “mühendis” görev unvanıyla Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünde 399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeli personel statüsünde çalıştıklarını belirten ve ilgililerin söz konusu hizmetlerinin kazanılmış hak aylıklarının tespitinde değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hk. (25/04/2011-8536)

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (C) bendinin (6) numaralı alt bendinde; “Bu kanunun 4 üncü ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.” denilmek suretiyle, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin B bendine göre “sözleşme” ile istihdam edilen personelin memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet sürelerinin değerlendirilerek intibaklarının yapılacağı hükme bağlanmış, ancak 399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilenlerin memuriyete atanmaları halinde söz konusu hizmetlerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesine ilişkin herhangi bir ifadeye yer verilmemiştir.

Diğer taraftan, mezkur Kanunun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” başlıklı bölümünün (C) bendi; “1- Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir...

Yukarıdaki fıkralara göre, değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez.

Ancak, T. C. Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar kanunlarına tabi görevlerde bulunmuş olanların kazanılmış hakları saklıdır.

Yapılacak intibak neticesinde ilgililerin girecekleri dereceler öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri derecenin son kademe aylığını geçemez.” hükmüne amir olup, Teknik Hizmetler Sınıfına dahil bir kadroya atanan Devlet memurlarından, memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi yahut özel müesseselerde ifa edenlerin geçmiş hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi öngörülmüş, ancak Genel İdare Hizmetleri Sınıfında (bazı kurum ve mesleklerde çalışanlar hariç) yer alan kadrolara atananların geçmiş hizmetlerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesine ilişkin bir hükme yer verilmemiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Kurumunuz personelinden;

  1.  ... in “memur” görev unvanıyla 399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeli personel statüsünde geçen hizmetlerinin 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinin 6 alt bendi kapsamında kazanılmış hak aylığının tespitinde dikkate alınmasının mümkün bulunmadığı,
  2.  ... ın “mühendis” görev unvanıyla 399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeli personel statüsünde geçen hizmetlerinin, 657 sayılı Kanunun 36/C-1 bendi uyarınca ilgilinin Teknik Hizmetler Sınıfına dahil bir kadroda istihdam edilmesi kaydıyla, bahse konu hizmetlerinin tamamının kazanılmış hak aylığının tespitinde her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilmesi gerektiği, mütalaa edilmektedir.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡