DPB Görüşü | Aylıksız izinli olarak görevlendirilen memurun kademe ilerlemesi hakkında
Aylıksız izinli olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında görevlendirilen memurun kademe ilerlemesinin nasıl yapılacağı hk. (2/3/2015-1467)
ÖZET: Aylıksız izinli olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında görevlendirilen memurun kademe ilerlemesinin nasıl yapılacağı hk. (2/3/2015-1467)
Başkanlığınızda Devlet memuru kadrosunda görev yapan ilgiliye 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi uyarınca verilecek olan ilave kademe ilerlemesine ilişkin aranan sürenin hesabında 6253 sayılı Kanun uyarınca aylıksız izinli olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında çalıştığı sürelerin dikkate alınıp alınmayacağı hususunda görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Kademe ve kademe ilerlemesi” başlıklı 64 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında "Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır." hükmü yer almaktadır.
6253 sayılı ve 1/12/2011 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunun 30 uncu maddesinin 5 inci fıkrasında ise "Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu tüzel kişiliğini haiz kurumlarda çalışanlar aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenmek kaydıyla kurumlarının ve kendilerinin muvafakati ile bu maddenin bir ila üçüncü fıkraları kapsamında TBMM'de görevlendirilebilirler. Bu personele mali ve sosyal haklar kapsamında ayrıca bir ödeme yapılmaz. Bu kapsamdaki personel ilgili mevzuatında yer alan süre sınırlamalarına tabi olmaksızın ihtiyaç duyulan hizmet süresince kurumlarından aylıksız izinli olarak da bu madde hükümleri uyarınca TBMM'de görevlendirilebilir. Aylıksız izinli çalışanlara çalıştıkları görev unvanları dikkate alınarak birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri uyarınca ödeme yapılır ve bunların sosyal güvenlik kurumu ile ilişkileri kendi kurumlarındaki statüleri dikkate alınarak devam ettirilir. TBMM Başkanlığının bu konudaki talebi ilgili kurum ve kuruluşlarca ivedilikle sonuçlandırılır. Bu personelin TBMM'de çalıştıkları süre, varsa mecburi hizmetlerine sayılır ve bunlara TBMM'de çalıştıkları süre karşılığında herhangi bir mecburi hizmet yükletilmez. Bunlardan aylıksız izinli olarak çalıştırılanların TBMM Başkanlığında geçen süreleri kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde değerlendirilir ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır. Terfileri başkaca bir işleme gerek duyulmadan süresinde yapılır..." hükmüne yer verilmek suretiyle anılan düzenleme kapsamında görevlendirilen personelin TBMM Başkanlığında geçen sürelerinin başkaca bir işleme gerek duyulmaksızın kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde değerlendirilmesi ve bu sürelerin terfi ve emekliliklerinde de hesaba katılması öngörülmüştür.
Diğer taraftan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanının 10/10/2012 tarihli ve 32 sayılı Kararıyla yürürlüğe giren Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Disiplin Yönetmeliğinin "Kapsam" başlıklı 2 nci maddesinde "(1) Bu Yönetmelik hükümleri, TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatında 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (A), (B) ve (C) fıkralarına ve 1/12/2011 tarihli ve 6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanununun 30 uncu maddesine göre çalıştırılan personel hakkında uygulanır... " hükmüne yer verilmek suretiyle 6253 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi kapsamında TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatında görevlendirilen personel hakkında mezkur Yönetmeliğin uygulanması öngörülmüştür.
Bu itibarla, Başkanlığınızda görev yapan ilgilinin 6253 sayılı Kanunun mezkur maddesi kapsamında aylıksız izinli olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında çalıştığı sürelerinin, disiplin cezası almamış olması kaydıyla 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca verilecek olan kademe ilerlemesine ilişkin aranan sürenin hesabında dikkate alınması gerektiği mütalaa edilmektedir.